Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2024,
9.50

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

HK Triglav Kranj HK Olimpija Peter Bohinec HDD Jesenice Bled ledena dvorana hokej

Petek, 24. 5. 2024, 9.50

3 tedne, 2 dneva

Ledene dvorane po državi potrebne obnove

Kriza ledenih dvoran v Sloveniji: najnujnejša investicija v blejsko dvorano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
hokejska dvorana Bled | Ledni sistem bodo morali prenoviti na Bledu, Jesenicah in v Celju. | Foto Grega Valančič/Sportida

Ledni sistem bodo morali prenoviti na Bledu, Jesenicah in v Celju.

Foto: Grega Valančič/Sportida

V Sloveniji deluje šest ledenih dvoran, ki imajo zaradi dotrajanosti vse več težav. Tri dvorane nujno potrebujejo prenovo lednega sistema, pri čemer je stanje posebej kritično v blejski, kjer se je dvignila betonska plošča. V lokalnih skupnostih upajo, da jim bo na pomoč priskočila država s posebnim razpisom, podobnim kot za gorske centre.

Kot je za STA povedal Jakob Bassanese z Infrastrukture Bled, so že pred časom povezali upravljavce vseh ledenih dvoran po državi, da lahko delijo izkušnje. Izkazalo se je, da dvorane nujno potrebujejo obsežne prenove, ki presegajo zmožnosti občinskih proračunov.

Ledni sistem bodo morali prenoviti na Bledu, Jesenicah in v Celju, kar za vsako dvorano pomeni okoli 2,5 milijona evrov investicije. Celjska dvorana ima težave tudi s protipoplavno zaščito, drugi dve pa potrebujeta nekatere druge posodobitve.

V Kranju so ob zaprtju ledene dvorane na Savskem otoku začasno rešitev poiskali pod šotorom na Zlatem polju. Zdaj si želijo čim prej pridobiti zemljišča in urediti dokumentacijo za izgradnjo nove dvorane pri stadionu.

"Le ljubljanska dvorana je ta trenutek kolikor toliko v redu"

"Mariborska dvorana je tako dotrajana, da je ni vredno obnavljati in jo bomo postavili na novo. Le ljubljanska dvorana je ta trenutek kolikor toliko v redu, poleg tega bodo v Ljubljani gradili še eno dvorano," je nanizal Bassanese.

"Mariborska dvorana je tako dotrajana, da je ni vredno obnavljati in jo bomo postavili na novo." | Foto: Vid Ponikvar "Mariborska dvorana je tako dotrajana, da je ni vredno obnavljati in jo bomo postavili na novo." Foto: Vid Ponikvar

Najnujnejša je investicija v blejsko dvorano

Najnujnejša je naložba v blejsko dvorano, saj je že ogroženo njeno obratovanje. Zaradi večletnega neprestanega podhlajevanja se je dvignila betonska plošča, ki bi lahko vsak trenutek počila. Pred kratkim so ledeno ploskev odmrznili, da vidijo, kakšno je stanje pod njo.

V teh dneh tako strokovnjaki opravljajo preglede v dvorani in pripravljajo analize, na podlagi katerih se bodo na Bledu odločili, ali bodo lahko dvorano zagnali še za eno zimsko sezono in se nato februarja ali marca lotili prenove. "Če to ne bo šlo, bomo imeli veliko težavo," je dejal Bassanese.

Kot je pojasnil, za tovrstno investicijo potrebujejo približno pol leta. Če bi se je lotili septembra, bi izgubili vso sezono za društva, ki dvorano uporabljajo. "Ena sezona zunaj športnega pogona je lahko zelo velik udarec za lokalne klube, saj se nekateri člani prepišejo v druge, nekateri pa se nehajo ukvarjati športom. Poleg tega ni novega vpisa. Zaradi ene sezone bi se lahko celo za desetletje postavljali nazaj," je opozoril.

"O posebnem razpisu se še pogovarjamo, ampak žal na Bledu ne moremo čakati"

Izvedba projekta je povezana tudi z uspehom na razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za sofinanciranje prenove, na katerem lahko občina pridobi milijon evrov. To še ni specializiran razpis, ki bi si ga upravljavci ledenih dvoran želeli in na katerem bi lahko dobili več sredstev za prenovo. "O posebnem razpisu se še pogovarjamo, ampak žal na Bledu ne moremo čakati," je pojasnil Bassanese.

Tudi če jim na zdajšnjem razpisu uspe, bo občina težko pokrila preostanek naložbe, ki bo stala blizu tri milijone evrov in vključuje celovito prenovo strojnice, betonske plošče in 20 kilometrov jeklenih cevi pod njo. Dva milijona evrov za blejsko občino pomenita skoraj polovico celoletnega investicijskega kapitala. Zato na občini razmišljajo tudi o možnosti javno-zasebnega partnerstva.

Kot je poudaril blejski župan Anton Mežan, so ledene dvorane pomembna infrastruktura tako za tekmovalni šport kot rekreacijo. | Foto: Tinkara Zupan/STA Kot je poudaril blejski župan Anton Mežan, so ledene dvorane pomembna infrastruktura tako za tekmovalni šport kot rekreacijo. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot je poudaril blejski župan Anton Mežan, so ledene dvorane pomembna infrastruktura tako za tekmovalni šport kot rekreacijo. Blejska dvorana je pomembna tudi z vidika turizma, je dodal direktor Turizma Bled Blaž Veber. Njeno zaprtje odpira veliko vprašanj, povezanih z razvojem domačih in drsalnih klubov, vpliva pa tudi na različne dogodke in prireditve. "Takšna dvorana je izrednega pomena za vsak, sploh pa turistični kraj," je dejal.

Nenadzorovan izpust amonijaka

Velike težave z dotrajanostjo lednega sistema imajo tudi v dvorani Podmežakla. Kot je povedal jeseniški župan in predsednik hokejskega kluba Peter Bohinec, so se lani spopadali z nenadzorovanim izpustom amonijaka. To jim je uspelo odpraviti, še vedno pa obstaja nevarnost, da sistem kadarkoli odpove, saj so kompresorji stari 60 let.

Velike težave z dotrajanostjo lednega sistema imajo tudi v dvorani Podmežakla. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Velike težave z dotrajanostjo lednega sistema imajo tudi v dvorani Podmežakla. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Na občini so pripravili projekt, ki vključuje zamenjavo napeljave, betonske plošče in kompresorja, pa tudi nakup novega gladilca ledu ter nove absorpcijske ograde, ki bi Jesenicam še naprej omogočala organizacijo mednarodnih tekem in dogodkov.

"Vse ledene dvorane v državi so potrebne obnove, Jesenice pa so tudi zaradi tradicije hokeja še toliko bolj izpostavljene." | Foto: www.alesfevzer.com "Vse ledene dvorane v državi so potrebne obnove, Jesenice pa so tudi zaradi tradicije hokeja še toliko bolj izpostavljene." Foto: www.alesfevzer.com "Vse ledene dvorane v državi so potrebne obnove, Jesenice pa so tudi zaradi tradicije hokeja še toliko bolj izpostavljene," je ocenil Bohinec. Dvorane so po njegovih besedah pomembne za športna tekmovanja, športno opismenjevanje in rekreacijo, omogočajo pa tudi športni turizem. Tega bi na Jesenicah lahko razvijali z ureditvijo namestitvenih kapacitet ob dvorani.

Tudi po Bohinčevem mnenju bi bilo dobro, če bi država po zgledu razpisa za prestrukturiranje gorskih centrov zagotovila sredstva posebej za posodobitev ledenih dvoran. Se je pa občina s projektom, ocenjenim na 3,4 milijona evrov, želela prijaviti tudi na trenutni razpis ministrstva.

Vendar bi moral biti za to projekt umeščen v občinski načrt razvojnih projektov, česar pa jeseniški občinski svetniki na sredini seji niso podprli. Opozorili so, da so na Jesenicah še druge prioritete. Občina bi na namreč razpisu lahko dobila največ milijon evrov nepovratnih sredstev, 2,4 milijona evrov pa bi morala zagotoviti sama.

"Če hoče hokej na dolgi rok preživeti, bo treba v dvorane vložiti precej javnih sredstev"

Da gre pri ledenih dvoranah za velike investicije, ki jih občine same verjetno glede na finančne razmere same ne bodo zmogle in bi nujno potrebovale pomoč države, je prepričan tudi kranjski podžupan Janez Černe. "Če hoče hokej na dolgi rok preživeti, bo treba v dvorane vložiti precej javnih sredstev," je ocenil za STA.

Opozoril je, da je to šport, ki je v Sloveniji že sicer v precej slabšem položaju. "Slovenija ima le šest dvoran in zelo malo registriranih hokejistov. Glede na to dosega presenetljivo velike uspehe, ampak če hočemo reprezentanco obdržati na taki ravni, mora tudi liga ostati na obstoječi ali še boljši. Zraven pa seveda ustvarjati tudi prihodnje generacije hokejistov," je še dejal Černe.

Ne spreglejte