Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
19.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Stanleyjev pokal Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings NHL

Četrtek, 28. 4. 2016, 19.00

6 let, 7 mesecev

Kralji že usmerjeni v prihodnost, boj za Stanleyjev pokal pa se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
LA Kings NHL | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po izpadu v prvem krogu letošnje končnice v ligi NHL se v moštvu Los Angeles Kings že osredotočajo na sestavo ekipe za naslednjo sezono. Krvnik Kraljev San Jose se pripravlja na prvi obračun z Nashvillom.

Drugi krog letošnje končnice sta že odprli moštvi NY Islanders in Tampa Bay Lightning, s 5:3 je zmagalo prvo. Preostali pari konferenčnega polfinala so še Washington Capitals – Pittsburgh Penguins, Dallas Stars – St. Louis Blues in že omenjeni San Jose Sharks – Nashville Predators.

Za Kralje inventura sezone

Anže Kopitar in druščina iz Los Angelesa, dvakratni prvaki lige NHL (2012 in 2014) opravljajo inventuro sezone, ki se je zanje končala prezgodaj. Potem ko so si prvi med moštvi zahodne konference zagotovili mesto v končnici, so prvi tudi izpadli. Kot glavno težavo strokovnjaki izpostavljajo razredčeno obrambno vrsto Kraljev.

 

Že v začetku sezone so navijači Kraljev objokovali izgubo Matta Greena, ki je, preden se je poškodoval, odigral vsega tri tekme. Vodstvu kluba očitajo, da niso uspeli ustrezno nadomestiti Slave Vojnova, ki so ga odpustili zaradi nasilništva zunaj ledu, pa Willija Mitchella, ki je moštvo zapustil že po zmagoviti sezoni 2013/14, in Robyna Regehra, ki se je po sezoni 2014/15 upokojil.

Smola s poškodbami

Nekoč granitna obramba Kraljev je tako v tej sezoni temeljila na Drewu Doughtyju, Jaku Martinezu in Alecu Martinezu, zadnji pa se je poškodoval že na prvi tekmi letošnje končnice, kar je bil še zadnji udarec visokim ambicijam moštva iz mesta angelov.

 

Tudi v napadu so se morali Kopitar in druščina do zadnje, pete tekme serije s San Josejem znajti brez Mariana Gaborika, pa tudi kapetan moštva Dustin Brown v zadnjih dveh sezonah ni več tisto, kar je bil v času, ko so Kralji dvakrat dvignili Stanleyjev pokal.

Dean Lombardi mora sestaviti igralski mozaik za sezono 2016/17. | Foto: Reuters Dean Lombardi mora sestaviti igralski mozaik za sezono 2016/17. Foto: Reuters

Vroče poletje za direktorja kluba

Pred direktorjem kluba Deanom Lombardijem je naporno poletje. Do 1. julija bo poskušal najti skupni jezik z agentom Milana Lucica. Kanadski napadalec želi ostati, težava bo najti pravo številko za pogodbo, s katero bi bil zadovoljen igralec in ne bi hkrati ogrozila omejenega proračuna moštva.

 

Predvidevajo, da bo "salary cap" za sezono 2016/17 nekje okoli 74 milijonov dolarjev (dobrih 65 milijonov evrov). 63,1 milijona dolarjev (skoraj 56 milijonov evrov) so že dali na stran za 18 igralcev s podpisanimi pogodbami.

 

Manevrskega prostora za podaljšanje z Lucicem in morebitno nakupovanje branilskih okrepitev Lombardi nima veliko. Prvega julija pogodbe potečejo še Krisu Versteegu, Trevorju Lewisu, Luku Schennu, Jamieju McBainu Jhonasu Enrothu, Jeffu Schultzu in Brettu Sutterju.

Razočaranje tudi za prvake

Čeprav so navijači Kraljev razočarani in prepričani, da bi se morali hokejska sezona še nadaljevati, pa niso edini. Tudi branilci naslova prvakov Chicago Blackhawks so po izpadu v prvem krogu šokirani, prav tako Anaheim Ducks, zmagovalci pacifiške divizije v rednem delu sezone. Na Vzhodu so si po odlični sezoni, v kateri so s 103 točkami osvojili prvo mesto v atlantski diviziji, več od prvega kroga končnice obetali tudi Florida Panthers.

Tudi lanski prvaki so že končali sezono. | Foto: Reuters Tudi lanski prvaki so že končali sezono. Foto: Reuters

Od moštev, ki so še ostala v boju za naslov, so Stanleyjev pokal v preteklosti že osvojili New York Islanders štirikrat (1980, 81, 82, 83), Pittsburgh Penguins trikrat (1991, 1992, 2009), Dallas Stars enkrat (1999) in Tampa Bay Lightning enkrat (2004). Washington Capitals in St. Louis Blues sta že igrala v finalu, a ostala brez naslova, San Jose Sharks pa so prišli najdlje do drugega kroga "play-offa".

Razpored tekem konferenčnega polfinala:

NY Islanders – Tampa Bay Lightning /1:0/

Tekme: 28. april, 1. maj, 4. maj, 7. maj, (9. maj, 11. maj 13. maj)

 

Washington Capitals – Pittsburgh Penguins /0:0/

Tekme: 29. april, 1. maj, 3. maj, 5. maj, (8. maj, 11. maj, 13. maj)

 

Dallas Stars – St. Louis Blues /0:0/

Tekme: 30. april, 2. maj, 4. maj, 6. maj, (8. maj, 10. maj, 12. maj)

 

San Jose Sharks – Nashville Predators /0:0/

Tekme: 30. april, 2. maj, 4. maj, 6. maj, (8. maj, 10. maj, 13. maj)

 

// – izid v zmagah, igrajo na štiri po sistemu 2-2-1-1-1

() – v oklepaju so datumi morebitnih tekem, vsi datumi pa so po slovenskem času.

Kdo bo letos dvignil Stanleyjev pokal?

  • San Jose Sharks
    20,69 %
    6 glasov
  • Nashville Predators
    6,90 %
    2 glasov
  • St. Louis Blues
    0,00 %
    0 glasov
  • Dallas Stars
    6,90 %
    2 glasov
  • Washington Capitals
    27,59 %
    8 glasov
  • Pittsburgh Penguins
    17,24 %
    5 glasov
  • New York Islanders
    17,24 %
    5 glasov
  • Tampa Bay Lightning
    3,45 %
    1 glasov
Oddanih 29 glasov
Ne spreglejte