Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
10.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Matt Greene Winnipeg Jets Patrik Laine hokej Los Angeles Kings liga NHL

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 10.41

6 let, 7 mesecev

Spremembe v Kaliforniji

Kralji z novimi močmi, Patrik Laine s prvo NHL-pogodbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Milan Lucic | Foto Reuters

Foto: Reuters

S prvim julijem so v ligi NHL začeli leteti milijoni. Na tržnico so se odpravili tudi pri Los Angeles Kings in s peterico zapolnili različne igralne položaje. Milan Lucic, ki jim ga ni uspelo zadržati, je novi član Edmontona. Patrik Laine je z Winnipeg Jets že podpisal pogodbo.

Čeprav v hokejskih dvoranah v ligi NHL te dni ni vrveža in norije, je položaj povsem drugačen na hokejski tržnici. Moštva poskušajo čim bolje zakrpati kadrovske vrzeli, selitve med klubi se vrstijo druga za drugo, denarci letijo v nebo.

Potem ko se je Steven Stamkos odločil ostati pri Tampa Bay Lightning, je eden od najbolj zaželenih prostih igralcev postal Milan Lucic. Kanadskega hrusta, ki se je po menjavi pred lansko sezono priključil Los Angeles Kings, kjer je uspešno sodeloval z Anžetom Kopitarjem, Kraljem ni uspelo zadržati. Osemindvajsetletni napadalec, vajen ustaljenosti (osem sezon je igral za Boston), je moral še drugo leto zapored poiskati novega delodajalca. Naloga ni bila težka, kaj hitro so ga pograbili Edmonton Oliers, s katerimi je sklenil sedemletno, 42 milijonov ameriških dolarjev (37,7 milijona evrov) vredno pogodbo.

Po dveh sezonah se je od Los Angelesa poslovil branilec Jamie McBain, prihodnjo sezono bo član Arizona Coyotes, lani za kratek čas del kalifornijskega napada Kris Versteeg pa naj bi odhajal v Švico.

Takole se je Teddy Purcell del lanske sezone veselil z Jaromirom Jagrom, v prihodnji bo nosil dres Kraljev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Takole se je Teddy Purcell del lanske sezone veselil z Jaromirom Jagrom, v prihodnji bo nosil dres Kraljev. Foto: Guliverimage/Getty Images

V napad in med vratnici

V napad Kraljev sta se za eno sezono preselila izkušeni Teddy Purcell (lani član Edmontona in Floride je na 82 tekmah dosegel 45 točk, od tega 16 golov) in 25-letni Michael Latta (zadnje tri sezone član Washingtona, na 43 lanskih tekmah trije zadetki in štiri podaje). Menjava za Jonathana Quicka v golu bo Jeff Zatkoff, zadnje štiri sezone je nosi dres Pittsburgha, v katerem je lani branil na 14 obračunih rednega dela (91,7-odstotna uspešnost) in dveh končnice (90,8-odstotna uspešnost).

Greena "ni vzel" nihče

Vodstvo Kraljev je Matta Greena, ki je zaradi poškdbe lani odigral le tri tekme, "ponudilo" preostalim moštvom, a se za preostali dve leti njegove pogodbe ni odločil nihče. | Foto: Reuters Vodstvo Kraljev je Matta Greena, ki je zaradi poškdbe lani odigral le tri tekme, "ponudilo" preostalim moštvom, a se za preostali dve leti njegove pogodbe ni odločil nihče. Foto: Reuters

Nova obraza v obrambi sta veteran Tom Gilbert, 33-letnik je lani igral za Montreal (45 tekem, gol podaja), in 25-letni nekdanji Bostončan Zach Trotman (38 tekem, dva gola, pet podaj).

Kralji so se pred dnevi odločili za waiverse in drugim klubom ponudili 33-letnega branilca Matta Greena, ki je zaradi poškodbe hrbta v zadnjem tekmovalnem obdobju odigral le tri tekme, a preostalih dveh let njegove pogodbe ni odkupil nihče.

Glede na to, da je v LA nastala branilska gneča, najverjetneje kateri od oklepnikov z modre črte ne bo drsal v dresu Kraljev.

Laine s prvo NHL-pogodbo

Patrik Laine je dočakal velik dan, prislužil si je prvo pogodbo v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu. | Foto: Reuters Patrik Laine je dočakal velik dan, prislužil si je prvo pogodbo v najkakovostnejši hokejski ligi na svetu. Foto: Reuters

Finski najstnik Patrik Laine, ki so ga na letošnjem naboru kot številko dve izbrali Winnipeg Jets, ima dva tedna po izboru v žepu prvo pogodbo v ligi NHL, in sicer triletno entry-level pogodbo. Na sezono mu bo v povprečju pripadlo 925 tisoč dolarjev (dobrih 830 tisoč evrov), z vsemi bonus vred pa bi 18-letnik na sezono lahko zaslužil kar 3,575 milijona dolarjev (3,2 milijona evrov).

"Izjemno je podpisati svojo prvo NHL-pogodbo. To sem si vedno želel in zdaj mi je uspelo. Ponosen sem nase," je bil navdušen Laine, ki bo del denarja namenil staršem: "Vedno so mi pomagali in mi omogočili, da sem tu, kjer sem. Želim se jim oddolžiti."

Ne spreglejte