Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2018,
13.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja olimpijske igre Pjongčang 2018

Nedelja, 4. 2. 2018, 13.30

6 let, 2 meseca

Pripravljalna tekma Združene Koreje in Švedske

Zgodovinska tekma: hokejistke Južne in Severne Koreje združile moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Južna Koreja severna Koreja hokej | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hokejistke Južne in Severne Koreje, združene v olimpijski reprezentanci, so v Inčeonu odigrale edino pripravljalno srečanje pred olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Korejke so z 1:3 priznale premoč favoriziranim Švedinjam.

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da sta Južna in Severna Koreja nastopili združeni v enotno hokejsko reprezentanco. V Pjongčangu se na olimpijskih igrah pripravlja 23 Južnokorejk in 12 Severnokorejk, ki so v državo prispele prejšnji teden. S posebnim dovoljenjem imajo lahko v reprezentanci 35 hokejistk (preostale ekipe 25), na tekmo pa jih lahko prijavijo 22.

Večina gledalcev je pozdravila skupen projekt. | Foto: Reuters Večina gledalcev je pozdravila skupen projekt. Foto: Reuters

V nedeljo so dekleta, med katerimi je bilo zaradi razlik v jeziku nekaj težav s sporazumevanjem, združila moči na edini pripravljalni tekmi proti Švedinjam in jo odnesla z zmernim porazom.

Vsi štirje zadetki so padli v prvi tretjini. Skandinavke so v 16. minuti zadele za 1:0, v 18. pa povedle s +2. Korejke so se v igro vrnile dobro minuto pred iztekom uvodnega dela, v katerem je četrta reprezentanca zadnjih olimpijskih iger še tretjič zatresla korejsko in postavila končnih 3:1.

Veselje Korejk ob znižanju na 1:2. | Foto: Reuters Veselje Korejk ob znižanju na 1:2. Foto: Reuters

Velika podpora in manjše neodobravanje

Po poročanju BBC je združeno korejsko reprezentanco pred dvorano pozdravila množica privržencev, nekateri pa so izrazili tudi manjše neodobravanje združene ekipe.

Južna Koreja severna Koreja hokej | Foto: Reuters Foto: Reuters Izbrani vrsti se bosta v Pjongčangu pomerili tudi v skupinskem delu olimpijskih iger, v katerem bosta igrali še s Švico in Japonsko.

Švedinje na OI nastopajo neprekinjeno od leta 1998, najvišje so bile leta 2006 v Torinu, ko so postale podprvakinje. Štiri leta prej so si priborile še drugo olimpijsko kolajno – bronasto. Na zadnjih dveh tekmovanjih so končale na nehvaležnem četrtem mestu. Koreja bo na OI nastopila prvič.

 

Ne spreglejte