Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
21.48

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2013, 21.48

8 let, 3 mesece

Kam bo zaplul slovenski hokej? Končnica DP čez dva tedna?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na informativnem sestanku HZS in predstavnikov slovenskih klubov so predstavili predloge o sezoni 2013-2014 in razpravljali predvsem o datumu začetka končnice letošnjega DP. Ta še vedno ni znan.

Začetek državnega prvenstva članskih klubov je na informativnem sestanku, na katerem je generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije (HZS) Dejan Kontrec podal predloge Strokovnega sveta HZS o prihodnji sezoni, sprožil nemalo vprašanj, dilem in polemik. HZS je namreč predlagala, da bi končnico DP izpeljali prej, kot je bil sprva predvideno, s čimer bi tudi reprezentanca imela več časa. A dejstvo je, da šesterica članskih klubov (HDD Olimpija, HK Olimpija, HD mladi Jesenice, HDK Maribor, HK Playboy Slavija, HK Prosports.si Triglav), ki sodelujejo v članskem DP, igra v različnih ligah, v katerih so si nekateri že (drugi na to še upajo) zagotovili končnice, ki se bodo pričele v prihodnjih tednih. S končnicami pa prihaja tudi naporen urnik, ki bi ga končnica DP še bolj zgostila. Predvsem kluboma v mednarodni ligi INL Založanom in Triglavanom, ki gostujejo tudi pri klubih, ki so 700 kilometrov oddaljeni od Slovenije, bi to še otežilo nadaljevanje sezone.

Poleg tega pa hokejisti HD mladi Jesenice in HDK Maribor sploh še niso odigrali vseh tekem rednega dela in bi, če bo obveljal predlog HZS, morali z dvema tekmama, ki sta jim še ostali, pohiteti. HZS je namreč predlagala naslednje termine: termina četrtfinalnih obračunov 7. in 12. marec, termina polfinalnih obračunov 18. in 22. marec in termini finala, ki se igra na tri zmage, 26., 28., 31. marec, morebitna četrta in peta tekma pa bi bili 2. in 4. aprila. Tako bi bilo DP konec že več kot dva tedna prej, kot so najprej načrtovali. ''Zavedamo se, da kakor koli določimo datume, za nikogar ne bo nikoli idealno,'' je številne pripombe o premiku DP komentiral Kontrec.

Kaj bo prinesla prihodnja sezona? HZS obljubila pomoč

Začetek članskega DP pa ni bila edina tema pogovorov, saj so na informativnem sestanku razpravljali predvsem o prihajajoči sezoni in ligah, v katerih bi slovenski klubi lahko igrali. Ena od možnosti je mednarodna INL, v kateri Slovenijo uspešno zastopata HK Playboy Slavija in HK Prosports.si Triglav. Oba predstavnika imata odlične izkušnje v omenjeni ligi, tako iz organizacijskega kot tekmovalnega vidika. Poleg tega pa je tudi raven igre višja, kar je poudaril tudi član zaloškega kluba Igor Angelovski: ''INL nam je prinesla veliko pozitivnih stvari, med drugim tudi novega sponzorja in višjo raven hokeja. Gre torej za tržno zanimivo ligo, za katero upamo, da bo še dolgo 'trajala'. Želimo si, da bi se nam še več slovenskih klubov pridružilo in da bi parirali avstrijskim nasprotnikom.''

Pri HZS so obljubili, da bodo v prihodnji sezoni pomagali klubom, in sicer z 10.000 evri, če bi se odločili priključiti INL, ki jo skupaj načrtujeta slovenska in avstrijska hokejska zveza (pri kranjskem Triglavu so stroške letošnje sezone v INL ocenili na 30.000 evrov). ''Avstrijcem je v interesu, da igrajo z nami v INL, zato lahko sooblikujemo pripravo tekmovanja in postavljamo pogoje. Mnenje Strokovnega sveta HZS je, da naredimo korak naprej, lahko pa tudi ostanemo pri sedanjem sistemu,'' je dejal Kontrec, ki je veliko pozornost namenil še mednarodnemu tekmovanju do 18 let. V konkurenci bi sodelovalo 22 klubov, s tem pa bi se stroški tekmovanj znižali, saj bi bili klubi razporejeni v skupine po ''regijah'', kar bi pomenilo tudi manj dolgih potovanj. Večina predstavnikov klubov se je na koncu strinjala s predlogom o konkurenci do 18 let, svoje sodelovanje pa morajo potrditi do 29. marca. A to je sprožilo tudi vprašanje o hokejistih, starih 19 in 20 let, ki bi posledično ostali brez tekmovanja U20. Ti bi se po besedah sekretarja krovne hokejske organizacije tako lahko pridružili članskim ekipam, na primer v mednarodni INL, če bi se članska ekipa za omenjeno ligo seveda odločila.

Tako na slovenski klubski hokejski sceni ostaja odprtih še veliko vprašanj, ki jih bodo morali razrešiti v kratkem. Še najhitreje bodo klubi morali določiti dokončni datum začetka končnice članskega DP, ki bi se lahko začela že čez dva tedna.

Ne spreglejte