Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2016,
4.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Miha Brus Nik Zupančič Alpska liga HDD Jesenice hokej

Sobota, 17. 9. 2016, 4.54

6 let, 7 mesecev

Alpska liga, 1. krog

Jeseničani želijo neposredno v končnico, vsak domač poraz bodo plačali z družbenokoristnim delom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
HDD Sij Acroni Jesenice | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Gorenjsko moštvo HDD Sij Acroni Jesenice začenja novo mednarodno sezono. Železarji bodo po treh letih v ligi INL zaigrali v Alpski hokejski ligi, v kateri jim bodo družbo delali še Avstrijci in Italijani.

Začenja se novo mednarodno tekmovanje Alpska hokejska liga, ki predstavlja organizacijsko in kakovostno nadgradnjo nekdanje lige INL. Ljubiteljem hokeja je Alpska liga zagotovo znana z začetka 90. let, ko so v njej nastopali močni avstrijski, italijanski in slovenski klubi. Tudi tokrat moštva prihajajo iz omenjenih treh držav, a zraven ni najmočnejših ekip. Kakovostnejši avstrijski klubi, Bolzano in Olimpija namreč igrajo v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Italijani največja neznanka, želja med prvih šest

Slovenski selektor Nik Zupančič po sezoni 2014/15, ko je Jesenice popeljal do naslova državnih prvakov, spet drži trenersko taktirko železarjev. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski selektor Nik Zupančič po sezoni 2014/15, ko je Jesenice popeljal do naslova državnih prvakov, spet drži trenersko taktirko železarjev. Foto: Vid Ponikvar

Jeseničani bodo edini slovenski predstavnik v obujenem tekmovanju, v katerem ob železarjih tekmuje še 15 kolektivov (sedem italijanskih in osem avstrijskih).

"Vsekakor si želim in upam, da bomo okoli prvih šestih mest, ki vodijo neposredno v končnico. Dobrodošel bi bil dober začetek, vsekakor pa bo treba počakati na nekaj prvih krogov, da vidimo tudi moč italijanskih klubov, ki so največja neznanka v ligi. Potem bo lažje napovedovati," pred začetkom – zvečer bo na Jesenicah gostovala Gardena – razmišlja trener Gorenjcev Nik Zupančič.

Kdo v sezoni 2016/17 nastopa v Alpski ligi?

Slovenija (1): HDD SIJ Acroni Jesenice,
Italija (7): Asiago Hockey 1935, Sportiva Hockey Club Fassa, Hockey Club Gherdeina, HC Pustertal Amateursport, Ritten Sport Hockey As, Sportivi Ghiaccio Cortina Hafro, WSV Sterzing Eissport,
Avstrija (8): EC "Die Adler" Stadtwerke Kitzbühel, EC Red Bull Salzburg II, EHC Bregenzerwald, Eishockeyclub EK Zeller Eisbären, Verein Eishockey Union Feldkirch, EHC Alge Elastic Lustenau, EC KAC II, AHC Neumarkt.

Poškodbe se vrstijo

Njegovo moštvo, ki se je zavezalo, da bo za vsak domači poraz opravilo družbenokoristno delo (pomoč pri kidanju snega, vodenje ur telesne vzgoje …), v zadnjem času močno pestijo poškodbe.

Ekipa HDD SIJ Acroni Jesenice za sezono 2016/2017:

Vratarja: Rok Stojanovič in Žan Us,
Branilci: Aleš Kranjc, Martin Oraže, Nejc Berlisk, Aleksandar Magovac, Gašper Cerkovnik, Aleš Jeklič, Miha Logar, Marko Tarman,
Napadalci: Miha Brus, Nathan DiCasmirro, Marjan Manfreda, Žan Jezovšek, Shane Heffernan, Sašo Rajsar, Eric Pance, Urban Sodja, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Jure Sotlar, Gašper Glavič, Blaž Tomaževič,
Trener: Nik Zupančič,
Pomočnik trenerja: Jaka Avgustinčič.

Kapetan Miha Brus se bo zaradi oslabljene branilske vrste preselil med branilce. | Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič Kapetan Miha Brus se bo zaradi oslabljene branilske vrste preselil med branilce. Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Na zadnji pripravljalni tekmi, ki so jo v torek z 0:3 izgubili proti Olimpiji, so pogrešali šesterico igralcev, oslabljeni so bili predvsem na branilskih položajih. Manjkali so Aleš Kranjc (poškodba nosu in ličnice), Nejc Berlisk (poškodba rame), Aleš Jeklič (poškodba gležnja), Martin Oraže (težave s turi) ter napadalca, nekdanji zmaj Jure Sotlar in Urban Sodja (oba bolezen).

Strateg Jesenic je v torek dejal, da prvih treh proti Gardeni ne gre pričakovati na ledu, tako da se bo med branilce preselil kapetan Miha Brus: "Mislim, da smo lahko optimistični in da lahko pričakujemo zmago. Vemo, kaj moramo narediti na ledu, nekaj soigralcev manjka, ampak jih bomo nadomestili mi, ki smo zdravi. Seveda računamo tudi na glasno podporo s tribun."

Format Alpske lige

Vsak od 16 klubov bo v rednem delu odigral 30 tekem. Po koncu rednega dela se bo najboljših šest klubov neposredno uvrstilo v četrtfinale, preostalih deset pa se bo v dveh skupinah bojevalo za dve četrtfinalni vstopnici.

Vsako moštvo kvalifikacijske skupine bo odigralo dodatnih osem tekem, končnico pa si bo zagotovil le zmagovalec skupine. Moštvom bodo pripadle tudi bonus točke, in sicer bo najvišje uvrščeni v vsaki skupini kvalifikacijski del začel s šestimi dodatnimi točkami, drugi s štirimi, tretji z dvema, četrti pa z eno.

Po rednem delu dodatne tekme čakajo tudi šest že uvrščenih v izločilne boje (tudi ti bodo prejeli bonus točke, in sicer 6, 4, 2,1), vsaka ekipa od teh bo odigrala še deset tekem. Po dodatnih tekmah bodo najboljši trije lahko izbrali četrtfinalnega nasprotnika.

V četrtfinalu in polfinalu bodo igrali na tri zmage, v finalu pa na štiri.

 

Alpska liga, sobota, 17. september:


18.30 HDD Sij Acroni Jesenice – Gardena
Bregenzerwald – Ritten
Kitzbuhel – Neumarkt
Val Pusteria – Lustenau
Vipiteno – Feldkirch
KAC II – Cortina
Asiago – Zell am See

Ne spreglejte