Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

HDD Jesenice Anže Pogačar liga EBEL

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

8 let

Jeseničani na trnih čakajo odločitev o ligi EBEL, ki bi jo nekateri krčili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo lige EBEL je pred dnevi obiskalo Podmežaklo in dvorano pozitivno ocenilo. Na Jesenicah imajo dober občutek, a na odgovor, ali se bodo prihodnjo sezono vrnili v ligo, bo treba še počakati.

Se bo razširjeno avstrijsko prvenstvo širilo, bo število klubov ostalo enako ali pa se bo celo znižalo? Mnogo vprašanj, vezanih na ligo EBEL, je še v zraku in razvozlana bodo kaj kmalu.

Vodilni možje lige so namreč že obiskali vse zainteresirane klube, ki so vložili kandidaturo za sodelovanje v prihodnjem tekmovalnem obdobju. Ob Jesenicah se za ligo EBEL potegujejo še zagrebški Medveščak (v petek je bil še vedno v igri, zdaj ima še nekaj dni časa, da se odloči, kje bo igral), madžarska Miškolc in Budimpešta ter italijanska Brunico Val Pusteria in Renon, medtem ko je avstrijski Kapfenberg odstopil od kandidature.

Dvorana ustreza standardom, dodati bi morali le kamere

Zgornjesavska dolina je obisk iz lige EBEL dočakala pretekli petek, glavna tema pogovorov pa je bila ustreznost dvorane Podmežakla.

"Ogledali so si dvorano, čez katero niso imeli nobenih pripomb, saj zadošča njihovim standardom. Treba bi bilo namestiti le nov video sistem, saj se je ta od takrat, ko so Jesenice zadnjič nastopale v ligi, posodobil. Nista več le dve kameri, ampak jih je deset. A to ne bi bila težava," nam je v sredo z informacijami o obisku postregel predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar.

Proračun višji, kot ga je imela letos Olimpija

Vodstvo lige je predstavilo še nekatere pogoje – do zdaj so Jeseničani izpolnili vse – in še dodatno razdelalo stroške tekmovanja. Na Gorenjskem poudarjajo, da je organizacija za slovenske razmere res draga in da je za nas veliko večje breme kot za Avstrijce. Ti le iz naslova prodaje vstopnic, hrane in pijače na tekmah dobijo krepko več od slovenskih proračunov. A pri slovenskih državnih prvakih se ob tem zavedajo, da profesionalna raven stane.

In ko smo ravno pri proračunu, če se bo Jeseničanom želja po vrnitvi v ligo EBEL uresničila, bodo imeli 900 tisoč evrov težak proračun. Za primerjavo – Olimpijin proračun je v iztekajoči se sezoni po besedah njenega predsednika Marka Popoviča znašal precej manj, in sicer okoli 700 tisoč evrov.

Bogati bi imeli vsako tekmo derbi

Pogačar meni, da je najbolj realna možnost liga s 14 klubi, kar pomeni, da bi se število sodelujočih zvišalo za dva člana, in dodaja, da vodstvo lige ni sprejelo še nobene odločitve: "Zdaj je na njih, da se odločijo o tem, koliko klubov bo v ligi, ali bodo obdržali vse trenutne klube ali morda kakšnega ne, koliko novih in katere, če sploh koga, bodo vzeli."

Obstaja torej celo možnost, da bi nekoga, ki je letos sodeloval, črtali iz tekmovanja? "Da. Nekateri klubi bi ligo raje zmanjšali na deset klubov. Predvsem je to predlog bogatih klubov, ki si želijo, da bi bila vsaka tekma derbi," pravi naš sogovornik.

Če bi se v prihodnje res zgodilo kaj podobnega, se Olimpiji, ki je že več sezon zacementirana pri dnu lige EBEL, zagotovo ne bi pisalo nič dobrega. Česa podobnega si na Jesenicah ne želijo in poudarjajo, da je za slovenski hokej pomembno, da imamo dva profesionalna kluba.

Zadnja tretjina marca bo prinesla odgovore

Kdaj bi lahko dobili jasno sliko lige EBEL v prihodnji sezoni? "Rečeno je bilo, da bo do 20. marca znano, ali se bo liga širila in za koliko. Do konca meseca pa bodo povedali, katerega kandidata naj bi sprejeli, saj želijo že dan po koncu sezone predstaviti format tekmovanja in sodelujoče klube," se je proti zadnji tretjini meseca ozrl predsednik jeseniškega društva.

Če bo vodstvo lige predlagalo katerega od šestih kandidatov, bodo na potezi predsedniki sodelujočih klubov, ki bodo povedali, ali se strinjajo z novimi kandidati. Da se bi predlagani klub pridružil družini lige EBEL, bi potreboval podporo dveh tretjin klubov. Pogačar je ob omembi dvotretjinske podpore optimističen.

Ne spreglejte