Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2022,
16.07

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Patrick Marleau San Jose Sharks liga NHL

Ponedeljek, 1. 8. 2022, 16.07

1 leto, 2 meseca

Patrick Marleau

Izjemna čast za Kanadčana, prvič v zgodovini kluba bodo upokojili številko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Patrick Marleau, San Jose Sharks | San Jose Sharks bodo upokojili številko 12, ki jo je 20 sezon nosil Kanadčan Patrick Marleau. | Foto Reuters

San Jose Sharks bodo upokojili številko 12, ki jo je 20 sezon nosil Kanadčan Patrick Marleau.

Foto: Reuters

Klub hokejske lige NHL San Jose Sharks bo prvič v zgodovini franšize upokojil številko enega od svojih igralcev in njegov dres obesil pod strop dvorane SAP Centre. Ta čast je doletela lani upokojenega kanadskega napadalca Patricka Marleauja, ki je pri Morskih psih preživel 17 od svojih 21 sezon v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

"Ko sem bil še otrok in sem drsal na zmrznjenih jezerih, sem sanjal o tem, da bom nekoč zaigral v ligi NHL. Nikoli pa si nisem niti upal pomisliti, da me bo doletela takšna čast in bo moj dres obešen pod strop dvorane, v kateri sem odigral toliko tekem. Ne morem opisati svojih občutkov, povem lahko le, da sem izjemno hvaležen za priznanje, predvsem pa za to, da sem imel priložnost toliko let igrati pred izjemnimi navijači San Jose Sharks," je ob razgrnitvi načrtov kluba, da upokoji njegovo številko 12, dejal 42-letnik iz kanadske province Saskatchewan.

"Prav je, da je prvi igralec, ki bo dobil to veliko priznanje organizacije San Jose Sharks, prav gospod San Jose Sharks, Patrick Marleau," pa je odločitev komentiral Jonathan Becher, predsednik kalifornijskega kluba.  

Marleauja je San Jose izbral na naboru leta 1997, takrat je bil drugi izbor, v ligi NHL je nato igral 23 sezon, 20 od teh za Sharks, preostale za Toronto Maple Leafs in Pittsburgh Penguins. V najmočnejši ligi na svetu je odigral 1.779 tekem rednega dela in je rekorder v tej statistiki, s 1.607 tekmami pa je seveda tudi rekorder hokejske franšize iz San Joseja.

S 518 goli je tudi najboljši strelec Morskih psov, s 1.102 točkama tudi najboljši v tej kategoriji, v San Joseju je podrl še številne mejnike, 17-krat se je s to ekipo uvrstil v končnico, a Stanleyjevega pokala ni nikoli osvojil. Zato pa je bil dvakrat olimpijski prvak z reprezentanco Kanade (v letih 2010 in 2014) in tudi svetovni prvak leta 2003.

Kariero je sklenil po sezono 2020/21, slavnostno obešanje njegovega dresa s številko 12 pa bo v San Joseju 25. februarja 2023, pred tekmo s Chicagom.  

Preberite še:

Stefan Nilsson
Sportal Šved, ki je poskrbel za zadrego na naboru NHL
Josh Norris
Sportal Norris še lep čas Senator, Palat po desetletju iz Floride v New Jersey
Alex Westlund
Sportal Nekdanjemu ljubljencu navijačev Olimpije uspel veliki met
Juraj Slafkovsky
Sportal Slovaka osrednja zvezdnika nabora lige NHL

 

Ne spreglejte