Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
10.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Kanada Švedska Joel Lundqvist Henrik Lundqvist Koln Pariz SP v hokeju 2017

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 10.10

6 let, 6 mesecev

Henrik Lundqvist zdržal kljub poškodbi

Švedski junak je bil vprašljiv za finale: Mislil sem, da ne bom zmogel braniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Henrik Lundqvist | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Kakšen teden, kakšna tekma, po razočaranju v New Yorku (izpad v ligi NHL, op. a.) je to velik obliž na rane," se je po zmagi z 2:1 nad Kanado smejalo vratarju novih svetovnih prvakov Henriku Lundqvistu. A pred tekmo v švedskem taboru ni bilo tako prešerno.

Nedeljski finale med Švedsko in Kanado je ponudil pravo hokejsko poslastico z veliko priložnostmi na obeh straneh, z izjemnima predstavama vratarjev Calvina Pickarda in Henrika Lundqvista ter kazenskimi streli, ki so odločili o zmagovalcu. Po teh se je smejalo Skandinavcem, ki so se razveselili desetega naslova svetovnih prvakov, Kanadčani pa so ostali brez tako želenega tretjega zaporednega, sicer pa 27. naslova.

Obliž na rane po koncu NHL-sezone

Po 80 minutah in hokejski loteriji so v Kölnu okronali nove svetovne prvake. Švedi so ob koncu druge tretjine izkoristili napako Kanade in z igralcem manj povedli, a so se javorjevi listi vrnili z izenačenjem. V 20-minutnem podaljšku zadetka ni bilo, tako da so o zlatih kolajnah odločali kazenski streli. Med temi se je, tako kot med celotno tekmo, izkazal 35-letni član New York Rangers Lundqvist in prispeval velik delež k novemu naslovu Švedov po letu 2013.

Švedska kanada SP finale 2017 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Samo ostani miren," si je pred izvajanjem kazenskih strelov dejal izkušeni čuvaj mreže, ki se je s 97,67-odstotno zanesljivostjo zaustavil pri 42 obrambah.

"Pred desetimi dnevi sem sedel v New Yorku, razočaran, da smo tako končali NHL-sezono, in si predstavljal, kako z bratom drživa ta pokal. Kakšna tekma, kakšno zadovoljstvo. To je bil izjemen teden. Vesel sem, da sem bil lahko del te skupine, da sem lahko igral z bratom in doživel vznemirljive tekme. Čuti sem pravo energijo. Igrati za svojo državo in videti, kako tvoja zastava plapola v čast uspehu, je izjemno. Ta pokal je obliž na rane," je Šved dejal v pogovoru za IIHF.

Zaskrbljeni obrazi

Za domače medije je razkril, da je kar nekaj časa menil, da ga v finalu zaradi poškodbe kolena sploh ne bo.

"V času kosila sem mislil, da ne bom mogel igrati. Nisem se počutil dobro. Bil sem nekoliko zaskrbljen, saj sem imel priložnost zaigrati v finalu svetovnega prvenstva in je resnično nisem hotel izpustiti iz rok zaradi poškodbe. Nato mi je z akupunkturo in preostalimi terapijami pomagala zdravstvena služba. Opravili so izjemno delo. Bolečina je izginila,"je pripovedoval svetovni prvak in priznal, da so se bolečine vrnile med finalnim obračunom: "Nekje na polovici tekme sem spet začutil bolečine, a nisem hotel razmišljati o njih. Poskušal sem se osredotočiti le na vsako naslednjo obrambo."

Lundqvist se je Švedom pridružil med prvenstvom, potem ko je z New York Rangers končal sezono lige NHL. Pred finalno tekmo ni bil povsem prepričan, ali bo sploh lahko stopil med vratnici. | Foto: Reuters Lundqvist se je Švedom pridružil med prvenstvom, potem ko je z New York Rangers končal sezono lige NHL. Pred finalno tekmo ni bil povsem prepričan, ali bo sploh lahko stopil med vratnici. Foto: Reuters

To mu je uspelo in pri 35 letih se je razveselil prvega naslova svetovnega prvaka, olimpijski je postal leta 2006. Njegov dvojček Joel, ki je Švede vodil kot kapetan, je postal prvak še tretjič. Do zdaj je tak podvig uspel le Svenu Tumbi.

"Za nas je to velika stvar. Lepo se bo vrniti na Švedsko in se poveseliti z ljudmi. Henrik je odigral odlično tekmo in nas z vsakim ubranjenim strelom držal v igri. Je rojen zmagovalec, rojen vratar za velike tekme," je 35-letnika pohvalil eden od soigralcev Marcus Kruger.

Niso prišli po to

Kanadčani bi z zmago osvojili 27. naslov svetovnih prvakov, s čimer bi se izenačili z rekordom Rusije in Sovjetske zveze, a bodo na ta dan morali počakati. "Imeli smo svoje priložnosti v podaljšku, a jih nismo izkoristili. Naš vratar je bil izjemen in nam dajal možnost za končni uspeh …Težko bo pozabiti ta poraz, a treba je priznati, da so Švedi igrali dobro. Nismo prišli po drugo mesto. Srce parajoč poraz, a hkrati dobra izkušnja zame," je dejal 20-letni kanadski debitant na SP Travis Konecny.

Izkušeni Chris Lee, edini Kanadčan na ledu, ki ne igra v ligi NHL, je dodal: "Težko je strniti misli in občutke. Škoda, da so morali odločiti kazenski streli. Raje bi videl, da bi sledili novi podaljški do zlatega zadetka. A je, kar je. Bila je tesna tekma. Švedi so odigrali dobro."

Kanada - tako blizu, a tako daleč. Kljub porazu ostajajo na prvem mestu svetovne lestvice. | Foto: Reuters Kanada - tako blizu, a tako daleč. Kljub porazu ostajajo na prvem mestu svetovne lestvice. Foto: Reuters

Kanadčani ostajajo na vrhu

Na svetovni lestvici, ki jo pri Mednarodni hokejski zvezi (IIHF) oblikujejo na podlagi rezultatov zadnjih sezon (štejejo uvrstitve na SP med letoma 201 in 2017 ter uvrstitev na olimpijskih igrah leta 2014), so se zgodile nekatere spremembe.

Kanadčani kljub porazu v finalu ostajajo dobrih 100 točk pred drugimi Rusi. Svetovni prvaki Švedi so pridobili dve mesti in so tretji, za seboj so pustili Fince in Američane. Po dve mesti sta pridobili tudi Nemčija in Norveška. Največ, kar tri mesta je izgubila brez NHL-ovcev nerazpoznavna Slovaška. Slovenija, ki je s sedmimi porazi na sedmih tekmah nazadovala v divizijo I, skupino A, ostaja na 15. mestu.

Slovenska hokejska reprezentanca ostaja na 15. mestu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska hokejska reprezentanca ostaja na 15. mestu. Foto: Vid Ponikvar

Lestvica Mednarodne hokejske zveze*:

1

Kanada

3225 točk

0

2

Rusija

3105

0

3

Švedska

3080

2

4

Finska

3060

-1

5

ZDA

2980

-1

6

Češka

2900

0

7

Švica

2705

0

8

Nemčija

2660

2

9

Norveška

2535

2

10

Belorusija

2535

-1

11

Slovaška

2530

-3

12

Latvija

2520

0

13

Francija

2505

1

14

Danska

2495

-1

15

Slovenija

2305

0

16

Avstrija

2205

1

17

Kazahstan

2200

-1

18

Italija

2180

0

19

Madžarska

2095

0

20

Poljska

2030

0

21

J. Koreja

2000

2

22

Ukrajina

1925

0

23

Japonska

1905

-2

24

Velika Britanija

1850

0

25

Litva
...

1755

0


*0-reprezentanca je ohranila isto mesto, -1 –izgubila je eno mesto, 1 – pridobila je eno mesto

Ne spreglejte