Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2017,
23.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Natisni članek

hokej Finska Kanada Rusija Švedska SP v hokeju 2017 risi slovenska hokejska reprezentanca

Nedelja, 21. 5. 2017, 23.20

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo, Köln, finale in tekma za 3. mesto

Nora tekma za prvaka! Švedi po srditem boju končali prevlado Kanade.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

1

Švedska kanada SP finale 2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švedski hokejisti se veselijo velikega uspeha. V finalu svetovnega prvenstva so po kazenskih strelih z 2:1 premagali Kanado, ki je lovila tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov, in še desetič v zgodovini stopili na svetovni prestol. Tretje mesto in bronasta odličja je osvojila Rusija, ki je s 5:3 premagala Finsko. Slovenija je s sedmimi porazi na sedmih tekmah in 15. mestom nazadovala v divizijo I, skupino A, od koder se bo prihodnje leto med elito poskušala vrniti v Budimpešti.

Prva tretjina je postregla z enakovrednim obračunom med hokejskima velesilama. Tri krone so imele dvakrat igralca več, a niso znale premagati zanesljivega kanadskega vratarja Calvina Pickarda, ki je bil uspešen ob vseh 12 poskusih.

Tudi Henrik Lundqvist – prišel je med prvenstvom in se izkazal za pomembno okrepitev Švedov – na drugi strani je bil zanesljiv, zaustavil je vseh deset poskusov nasprotnikov, še najbolj vroče je bilo pred njegovimi vrati ob tem, ko so imeli Kanadčani igralca manj, a je na srečo privržencev Skandinavcev ostalo pri 0:0.

Švedi presenetili pred sireno

Kanadčani so v drugi del krenili siloviteje, k temu jim je pomagala tudi številčna prednost, a se Lundqvist ni dal. V nadaljevanju so tudi Švedi prišli do priložnosti, a so bile te redkejše od nasprotnikovih. Javorjevim listom se je ob koncu tretjine ponudila nova igra z igralcem več, vendar so naredili veliko napako v obrambi. Do ploščka so prišli Severnjaki in tudi na nekoliko srečen način prek Victorja Hedmana povedli. Plošček je Pickardu ušel med nogama v gol le pol minute pred koncem tretjine.

Švedi so ob koncu druge tretjine izkoristili napako Kanadčanov in povedli z igralcem manj. | Foto: Reuters Švedi so ob koncu druge tretjine izkoristili napako Kanadčanov in povedli z igralcem manj. Foto: Reuters

Kanadčani hitro vrnili

V nadaljevanju so aktualni svetovni in olimpijski prvaki prišli do nove številčne prednosti in jo izkoristili po zgolj desetih sekundah, ko je Ryan O`Reilly za hrbet švedskega čuvaja mreže poslal odbitek.

Priložnosti so se nato vrstile na obeh straneh, a sta tako Pickard kot Lundqvist z obrambami dokazovala svojo kakovost. Švedi so ob koncu tretjine naredili neumnost in z napačno menjavo Kanadčanom ponudili novo številčno prednost. Ti je niso izkoristili, tako da je sledil podaljšek (20 minut).

35-letni vratar, član New York Rangers, Henrik Lundqvist je bil veliki junak finala. Zaustavil je 41 strelov od 42, med drugim tudi tri kazenske strele. | Foto: Reuters 35-letni vratar, član New York Rangers, Henrik Lundqvist je bil veliki junak finala. Zaustavil je 41 strelov od 42, med drugim tudi tri kazenske strele. Foto: Reuters

Večer vratarjev odločila loterija

V podaljšani igri, v kateri sta se spet izkazala vratarja Lundqvist (42 obramb, 97,67-odstotna zanesljivost) in Pickard (40 obramb, 95,24-odstotna zanesljivost), zadetka ni bilo.

O zmagovalcu so odločali kazenski streli, med katerimi je zablestel 35-letni švedski čuvaj mreže (tri obrambe), po katerih so se veselili Švedi, ki so osvojili jubilejni 10. naslov.

Kanada bo na izenačenje morala počakati

Švedi so Kanadčanom preprečili 27. naslov svetovnih prvakov, s katerimi bi se ti izenačili z rekordnim številom naslovov Rusije in Sovjetske zveze (če vštejemo tudi olimpijske igre, ki so štele za svetovno prvenstvo).

 

Nagrade svetovnega prvenstva:

Komaj 21-letni napadalec William Nylander je MVP svetovnega prvenstva. Na desetih tekmah je dosegel sedem zadetkov in prav toliko podaj. | Foto: Reuters Komaj 21-letni napadalec William Nylander je MVP svetovnega prvenstva. Na desetih tekmah je dosegel sedem zadetkov in prav toliko podaj. Foto: Reuters

Po izboru direktorata turnirja:
Najboljši vratar: Andrej Vasiljevski (Rusija)
Najboljši branilec: Dennis Seidenberg (Nemčija)
Najboljši napadalec: Artemij Panarin (Rusija)

Po izboru medijev:
Najkoristnejši igralec, MVP: William Nylander (Švedska)

All-star ekipa (izbor medijev):
Vratar: Andrej Vasiljevski (Rusija)
Branilec: Colton Parayko (Kanada)
Branilec: Dennis Seidenberg (Nemčija)
Napadalec: William Nylander (Švedska)
Napadalec: Artemij Panarin (Rusija)
Napadalec: Nathan MacKinnon (Kanada)

 

Svetovno prvenstvo, tekmi za odličja (Köln):

Nedelja, 21. maj
Finale

Kanada : Švedska 1:2** (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 0:1)
O`Reilly (Marner, MacKinnon, 42., PP1); Hedman 40. (SH1), Backstrom

**kazenski streli

Tekma za 3. mesto
Rusija : Finska 5:3 (1:0, 3:1, 1:2)
Gusev 7., 28. (PP1), Tkačjov 22. (SH1), Kiselevič 29., Kučerov 49.; Rantanen 40., Lehtonen 42., Savinainen 46. (PP1)

PP1-zadetek z igralcem več
SH1- zadetek z igralcem manj

Rusi so se igrali z vodstvom, a osvojili bron

V kölnski Lanxess areni je tolažilno nagrado, bronasto kolajno, pozno popoldan osvojila Rusija, ki je bila tretja že na zadnjem svetovnem prvenstvu.

Rusi so v tekmi za tretje mesto premagali Fince in tako kot lani prejeli bronasta odličja. | Foto: Reuters Rusi so v tekmi za tretje mesto premagali Fince in tako kot lani prejeli bronasta odličja. Foto: Reuters

Rusi so mali finale odlično začeli in v 29. minuti po dveh zadetkih Nikite Guseva ter enem Vladimirja Tkačjova in Bogdana Kiseleviča povedli s kar 4:0 (v vratih je takrat Joonasa Korpisala zamenjal prvi čuvaj mreže Harri Sateri).

Prednost bi (podobno kot v polfinalu proti Kanadi) skoraj zapravili, saj so se Finci pobrali in se v 46. minuti približali le na gol zaostanka. Podobnega preobrata, kot so ga uprizorili Kanadčani v polfinalu, ni bilo, saj je Nikita Kučerov z zadetkom v 49. minuti ustavil nalet Fincev in postavil končni izid 5:3.

Novi obrazi v hokejskem hramu slavnih

Mednarodna hokejska zveza je na zadnji dan prvenstva v Kölnu v hram slavnih sprejela nove obraze. Med njimi so Finca Teemu Selanne in Saku Koivu, Kanadčan Joe Sakic, Nemec Uwe Krupp, Avstrijec Dieter Kalt starejši in Američanka Angela Ruggiero. V hramu sta tudi Slovenca Ernest Aljančič starejši in Rudi Hiti.

Ob sprejemu v hram so nekdanjemu britanskemu hokejistu in trenerju Tonyju Handu podelili nagrado za dosežke hokejista iz ne najbolj hokejske države Richard "Bibi" Torriani Award. Francoz Patrick Francheterre je za izjemne dosežke prejel priznanje Paul Loicq Award.

Slovenci pred SP z Avstrijci in Južno Korejo

Slovenci se bodo pred prvenstvom drugega razreda udarili z novopečenima članicama elite - Južno Korejo in Avstrijo. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci se bodo pred prvenstvom drugega razreda udarili z novopečenima članicama elite - Južno Korejo in Avstrijo. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca bo v sklopu priprav na naslednje svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, ki bo od 22. do 28. aprila 2018 potekalo v Budimpešti, odigrala najmanj štiri pripravljalne tekme.

Štiri z udeleženkama elitne divizije v letu 2018. 13. in 15. aprila prihodnje leto bo prekrižala palice z reprezentanco Južne Koreje, ki si je za eno izmed svojih pripravljalnih baz pred svetovnim prvenstvom elitne divizije na Danskem izbrala Bled. Drugi dve pripravljalni tekmi bodo risi 5. in 19. aprila odigrali s svojimi starimi znanci, ekipo Avstrije, ki se je prav tako letos ponovno uvrstila v najvišjo divizijo svetovnega hokeja.

Že novembra bodo risi spet odpotovali v Francijo in se tam na turnirju EIHC pomerili z izbranimi vrstami Belorusije, Francije in Latvije. Turnir bo priprava na olimpijske igre v Pjongčangu. S kom se bodo risi v pripravah pred turnirjem še pomerili, ni znano, so pa znani termini tekem na OI, kjer bo Slovenija igrala z ZDA, Rusijo in Slovaško.

Tekme Slovenije na OI (Pjongčang, februar 2018)*:

Četrtek, 15. februar
16.40 ZDA – Slovenija
21.10 Slovaška – Rusija

Petek, 16. februar
21.10 Rusija - Slovenija
21.10 ZDA – Slovaška

Nedelja, 18. februar
12.10 Rusija – ZDA
16.40 Slovenija – Slovaška

*Ure so v lokalnem času (+8).

Ne spreglejte