Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
16.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

hokej Anže Pogačar HDD Sij Acroni jesenice HDD Jesenice

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 16.56

6 let, 6 mesecev

Z ligo INL so imeli le minus, z Olimpijo pa vedno plus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Navijači Jesenic. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dvorana Podmežakla je v zadnjem tednu dvakrat končno dočakala množičen obisk, ki je razveselil tako hokejiste kot vodstvo kluba. To ob strnitvi misli ob koncu sezone s številom prodanih vstopnic v tem letu ni zadovoljno.

Na Jesenicah so dolgo čakali na ugledno število obiskovalcev hokejskih tekem in to v zadnjem tednu, ko so gostili finalna obračuna državnega prvenstva, dočakali dvakrat. Na prvem srečanju se je zbralo dobrih dva tisoč ljubiteljev te ekipne igre, na drugi, ko bi si železarji že lahko zagotovili ubranitev naslova, se jih je trlo okoli 3.500.

 

Ocenili, da jih ne bo več kot štiri tisoč

Za razliko od lanske finalne serije, ko so v Podmežakli gledalci finale in jubilejno, deseto državno zvezdico železarjev lahko spremljali tudi na krivini oziroma loku med tribunama s stojišči in sedišči, je bil ta del letos zaprt. Zakaj? Kot nam je povedal predsednik HDD Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar, so jih k odločitvi peljali racionalni razlogi.

Krivina, ki povezuje tribune s sedišči s stojišči, je letos med finalom iz racionalnih razlogov ostala zaprta. | Foto: Vid Ponikvar Krivina, ki povezuje tribune s sedišči s stojišči, je letos med finalom iz racionalnih razlogov ostala zaprta. Foto: Vid Ponikvar

"Lani smo v finalu ta del odprli, nato pa videli, da ni bilo toliko ljudi, da bi ga zapolnili. Tudi letos smo bili v dilemi, a smo se na koncu odločili, da bosta dovolj preostali tribuni. Glede na celotno sezono in na prvo finalno tekmo na drugi nismo pričakovali tako velikega števila obiskovalcev, da bi odprli še lok. Moralo bi biti več kot štiri tisoč gledalcev, da bi se nam to obrestovalo, a jih ni bilo. Realno jih je bilo okoli 3.500, tako da mislim, da smo se pravilno odločili, saj je bilo na koncu še nekaj prostora," je dejal Pogačar in dodal še ključno stvar: odprtje krivine bi prineslo dodatne stroške, povezane z varnostniki, reditelji in vsem, kar je treba imeti na prireditvi.

 

Potrebovali bi vsaj deset ljudi več

Tribuna s stojišči v Podmežakli načeloma sprejme tri tisoč gledalcev, s sedišči 900, na loku, ki je po zagotovilih Zavoda za šport Jesenice uporabno dovoljenje dobil s prenovo dvorane pred Eurobasketom 2013, pa se jih lahko zbere okoli 1.500. To na hokejski tekmi skupaj nanese 5.400 obiskovalcev. Če bi bil odprt še lok, bi po Pogačarjevi grobi oceni potrebovali vsaj deset dodatnih ljudi, okoli šest varnostnikov in štiri redarje, kar bi prineslo dodatne stroške.

 

V ligi INL niso pokrili niti ene, z Olimpijo drugačna zgodba

V Zgornjesavski dolini, kjer si prizadevajo Jesenice vrniti v ligo EBEL že v prihodnji sezoni, z obiskom domačih srečanj v tem tekmovalnem obdobju še zdaleč niso zadovoljni. Zavedajo se, da liga INL ni dovolj privlačna, da bi na tribune privabila vsaj toliko gledalcev, da bi lahko pokrili stroške organizacije.

Po predsednikovih besedah jim letos s prodajo vstopnic za tekmo lige INL ni uspelo pokriti njene organizacije. | Foto: Po predsednikovih besedah jim letos s prodajo vstopnic za tekmo lige INL ni uspelo pokriti njene organizacije.

Kot pravi predsednik, letos s prodanimi vstopnicami niso pokrili niti ene tekme lige INL, pa čeprav je bilo odprto le sedišče. In koliko obiskovalcev bi moralo kupiti vstopnico, da ne bi naredili minusa?

 

"Da bi pokrili organizacijo tekme v ligi INL, ko smo imeli odprto le sedišče, bi morali prodati 300 vstopnic. V finalu državnega prvenstva (ob sedišču je bila odprta tudi večja tribuna s stojišči, op. a.) pa je strošek celotne organizacije z reditelji, varnostno službo, reševalci, zapisnikarji in sodniki vred med tremi in štirimi tisoč evri (cena vstopnice je bila deset evrov, op. a.). V ligi INL smo na primer za sodnike morali odšteti 1.300 evrov, v finalu državnega prvenstva pa 500, kar je kar 800 evrov razlike."

 

"Odkar obstaja HDD Jesenice, smo vsako tekmo z Olimpijo naredili dobiček oziroma plus. Po drugi strani pa smo na vseh preostalih tekmah v letošnji sezoni žal naredili minus. Lani ni bilo tako. Letos pa niti v polfinalu z Lustenauom, kaj šele v rednem delu, nismo pokrili tekme, kar je skrb vzbujajoč in žalosten podatek. Zato pa pravim, da je ljudem nesmiselno dajati, kar jih ne zanima," nam je Pogačar še enkrat dal vedeti, da v novi sezoni v tem tekmovanju ne vidijo smisla.

Drugače je bilo na tekmah z Olimpijo, na katerih so za sodnike odšteli precej manj kot v ligi INL in na katerih so vselej naredili plus. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Drugače je bilo na tekmah z Olimpijo, na katerih so za sodnike odšteli precej manj kot v ligi INL in na katerih so vselej naredili plus. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na Gorenjskem tako te dni nestrpno pričakujejo odločitev vodstva razširjenega avstrijskega prvenstva o morebitni širitvi lige, za katero sta edina preostala kandidata Jesenice in MAC Budimpešta. V ponedeljek zjutraj novosti še ni bilo. Liga naj bi svoje odločitve sporočila v prihodnjih dveh tednih. Koliko in katera moštvo bodo v njej igrala v prihodnji sezoni, naj bi bilo namreč znano do konca aprila.

Ne spreglejte