Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2013,
20.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Blaž Gregorc slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 6. 11. 2013, 20.28

8 let

Gregorc malo po češko, oni po angleško, na koncu so na isti valovni dolžini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po začetkih korakih na Bledu se je Blaž Gregorc hitro preselil na sever Evrope, kjer je pilil svoje hokejsko znanje. V tej sezoni je branilec zamenjal okolje in se preselil na Češko v Pardubice.

Kljub rosnim 23 letom ima Blaž Gregorc že zajetno kilometrino v tujini. To je namreč že njegova sedma sezona zunaj slovenskih meja. Od tega je pet let preživel na Švedskem, lani je igral na Danskem, letos pa se je preselil v najmočnejšo češko ligo, okrepil je ekipo Pardubic.

''Za zdaj sem zelo zadovoljen. Je malo drugače kot Švedska ali Danska, ljudje so bolj podobni nam Slovencem. Vidi se, da so Slovani in so bolj odprti kot Skandinavci, ki so bolj zadržani in tihi. Tudi v klubu je vse v najlepšem redu. Trener mi zaupa, igram veliko in upam, da bo tako tudi v prihodnje,'' je za začetek za Sportal dejal hokejist, ki je svojo športno pot začel na Bledu, nato pa je nekaj besed namenil še jezikovnim oviram: ''Ko sem prišel na Švedsko, nisem razumel prav nič. Na Češkem pa je bilo že nekoliko drugače. Kakšno besedo sem razumel. Sicer zdaj še ne znam govoriti češčine, razumem pa že kar solidno, medtem ko sem se hokejskih izrazov že naučil. Če se pogovarjam, se lomim, enako kot se Čehi z angleščino. Tako da jaz poskušam malo po češko, oni malo po angleško, na koncu pa smo vsi približno na isti valovni dolžini (smeh).''

Po dobrem začetku padec

Na Švedskem je dve sezoni igral v najvišjem razredu domačega hokeja, Södertälje je namreč izpadel v drug kakovostni razred. Na Češkem igra v najmočnejši Extraligi, tako da je za primerjavo med obema tekmovanjema prava oseba. ''Morda je tu hokej za odtenek počasnejši kot na Švedskem. Je pa igra bolj kombinatorna, igralci so starejši, izkušenejši. Jaz sem na primer najmlajši branilec v ekipi. Tudi tehnično so bolje podkovani kot Skandinavci,'' meni o ligah branilec, ki je doslej za Slovenijo nastopil na treh svetovnih prvenstvih.

Sicer pa je še sredi oktobra Pardubicam odlično kazalo v državnem prvenstvu, bile so prve na lestvici, a sledil je hud padec. Pet zaporednih porazov, ki so klub pahnili na osmo mesto. ''Predvsem štiri tekme so bile resnično nekaj neverjetnega. Preprosto nam ni uspelo dati gola. Na peti tekmi smo le dosegli zadetek, vseeno pa izgubili. Preprosto nam nič ni šlo. Nato smo le prekinili niz in zmagali, pred odhodom na zbor pa je sledil nov poraz. Trenutno nam ne gre. Česarkoli se lotimo, se nam ne izteče po željah. Pa sploh ne igramo slabo in ne delamo velikih napak. Nasprotniku uspe dati gol, nam pa vedno eden zmanjka,'' je komentiral nastope 23-letni branilec.

Proti Sočiju se še ne obrača

Nato pa smo seveda prišli do reprezentance, ki je ta teden v ospredju. ''Vedno se veselim vrnitve v Slovenijo in srečanja z reprezentančnimi soigralci. Taki premori pridejo še kako prav, saj se razbije klubska monotonost. Še posebej je dobrodošla zame, ker imamo v klubu za sabo nekaj porazov,'' je tudi Gregorc kot preostali soigralci vesel novega snidenja.

V Innsbrucku se bodo Risi pomerili z Avstrijo, Belorusijo in Francijo, to bodo zadnje resne priprave pred olimpijskimi igrami, ki bodo na sporedu februarja v Sočiju. ''Trener bo po vsej verjetnosti želel videti predvsem igro in kako smo pripravljeni, medtem ko rezultat ne bo povsem v ospredju. Seveda merimo na vsaki tekmi na zmago, tudi tokrat ne bo drugače. Na turnirju bomo poskušali zmagati,'' pravi branilec pred testom v Avstriji, za konec pa še odgovarja na vprašanje, ali mu misli že kaj uhajajo k olimpijskim igram: ''Osebno se še ne obračam proti olimpijskim igram. Do februarja je še daleč. Seveda občasno kakšna misel uide tudi proti Sočiju, kdaj pa steče tudi kakšna beseda o igrah s soigralci v klubu.''

Ne spreglejte