Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2022,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

9

Natisni članek

risi Hokejska Zveza Slovenije Dejan Kontrec SP v hokeju 2022

Torek, 24. 5. 2022, 16.04

1 leto, 11 mesecev

pri hzs presenečeni

Dejan Kontrec: Nisem pričakoval, da Madžarom ne bi uspelo pridobiti garancij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

9

Stožice hokej | Pri HZS so elito želeli družno z Madžari pripeljati v Budimpešto in Ljubljano, v Stožice, a se je nekaj dni pred kongresom in odločitvijo o gostitelju zapletlo. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Pri HZS so elito želeli družno z Madžari pripeljati v Budimpešto in Ljubljano, v Stožice, a se je nekaj dni pred kongresom in odločitvijo o gostitelju zapletlo.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"V zadnjem času smo imeli res dober občutek, pri Mednarodni hokejski zvezi (IIHF) so bili zadovoljni po ogledih dvoran in hotelov. Nisem pričakoval, da Madžarom ne bi uspelo pridobiti garancij. Včeraj smo bili šokirani in presenečeni tako mi kot pri madžarski zvezi. Ne bom še rekel, da je konec upanja, a če se danes kaj konkretno ne spremeni pri Madžarih, ne bo nič," je ponedeljkovo informacijo, da Madžarska hokejska zveza (MJSZ) v roku ni pridobila potrebnih zagotovil vlade za podporo skupni kandidaturi Madžarske in Slovenije za organizacijo svetovnega hokejskega prvenstva prihodnje leto, komentiral generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije. A danes je konec tudi upanja, IIHF je namreč sporočila, da je prejela uradno kandidaturo Finske in Latvije za to tekmovanje, medtem ko sta Slovenija in Madžarska svojo umaknili.

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Rakovec
Sportal Madžari odstopili od skupne kandidature s Slovenci

Kot je danes na spletni strani sporočila krovna zveza, sta Finska in Latvija oddali vlogo za izvedbo skupnega prvenstva leta 2023 in sta na ta način ostali edini kandidatki, saj sta se Slovenija in Madžarska umaknili iz boja za izvedbo SP, poroča STA. Prireditelja prvenstva bo formalno potrdil kongres IIHF predvidoma v petek, potem ko se bo svet zveze še uradno seznanil z odpovedjo SP v Rusiji. 

Edinstvena priložnost zapravljena

Pred dobrima dvema tednoma so pri HZS in MJSZ uradno napovedali skupno kandidaturo za gostiteljstvo svetovnega hokejskega prvenstva elitne divizije prihodnje leto. To bi moralo potekati v Sankt Peterburgu, a je IIHF Rusom zaradi invazije na Ukrajino gostiteljstvo odvzela.

Edinstveno priložnost, da v izrednih razmerah vskočita in pripeljeta svetovno hokejsko smetano v Ljubljano in Budimpešto, sta izkoristili sosedi, ki sta se v začetku maja na SP drugega kakovostnega razreda družno vrnili v najvišji rang tekmovanja. Predsednika HZS Matjaž Rakovec in MJSZ  György Such, sicer tudi generalni direktor madžarskega parlamenta, sta skupaj predstavila nekaj podrobnosti kandidature, nosilka prvenstva bi bila Slovenija, odločilni zaključni boji pa bi potekali na Madžarskem, a nekaj dni pred odločitvijo, kdo bo zamenjal Ruse – to bo znano v petek na kongresu IIHF v Tampereju –, se je močno zapletlo. 

"Madžarsko-slovensko skupna kandidatura za svetovno prvenstvo skupine A 2023 ni dobila potrebnega državnega jamstva, zato bo, če bo IIHF vztrajala pri predpogoju, madžarska hokejska zveza prisiljena umakniti svojo kandidaturo," so v ponedeljek zvečer zapisali na uradni spletni strani madžarske hokejske zveze, generalni sekretar madžarske zveze Levente Sipos pa je ob tem dejal: "V zadnjih tednih smo opravili veliko dela, da bi spisali zgodovino in organizirali največji in najprestižnejši hokejski dogodek na Madžarskem vseh časov. Glede na povratne informacije so se možnosti organizacije s Slovenci iz dneva v dan izboljševale. Zelo nam je žal, da nam v kratkem času ni uspelo prepričati vlade, da bi Madžarska imela koristi od gostovanja vrhunskega hokejskega dogodka na Madžarskem."

Slovaki, IIHF SP 2022
Sportal Slovaki povozili Dance, znani so četrtfinalni pari SP

Generalnega sekretarja HZS Dejana Kontreca je ponedeljkova vest z Madžarske močno presenetila. | Foto: Grega Valančič/Sportida Generalnega sekretarja HZS Dejana Kontreca je ponedeljkova vest z Madžarske močno presenetila. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Nisem pričakoval, da Madžarom ne bi uspelo pridobiti garancij"

Generalnega sekretarja HZS Dejana Kontreca, ki je že na Finskem, je ponedeljkova vest o tem, da sosedje niso dobili "žegna" vlade Viktorja Orbana, močno presenetila.

"Oboji smo bili kar šokirani, presenečeni na obeh straneh. Madžarska vlada včeraj do roka ni dala zagotovila, brez zagotovila vlade pa pri tako velikem projektu ne gre. Podpora vlade je zelo pomembna tako za nas kot za njih. Sami smo v zelo kratkem času dobili ustrezna zagotovila, podporo obeh naših vlad, uredili precej dokumentov ... Za vso pomoč se vsem vpletenim zahvaljujem. Nisem pa pričakoval, da Madžarom ne bi uspelo pridobiti garancij. To me je zelo presenetilo, prej bi si mislil, da bo pri nas zahtevnejše, saj smo imeli vmes še volitve, oni pa so jih imeli že prej," pravi Kontrec in dodaja, da so jim zadnji sestanki in dogovarjanja vlivali veliko optimizma.

"V zadnjem času smo imeli res dober občutek, pri Mednarodni hokejski zvezi (IIHF) so bili zadovoljni po ogledih dvoran in hotelov. Z Madžari bi bili idealen partner, med mestoma je štiri ure vožnje, pripravili smo predstavitev, bili v sklepni fazi, težko sicer rečem, kaj bi se zgodilo na kongresu ... A zdaj se je zapletlo drugje."

Rakovec: Razočarani in presenečeni

Predsednik HZS Matjaž Rakovec v družbi predsednika MJSZ Györgya Sucha.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Predsednik HZS Matjaž Rakovec v družbi predsednika MJSZ Györgya Sucha. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Vse skupaj sem izvedel po elektronski pošti, tako da sem bil res negativno presenečen in razočaran. To je bila res velika priložnost za obe državi, da prideta do organizacije. To se zgodi samo enkrat v življenju. Dogajanje lahko le obžalujemo," je v pogovoru za STA dejal predsednik HZS Matjaž Rakovec.

Presenetilo ga je predvsem to, da HZS ni prva izvedela o nameri nesojenih soorganizatorjev SP. "Njihova predstavnica v svetu IIHF Zsuzsanna Kolbenheyer je o tem prav tako izvedela prek elektronske pošte, kar je neprofesionalno. Oni imajo svojega predstavnika v svetu, Slovenija ga nima. Mislim da bi morali najprej obvestiti njo. Čudno je predvsem to, govoril sem namreč z enim od Avstrijcev, da je prva izvedela avstrijska tiskovna agencija. Zakaj? Ne vem," je bil začuden prvi mož HZS.

Dejal je, da se bo na Finskem dobil z določenimi ljudmi, potem ko se mu na Madžarskem še nihče ni oglasil ob številnih telefonskih klicih. "Nisem še govoril z madžarsko zvezo ali z njenim predsednikom. Grem pa na Finsko, kjer se bom pozanimal o ozadju tega dogajanja. Trenutno kaj več ne morem komentirati, to bom lahko storil po prihodu s Finske," je dodal Rakovec, ki ga vse skupaj čudi, saj so na Madžarskem oblasti v večini primerov naklonjene organizaciji velikih tekmovanj, obenem pa je bilo za SP v hokeju obljubljenih 15 milijonov evrov sredstev. Dejal je, da bodo javnost po kongresu IIHF pravočasno obvestili o morebitnih podrobnostih madžarskega odstopa od kandidature.

Vir: STA

Stožice hokej
Sportal Zelena vladna luč HZS za organizacijo SP, kajakaški zvezi pa za EP

"Ne ne bi rekel, da je povsem konec upanja, ne kaže pa dobro. Morda bodo danes še kaj poskušali, a če se danes kaj konkretno ne spremeni pri Madžarih, ne bo nič." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Ne ne bi rekel, da je povsem konec upanja, ne kaže pa dobro. Morda bodo danes še kaj poskušali, a če se danes kaj konkretno ne spremeni pri Madžarih, ne bo nič." Foto: Grega Valančič/Sportida

Nemčija SP v hokeju
Sportal Nemci v četrtfinalu, Švicarji potrdili prvo mesto v skupini A
Ne spreglejte