Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2017,
20.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

hokej

Sreda, 29. 3. 2017, 20.59

6 let, 6 mesecev

Dogovor dosežen: Američanke ne bodo bojkotirale domačega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
hokejistke ZDA Meghan Duggan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ženska hokejska reprezentanca ZDA je grozila, da ne bo nastopila na svetovnem prvenstvu, če jih država ne bo enakovredno obravnavala kot njihove moške kolege. V torek so dosegle večji obseg pravic in zgladile spor z zvezo.

Pogajanja o višini plač hokejistk in dogovori o pravicah so se vlekli dolgo in aktualne svetovne prvakinje so zagrozile, da na domačem SP ne bodo igrale. Vmešala se je tudi oblast in kar 14 ameriških senatorjev je pisalo vodstvu ameriškega hokeja, naj hitro reši zadeve in naj žensko ekipo obravnava enakovredno.

V ponedeljek so tako vpletene strani opravile izredni sestanek, kjer so obravnavale povračilo potnih stroškov, dobavo opreme, izplačilo dnevnic in poročanje o uspehih. Jabolko spora pa ostaja denar, saj ameriški hokej mladim moškim ekipam nameni 3,5 milijona dolarjev, medtem ko programa za razvoj ženskega hokeja sploh ni.

Bistvo torkovega dogovora je več vlaganj v hokej pri mlajših kategorijah, izpolnjena pa je tudi večina drugih zahtev, pri čemer so finančne podrobnosti ostale javnosti skrite. "Našli smo skupno pot, da izboljšamo pogoje za šport. Gremo dalje in vemo, če se bomo kdaj ozrli nazaj, da je bil to eden najbolj pozitivnih dni za hokej v ZDA," je povedal predsednik USA Hockey Jim Smith.

Meghan Duggan je dejala, da je zmagovalec dogovora hokej. | Foto: Reuters Meghan Duggan je dejala, da je zmagovalec dogovora hokej. Foto: Reuters

Meghan Duggan, kapetanka ženske ekipe, pa je dodala, da je veliki zmagovalec dneva hokej. "Skupaj smo stopile za stvar, za katere smo menile, da jo je treba spremeniti in domača hokejska zveza nam je prisluhnila. Hvaležna sem svojim soigralkam in vsem tistim, ki so nas podpirali."

Hokejistke ZDA so osvojile zadnje tri svetovne naslove in šest od zadnjih sedmih, a na domačih tleh še niso okusile slasti zmage na svetovnih prvenstvih, saj so v treh dosedanjih poskusih zmeraj izgubile proti Kanadčankam, nazadnje leta 2012. Nazadnje je ženska hokejska ekipa ZDA olimpijski naslov osvojila leta 1998 v Naganu, nato so štirikrat slavile Kanadčanke.
Ne spreglejte