Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2015,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

terapija slovenska hokejska reprezentanca

Sreda, 6. 5. 2015, 19.01

8 let

Dekle z najbolj razmetano sobo, ki kroti poškodbe risov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nepogrešljivi del slovenske odprave je terapevtka Manca Marc Globevnik, ki je v devetih letih z risi dobro spoznala naravo dela na SP in se naučila, da pred potegavščinami oklepnikov ni varna nikoli.

Da slovenski hokejski tabor na svetovnih prvenstvih ni povsem moško obarvan, skrbi terapevtka Manca Marc Globevnik. Z risi sodeluje že devet let, za njo pa je vrsta prvenstev, ki so jo obogatila z mnogo koristnimi znanji.

"Leta so mi dala veliko izkušenj. Zdaj mnogo fantov v ekipi zelo dobro poznam in lažje ocenim resnost položaja, ker so osebnostno zelo različni, pa tudi pogostosti hokejskih poškodb sem se naučila," je pogovor o svojem delu začela Manca. Kdaj mora najpogosteje posredovati? "Najbolj so na udaru kolena, mišice nog in ramena. Pri glavi je tako, da je poškodb veliko, a večinoma gre za ureznine in odrgnine, ki jih lahko sami oskrbimo. Tako smo v Ostravi na primer oskrbeli Roberta Saboliča, ki ga je udarila čelada in je imel malo bolj globoko poškodovan nos. Pa Miho Štebiha, ki si je na koncu ogrevanja v nesrečnem položaju razbil brado, tako da ima šest šivov. Ampak to so malenkosti, ob katerih se bolj pogovarjamo, kako jih bomo skrili."

Njen delavnik je razvlečen skozi ves dan, pestro je tudi takrat, ko nimajo tekme, saj mora fante ustrezno pripraviti tudi na trening. "Prav velike razlike med pripravo na trening ali tekmo ni, morda je največja v tem, da fantje na treningih kdaj poskusijo drsati brez 'bandaž'. Pred tekmo so najpogostejša ogrevanja, masaže, 'bandaže', po tekmi pa je čas za regeneracijske masaže in terapijo. Če se kdo poškoduje, najprej zdravnik preveri resnost, potem se odločimo, kakšne terapije bomo delali."

Nekateri pogosteje, mlajši včasih ne upajo

Po obračunih v dvorani naredi le glavne stvari, kot na primer ohladitev poškodovanega mesta, levji delež pa jo čaka v hotelu, kjer se lahko njena služba zavleče pozno v noč.

"Zvečer je lahko zelo veselo (smeh). Po navadi pridejo pred spanjem na kakšne masaže. Včasih je morda komu tudi malo dolgčas, pa me obišče," v smehu pripoveduje naša sogovornica in prizna, da so nekateri v njeni sobi, kjer opravlja delo, mnogo pogosteje kot drugi: "Tudi takšne imamo, ki se večkrat oglasijo, da. Nekateri so iz klubov navajeni, da so na mizi po štirikrat na dan, ampak s tem ni nič narobe, mi smo tu zato, da opravimo svoje delo. Poškodovani in starejši igralci imajo seveda prednost. Pri mlajših je tako, da si včasih ne upajo priti, pa jim potem povem, da ni nič takega in da naj le pridejo."

Najbolj previdno, ko si tekmi sledita v kratkem razmiku

Slovenska reprezentanca ima v Ostravi sila neugoden razpored tekem, saj mora kar dvakrat odigrati dve tekmi v manj kot enem dnevu.

En takšen zalogaj so risi že opravili, eden jih čaka že kaj kmalu.

V četrtek zvečer (20.15) bodo palice prekrižali s Finci, v petek popoldne (16.15) še z Norvežani. In prav v takih primerih mora biti Manca najbolj previdna.

"V vseh teh letih sem se naučila tudi to, kako delati, če si tekmi sledita hitro druga za drugo, ko moramo res paziti, da nog še dodatno ne 'zakislimo', in kako, če je vmes dan premora. V prvem primeru sta izjemno pomembna sproščanje in regeneracija, takrat gre ogromno fantov v savno ali masažno kopel. Takrat se pogovorim z njimi in mi povedo, kaj so že naredili sami, potem pa jim svetujem, kaj lahko še naredijo, da bo regeneracija čim boljša. Podobno bo tudi pred Norvežani," je ob koncu pogovora še razkrila, kaj jo čaka v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte