Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 11. 2014,
10.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Jan Urbas slovenska hokejska reprezentanca Švedska

Natisni članek

Torek, 4. 11. 2014, 10.15

8 let, 3 mesece

Brez pripomb glede trofejnega avstrijskega kluba, a na Švedskem želi izpolniti cilj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Misli Jana Urbasa bodo prihodnjih nekaj dni usmerjene v reprezentanco, a zagotovo bodo tu in tam švigale proti Švedski, kjer bo po slovesu od Celovca nadaljeval hokejsko pot.

Ponedeljek je bil za enega od vidnejših členov slovenske izbrane vrste Jana Urbasa v zadnjih letih zelo pester dan. Dopoldne je prišla novica, da je izkoristil klavzulo v pogodbi, ki mu je dovoljevala, da do 5. novembra prekine sodelovanje s Celovcem in da odhaja tja, kjer se počuti domače. No, vsaj Švedska mu je domača – če prištejemo še zaradi poškodbe izgubljeno sezono, je tam preživel že šest sezon –, medtem ko bo švedskega drugoligaša Västerås še spoznal. Pozno popoldne se je že pridružil reprezentanci in z njo opravil prvi trening pred turnirjem evropskega izziva.

Želi si spet med elito

A vrnimo se najprej h klubski sceni, ki je bila letos za 25-letnika malce drugačna – koroško moštvo je okrepil šele konec septembra, prihodnji teden pa ga čaka izziv, imenovan Västerås. "Zame je to res velik izziv. Ekipa se želi uvrstiti v Elitserien (elitna švedska liga, ki jo je Urbas že okusil s klubom Växjö Lakers, katerega član je bil dve sezoni, op. a.) in mislim, da ima dobre možnosti. Zato sem se tudi odločil za to pogodbo, saj mi predstavlja večji izziv kot Celovec," je Cerkničan začel pogovor o svojem novem klubskem kolektivu, ki mu uvod v sezono ni najbolje uspel: "Ja, res je. Začetek je bil zanje zelo težek, a so potem dobili novega trenerja in stvari so se drastično spremenile. V zelo pozitivni smeri. Mislim, da je ekipa iz tekme v tekmo boljša, bolje igra, tako da je pred njo svetla prihodnost."

Pri najbolj trofejnem avstrijskem klubu je preživel mesec dni, odigral deset tekem razširjenega avstrijskega prvenstva in v statistiko dodal štiri zadetke in podajo. Bil je sploh prvi Slovenec, ki mu je Celovec ponudil igralno mesto. So nanj kot Slovenca gledali kaj drugače, kakšna je bila koroška izkušnja? "Res da sem bil prvi Slovenec, a nisem občutil, da bi me obravnavali drugače. Sprejeli so me res lepo, tako da je bila to zelo pozitivna izkušnja. Zelo sem bil zadovoljen s tem mesecem. Organizacija je na najvišji ravni, tako da nimam nobene pripombe."

Prisotni morajo oddelati, kot najbolje znajo

Še preden se poda v Skandinavijo, bo po pol leta spet združil moči z reprezentančnimi kolegi, česar se vsako leto veseli: "Vedno je lepo priti v reprezentanco, se spet videti in pogovoriti s fanti, ker smo drugače vsak na svojem koncu. Na žalost se vse lige ne prekinejo, tako da bomo nekaj fantov pogrešali, ampak nas to ne sme zmotiti. To ne sme biti naš izgovor. Tisti, ki smo tukaj, moramo oddelati tako, kot najbolje znamo."

Risi se bodo Japoncem, Belorusom in Avstrijcem zoperstavil tudi v družbi lepega števila mladih upov slovenskega hokeja. "Mladih je kar nekaj in z njimi se bomo malce bolje spoznati. Zanje bo to verjetno večji izziv, dobili bodo malo več igralnega časa, a mislim, da bo to dober pripravljalni turnir prav za vse. Za vse tri nasprotnike vemo, da so zelo kakovostni, tako da bo treba iti v vse tekme stoodstotno, držati se bo treba trenerjevih navodil in upati na najboljši rezultat," je ob koncu pogovora sklenil Urbas, ki ga prvi reprezentančni obračun sezone čaka v četrtek proti Japoncem, v petek sledi tekma z Belorusi, zadnji dan turnirja, v soboto, pa se bodo varovanci Matjaža Kopitarja udarili še s severnimi sosedi.

Ne spreglejte