Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2013,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2013, 12.09

8 let

Bodo Orli zadeli še tretjo sedmico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za češkimi Orli iz Znojma sta dve sezoni z identičnim izkupičkom. Po sedmem mestu v rednem delu je sledil izpad v četrtfinalu. Letos naj bi jim ponagajale finance, a znova bodo kandidati za končnico.

Orli domujejo v mestu, ki je v bližini avstrijske meje, severno od Dunaja. Češki predstavnik letos praznuje zavidljivih 80 let, vendar pa je na profesionalni ravni začel delovati šele na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je lokalni poslovnež začel vlagati vanj.

Z vlaganjem kapitala v klub so ambicije začele naraščati, postopoma so prišli uspehi. Leta 1999 se je Znojmo prvič prebil v najvišji razred češkega hokeja, ekstraligo. Prva sezona je bila namenjena privajanju, tako da so hokejisti ostali brez končnice, vanjo pa se jim je uspelo uvrstiti naslednja štiri leta zapored. Sledila je nova sezona, ko so "orli" ostali brez uvrstitve med najboljših osem, in to kljub temu, da jih je v času stavke v NHL okrepilo kar nekaj zvenečih imen (Patrik Eliaš, Marin Havlat in Tomaš Vokoun). Nato je prišlo leto, ki je v klubsko zgodovino še vedno zapisano z zlatimi črkami, saj je Znojmo prvič prišel do polfinala, tam so izpadli, na koncu pa osvojili tretje mesto. Sledile so finančne težave, zato se je lastnik Jaroslav Vlašak odločil, da licenco za ekstraligo proda moštvu iz Brna, klub Znojmo pa se je vrnil v drugi razred češkega hokeja. Znova so se našli ljudje, ki so želeli klub spraviti na višjo raven, dve leti nazaj so tako vstopili v ligo EBEL in obe dozdajšnji sezoni končali redni del na sedmem mestu, v končnici pa izpadli v prvem krogu. Pred to sezono so se pojavile govorice, da se je glavni sponzor umaknil in s tem spravil klub v finančne težave. A vodilni možje so hitro novico demantirali in sporočili, da imajo dovolj sredstev za izpeljavo celotne sezone.

Največje spremembe v obrambi

Da stanje ni tako hudo, kot so ga predstavili nekateri mediji, dokazujejo tudi rokade. Do večjih je prišlo le v obrambi, kjer so odšli nekateri nosilci. Najučinkovitejši branilec ekipe v zadnji sezoni, Lubomir Stach, je sicer ostal, so pa klub zapustili Martin Planek, Burke Henry, Kyla Wharton in Vesa Kulmala. Odšel je tudi prvi vratar Ondrej Kacetl, ki pa ima povsem dostojno zamenjavo v Filipu Landsmanu. Ob slednjem se bo za minutažo med vratnicami boril izkušenejši Jakub Čech, ki je nazadnje igral v nemški drugi ligi. Če se vrnemo k obrambi, novinci ne delujejo v smeri, da bi lahko nadomestili vse odhode. Največja okrepitev v obrambi je 38-letni Richard Pavlikovsky, ki je zadnjih osem sezon igral za nemški Krefeld. Na preizkušnji je slovenski branilec Aleksandar Magovac, ki je nazadnje igral za avstrijski Zell am See. Iz Ljubljane se je na Češko preselil Andrew Thomas, ki pa, če bo igral kot pri Olimpiji, ne bo pomenil dodane vrednosti.

Napad je izgubil drugega najučinkovitejšega igralca Kima Strömberga, preostali nosilci so ostali. Učinek Finca bo poskušal nadomestiti Čeh Zdenek Blatny. To pa je tudi edina omembe vredna okrepitev v napadu. Do spremembe pa je prišlo na trenerski klopi. Dirigentsko palico je prevzel 53-letni Jiri Reznar, ki je nazadnje deloval na Poljskem. Če potegnemo črto, se bodo Orli znova borili za končnico, za kaj več pa jim bo zmanjkalo.

Ne spreglejte