Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
30. 4. 2015,
8.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar hokej

Četrtek, 30. 4. 2015, 8.49

8 let

Anže Kopitar začutil zmagoviti duh iz olimpijske slačilnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Prišel sem v dobro pripravljeno in uigrano ekipo," ob obljubi, da bo prispeval še svoj delež, razmišlja prvi zvezdnik hokejske reprezentance Anže Kopitar.

Ko smo ga po olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je slovenska izbrana vrsta za večji del športne javnosti presenetljivo drago prodala svojo kožo, vprašali o tem, ali se bo njegovim soigralcem na bližnjem svetovnem prvenstvu v Južni Koreji uspelo vrniti med elito, se je zgolj hudomušno nasmehnil. "Dokazali so, da zmorejo tudi brez mene. Že večkrat," je dejal. Ni se zmotil. Smejalo pa se mu je, ko se je o sorodni temi pogovarjal ob poletni vrnitvi v domovino. Ko so ga namreč ob robu proslavljanja osvojenega naslova prvaka v severnoameriški poklicni ligi NHL povprašali o možnostih za njegov nastop na svetovnem prvenstvu v Ostravi, je namreč to vzel kot skrajno hipotetično vprašanje. Kot branilec Stanleyjevega pokala je seveda trdno verjel, da ga bo maja 2015 neobrit obraz opominjal na tekme končnice v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

A se je uštel. Los Angeles Kings so ostali na zgornji strani sita, Anže Kopitar pa je že kmalu po nepričakovano hitrem koncu sezone napovedal prihod v slovensko reprezentanco. Tej se je v ljubljanskem Tivoliju pridružil pretekli teden, v sredo pa je v berlinskem Wellblechpallastu odigral tudi prvo in zanj edino pripravljalno tekmo. Ob porazu proti Nemčiji, ki je bila sicer boljša šele po streljanju kazenskih strelov (mimogrede, Kopitar je svojega zapravil), je dokazal, da se je hitro ujel z izbranci svojega očeta in selektorja Matjaža Kopitarja, obenem pa tudi, kako pomemben člen ekipe je.

"Fantje so opravili svoj del naloge, zdaj pa …"

"Morda sem na začetku tekme potreboval nekaj časa, da sem se znova prilagodil na ta hokej in ekipo, toda večjih težav okrog tega ni bilo in jih niti ne pričakujem več. To je bilo vidno predvsem v drugem delu tekme. Malce mi je žal, da z ekipo ob koncu priprav nisem sodeloval še pri zadnji zmagi. Vseeno pa trdim, da je bolje, da se ti poraz pripeti na prijateljski tekmi kot pa na svetovnem prvenstvu, ko bo šlo povsem zares," je po prihodu iz slačilnice, kjer ga je nato čakalo druženje z izbranimi navijači in vodstvom domačega kluba Eisbären Berlin, sicer lastniškim sorodnikom njegovega delodajalca v Kaliforniji, dejal Kopitar.

Hrušičanovi reprezentančni soigralci so do sredine tekme z Nemčijo ugnali vse nasprotnike v pripravljalnem obdobju, pri čemer velja dodati, da Japonci, Hrvati, Madžari in Avstrijci na kakovostni ravni vendarle zaostajajo za partnerjem v generalki. "Menim, da lahko z optimizmom in samozavestjo pričakujemo svetovno prvenstvo. Fantje so namreč v preteklih tednih dobro opravili svoje delo. Tudi na prijateljskih tekmah so pokazali kakovost. Zdaj bom skušal dodati svoj delež," pravi Anže.

Glavni cilj: obstanek med elito

Slovenci bodo svojo prvo tekmo na SP v Ostravi odigrali v soboto, 2. maja, ko bo tekmec risov Belorusija, v nadaljevanju turnirja pa bodo prekrižali palice še s Finci, Rusi, Američani, Slovaki, Norvežani in Danci. Ni skrivnost, da je osrednji cilj izbrane vrste obstanek med druščino najboljših, kar pomeni, da se bo morala izogniti zadnjemu mestu v skupini. Sedemindvajsetletni napadalec je prepričan, da je to povsem dosegljiv cilj.

"Ekipa je prava! Tudi tisti zmagovalni duh, ki nas je povezoval na olimpijskih igrah v Sočiju, je ostal. Naša naloga je, da dobro izkoristimo še zadnje treninge, nato pa na sedmih tekmah na Češkem pokažemo, koliko veljamo," je krajši berlinski pogovor končal Kopi.

Ne spreglejte