Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
18.06

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

Los Angeles Kings slovenska hokejska reprezentanca olimpijske igre Anže Kopitar Anže Kopitar

Torek, 2. 7. 2024, 18.06

2 dneva, 1 ura

Zvezdnik LA Kingsov ima na Bledu hokejsko akademijo

Anže Kopitar ne bo igral na olimpijskih kvalifikacijah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Anže Kopitar se je odločil, da ne bo igral za reprezentanco v letošnjih kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah leta 2026 v Milanu in Cortini. To je 36-letni Hrušičan sporočil na današnji novinarski konferenci na Bledu.

Anže Kopitar trenutno na Bledu vodi akademijo mladih hokejskih nadebudnežev. | Foto: www.alesfevzer.com Anže Kopitar trenutno na Bledu vodi akademijo mladih hokejskih nadebudnežev. Foto: www.alesfevzer.com Zvezdnik Los Angeles Kingsov Anže Kopitar se bo v celoti posvetil pripravam na novo sezono najmočnejše hokejske lige na svetu. V njej je dvakrat osvojil Stanleyjev pokal (2012, 2014). V minuli sezoni so kralji izpadli v prvem krogu končnice. Prvaki so postali Florida Panthers. Kopitar je ob svoji odločitvi poudaril, da s tem ne bo zaprl vrat reprezentanci ob morebitnih naslednjih akcijah. "Navijači verjetno ne bodo prav zadovoljni z mano. Odločil sem se, da se moram letos oziroma ti dve leti še povsem posvetiti Los Angelesu in letos me avgusta ne bo. S selektorjem sva imela dober pogovor, rekel je, naj ga pokličem, če si bom premislil, kar pa je zelo malo verjetno. Enkrat se moraš odločiti tudi za to, in to je stvar, ki se ji bom moral odpovedati."

Na olimpijskih kvalifikacijah ga ne bo. | Foto: www.alesfevzer.com Na olimpijskih kvalifikacijah ga ne bo. Foto: www.alesfevzer.com Kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah, na njih so slovenski hokejisti nastopili tako v Sočiju 2014 kot Pjongčangu štiri leta pozneje, bodo na sporedu med 29. avgustom in prvim septembrom. Slovenija se bo v Rigi najprej pomerila z domačo Latvijo (29. 8.), nato pa sledita še tekmi proti Franciji (30. 8.) in Ukrajini (1. 9.).

Dodal je, da povsem končal reprezentančne kariere ni. O morebitnem olimpijskem nastopu v Cortini 2026, če bi se Slovenija tja uvrstila, pa je dejal: "Če ne igraš v kvalifikacijah, je težko nekomu potem odvzeti mesto, toliko načelen pa sem, da se tega ne bi šel. So pa to še vedno olimpjske igre ... Z reprezentanco še ni konec, nisem pa še stoodstoten, kar se tega tiče."

Kariero želi končati v LA Kingsih

Anže Kopitar | Foto: www.alesfevzer.com Anže Kopitar Foto: www.alesfevzer.com "Jaz sem se že odločil, da dokler me bodo želeli gledati v Los Angelesu, bom ostal, če pa ne bodo več zadovoljni z mano, bo verjetno to to. Ne gre samo zame, da 'spakiram' nekaj kovčkov. Da se preselim v kakšno drugo mesto, potege za sabo še družino, pa nove šole, nova poznanstva ... čisto drug svet in ne bi bilo pošteno. Ja, v Los Angelesu, upam, da čim dlje in do konca," je o klubski prihodnosti povedal Kopitar.

Anže Kopitar je potegnil črto pod minulo sezono z LA Kings (vir: STA):

Anže Kopitar | Foto: www.alesfevzer.com Anže Kopitar Foto: www.alesfevzer.com V sezoni je dosegel tudi precej osebnih mejnikov in rekordov, a poudarja, da med kariero ni veliko časa za razmišljanje o takšnih dosežkih. "Vse lepo in prav, tudi tisti večer, ko je tvoja noč, je zelo lepo, vsa družina je tam in je lep občutek. A za te dosežke bo več časa, ko bom končal. Takrat bom razmišljal, koliko golov in podaj sem dosegel," je dejal Kopitar.

"Počutim se, da še lahko igram, a sem že med starejšimi. Tudi otroka se zavedata, da me velikokrat ni doma. Za zdaj je to še okej, upam, da se ne bo preveč spremenilo. A enkrat bo vsega konec, trenutno gledam naprej v novo sezono in upajmo, da bo boljša kot lanska," pa je o kratkoročnih ciljih dejal slovenski zvezdnik.

Bil je na dveh tekmah nogometašev v Nemčiji

V tem poletnem terminu, ki pripada nogometašem, pa se seveda ni mogel izogniti tudi nogometnim temam. Sam si je v živo ogledal dve tekmi slovenske reprezentance na EP v Nemčiji, navdušili so ga tako nogometaši kot navijači. "Prvič sem bil na tekmah, kar se tiče EP ali SP, pred tem sem bil na nekaj tekmah v Stožicah. Izkušnja je bila super, njihova druga tekma je imela sicer malo grenkega priokusa. Vodili smo dolgo časa, pa so Srbi izenačili, to je bil hladen tuš in smo bili kar malo slabe volje. A čez nekaj minut pomisliš, v kakšnem položaju smo in moramo biti ponosni na naše fante, kako so igrali in se borili."

Tudi Kopitar je spremljal slovensko nogometno reprezentanco, takole pravi:

"Noro vzdušje, še posebej navijači so bili super. Udeležil sem se dveh tekem, bilo je nekaj posebnega to doživeti. Fantje pa ... kaj naj rečem. Vrhunsko, borbena igra do konca, Portugalci so imeli nekaj sreče. Vse čestitke in vse pohvale," je še enkrat pohvalil športne kolege na nogometnih zelenicah v Nemčiji.

goličič thumb
Sportal Jan Goličič je postal sedmi Slovenec, izbran na naboru lige NHL
Ne spreglejte