Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2022,
10.47

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret Pariz 2024 športno plezanje

Torek, 17. 5. 2022, 10.47

1 leto, 11 mesecev

Olimpijske kvalifikacije za športne plezalce in plezalke

Znano je, kako ovinkasta pot vodi na olimpijske igre v Parizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Janja Garnbret | Naslov olimpijske prvakinje bo branila Janja Garnbret.  | Foto Anže Malovrh/STA

Naslov olimpijske prvakinje bo branila Janja Garnbret.

Foto: Anže Malovrh/STA

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) je odobril sisteme kvalifikacij za športno plezanje in preostalih 31 športov, ki sestavljajo program poletnih olimpijskih iger v Parizu 2024. Olimpijske kvalifikacije za športno plezanje se bodo začele avgusta 2023 s svetovnim prvenstvom v športnem plezanju v Bernu v Švici.

Bern bo pomenil prvo olimpijsko sito, kvalifikacije pa se bodo nato nadaljevale s petimi celinskimi prvenstvi, ki bodo potekala med septembrom in decembrom 2023, ter se sklenil s serijo olimpijskih kvalifikacij od marca do junija 2024.

V Parizu bosta na voljo dva kompleta medalj

Športni plezalci se bodo v Parizu merili za olimpijske kolajne v dveh disciplinah, v kombinirani disciplini balvani-težavnosti in v hitrosti. Kvalifikacijske kvote za Pariz 2024 bodo omejene na dva športnika v športnem plezanju po spolu in na nacionalni olimpijski komite v vsaki od disciplin.

Kvalifikacijska mesta bodo tekmovalcem dodeljena poimensko, so danes sporočili z Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC).

Hitrostno plezanje bo v Parizu ločena disciplina s svojim kompletom olimpijskih medalj.  | Foto: Reuters Hitrostno plezanje bo v Parizu ločena disciplina s svojim kompletom olimpijskih medalj. Foto: Reuters

Priložnost zgolj za 20 najboljših

Na olimpijskih igrah v Parizu bo lahko v vsaki od disciplin nastopilo zgolj po 20 najboljših v ženski oziroma moški konkurenci. Na svetovnem prvenstvu v Bernu bodo prve olimpijske kolajne prejeli po trije najvišje uvrščeni v balvanih-težavnosti v vsaki od konkurenc, z vsakega od petih celinskih prvenstev bodo nato izbrali po enega moškega in eno žensko, preostalih deset žensk in deset moških pa bodo določili na sklepnih kvalifikacijskih turnirjih leta 2024.

Francozi bodo kot gostitelji imeli že vnaprej odobreno po eno žensko in moško normo za vsako od disciplin, podelili pa bodo še po dve posebni povabili, ženski in moškemu, v vsaki od disciplin.

Naslov olimpijske prvakinje bo branila Janja Garnbret, ki je lani v Tokiu suvereno preplezala do zlata. 

Ne spreglejte