Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2019,
16.05

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Natisni članek

Aleksandra Podgoršek ritmična gimnastika Jekaterina Vedenejeva

Sobota, 18. 5. 2019, 16.05

4 leta, 11 mesecev

Zgodovinski dosežek: Katji uspelo, kar ni še nobeni Slovenki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Jekaterina Vedenejeva | Jekaterina Vedenejeva se je brez težav uvrstila med najboljših osem.

Jekaterina Vedenejeva se je brez težav uvrstila med najboljših osem.

Rusinja s slovenskim potnim listom Jekaterina Vedenejeva je na 35. evropskem prvenstvu v ritmični gimnastiki za Slovenijo poskrbela za zgodovinski dosežek. Z vsemi štirimi sestavami se je predstavila brez napak, v sestavi s kiji pa se je s sedmim dosežkom prebila celo v finale najboljše osmerice, kar ni uspelo še nobeni Slovenki doslej.

Jekatarina Vedenejeva
Sportal "Katja" iz Sibirije, ki s slovenskim grbom na dresu lovi svoje olimpijske sanje #video

Vedenejeva je blestela že uvodni dan prvenstva stare celine, ko je imela tako z obročem kot žogo deseti dosežek, danes pa je kije opravila z odliko, ocena 20,525 točke pa pomeni uvrstitev v finale. Uspešna je bila tudi s trakom (18,050), kjer ima prav tako deseto oceno. Pokazala so se dolga leta izkušenj, saj je Katja, kot jo kličejo v gimnastični družbi, svoje najboljše nastope to sezono pokazala takrat, ko je bilo to najbolj potrebno.

Slovenija je po zaslugi Vedenejeve tudi izpolnila začrtan cilj pred odhodom v Azerbajdžan: preboj med 24 najboljših - štejejo najboljše tri ocene, Vedenejeva je po neuradnih rezultatih deseta -, kar pomeni, da ima Slovenija eno mesto tudi na prestižnem zaprtem EP v olimpijskem letu 2020, ki bo v Kijevu.

"V slovenskem taboru smo zelo veseli, da nam je na EP uspelo uresničiti cilj - uvrstitev na EP 2020. To nam je uspelo po zaslugi Jekaterine Vedenejeve, ki je ta cilj celo presegla z uvrstitvijo v finale s kiji. Naša druga predstavnica, mlada Aleksandra Podgoršek žal ni zdržala psihološkega pritiska in je brez napak naredila le vajo s kiji in je s tem zapravila priložnost za uvrstitev med najboljših 24," je prvenstvo stare celine ocenila Alena Jakubovska, trenerka reprezentance, ki je bila v Bakuju v vlogi mednarodne sodnice - danes je sodila sestave s kiji.

Podgorškovi ni uspelo, kot si je želela

"Seveda s seboj in svojimi nastopi nisem zadovoljna, ni mi šlo po načrtih in tega res nisem pričakovala," je dejala Podgorškova. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Seveda s seboj in svojimi nastopi nisem zadovoljna, ni mi šlo po načrtih in tega res nisem pričakovala," je dejala Podgorškova. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Poleg 24-letne Vedenejeve, ki lovi tudi uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, je v Bakuju nastopila še mlada, 17-letna Aleksandra Podgoršek, ki si je prav tako želela uvrstitve v "top 24", za kar je imela realne možnosti. Seveda ob dobrih nastopih. A zasukalo se je drugače.

Potem ko jo je prvi dan Podgorškovo povsem ohromila trema, tako z obročem kot žogo je naredila več napak, je danes po besedah trenerke vsaj malo popravila vtis. Sestavo s kiji je opravila brez napak in ima z 18,300 točke 23. dosežek, s trakom pa je naredila dve večji napaki (16,050) in ima navkljub temu 26. oceno.

"Seveda s seboj in svojimi nastopi nisem zadovoljna, ni mi šlo po načrtih in tega res nisem pričakovala, sploh na dosedanji potek sezone. Ampak tudi kakšna slaba tekma se ti kdaj zgodi. Žal je bila moja najslabša letos prav na evropskem prvenstvu. To bom vzela kot šolo za naprej in upam, da bo že naslednjič boljše. Res sem delala 'smotane' napake, pri prvinah, ki jih imam natrenirane," je po tekmi dejala slovenska najstnica, ki ji kljub napakam ni veliko manjkalo do tako želene 24-erice, po neuradnih izidih je bila skupno med najboljšo trideseterico.

V ekipnem tekmovanju, Slovenija ekipno ni nastopila, saj ni imela mladinske skupinske sestave, so pričakovano in prepričljivo prvo zlato kolajno tega prvenstva osvojile Rusinje (216,225 točke), srebro je šlo v roke Belorusiji (206), bron pa Bolgariji (202,075).

V nedeljo, zadnji dan prvenstva, so na sporedu finalni nastopi članic s posameznimi rekviziti ter finale mladinskih skupinskih sestav. Vedenejevo nastop v finalu s kiji čaka nekje po 16. uri po srednjeevropskem času.

Izidi, ekipno:

 1. Rusija                     216,225 točke
2. Belorusija                 206,000
 3. Bolgarija                  202,075
...

Kvalifikacije, kiji (61 tekmovalk):

 1. Dina Averina (Rus)          23,875
...
 7. Jekaterina Vedenejeva (Slo) 20,525
...
23. Aleksandra Podgoršek (Slo)  18,300
...

 

Preberite še:

Jekaterina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva prvi dan EP po načrtih, Podgorškova ne
Ne spreglejte