SiolNET. Sportal Drugi športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žbogar se v Valencii pripravlja na nove izzive

4

termometer

Jadralec Vasilij Žbogar se pripravlja na olimpijsko sezono. Izolan je zadnji dve sezoni nastopal v razredu finn, kjer se za olimpijsko vozovnico v slovenskih kvalifikacijah bori z Gašperjem Vinčecem.

Žbogar je v Valencii že 21 dni. "Treningi potekajo zelo dobro, saj sem v dobri skupini, v kateri je tudi srebrni z lanskega svetovnega prvenstva Nizozemec Jan Pieter Postma. Jadramo veliko tudi v močnem vetru, ki ni moja najboljša plat, in se počasi približujem tudi Postmi. Res je, da morajo to potrditi tudi regate. Razmere pa so dokaj težke za vadbo, zato sem zelo utrujen, vendar tudi zelo zadovoljen s potekom," je povedal Žbogar.

"Na treningih posvečam pozornost vsem jadralnim prvinam, predvsem pa jadranju v močnem vetru, kjer imam še nekaj težav. Največ zaostanka za najboljšimi imam v opremi jadrnice. Upam, da bom imel do konca februarja že opremo, s katero bom zadovoljen in bom lahko konkuriral najboljšim. Finn je zelo drag in zato ne morem imeti velikega števila jamborov vsako leto, kot jih imajo na voljo najboljši. Sam lahko kupim le enega ali dva, potem pa ne morem več popraviti, če izberem napačnega. Toda to ni izgovor, moram se potruditi po svojih močeh, na roko pa mi gre tudi proizvajalec, tako da lahko naredim kar največ z najmanjšim možnim finančnim vložkom."

Žbogar je bil prvi Slovenec, ki se je meril v prestižnem ameriškem pokalu; lani je imel osrednjo vlogo krmarja španskega katamarana Green Comm Racinga. "Moj osrednji cilj v letošnjem letu je razred finn, kot sem napredoval že pred novim letom. Je pa tu v Valencii katamaran iz ameriškega pokala, zato sodelujem v pripravah jadrnice na treninge. Čez dva, tri tedne bo katamaran že pripravljen za vadbo. Toda sam sem osredotočen na kvalifikacijske regate za finn v aprilu in na olimpijske igre, ameriški pokal pa me bo počakal. Po OI se bom lahko mirno udeležil ameriškega pokala leta 2013."

O slovenskih kvalifikacijah za OI z Vinčecem pa je dejal: "Nikoli nisem bil obremenjen z najinim dvobojem. Če bom sam deseti, on pa 12., torej bom pred njim, s tem ne bom zadovoljen. Želim premagati tudi ostale jadralce, ki so pred mano. Vedno si v življenju postavljam visoke cilje, ki sem jih doslej izpolnil. Tako je tudi tokrat. Če bom ostal zdrav, bom tudi te cilje uresničil. Želim prehiteti tudi najboljšega v tem razredu, Britanca Bena Ainsliea, trikratnega olimpijskega zmagovalca."

Žbogar si želi visoko tudi na evropskem prvenstvu v italijanskem Scarlinu (od 16. do 24. marca) in na svetovnem prvenstvu v britanskem Falmouthu (od 10. do 18. maja). "Ne želim se dokazati le drugim, ampak tudi sebi. Želim dobro odjadrati tako na SP kot tudi na EP. Pomembni pa bosta tudi tekmi za evropski pokal na Palmi in Hyeresu. Eno od teh regat moram odjadrati resnično dobro in biti bistveno višje kot doslej v razredu finn, ter občutiti, da lahko posežem po najvišjih mestih. S tem bom imel večje samozaupanje pred OI."

Edini slovenski jadralec v zgodovini, ki je osvojil olimpijsko medaljo, je bil že velikokrat na morju pred Weymouthom in Portlandom. "Olimpijsko regatno polje je zelo zanimivo in zelo kompleksno. Veter zelo niha, je lahko zelo močan, ali pa je celo brezvetrje. Taki pogoji so mi zelo ležali že v Atenah in Pekingu. Tako bo tudi letos na OI. Čeprav sem šele dve leti v finnu, se vendarle tudi v njem že dokazal, da mi taka regatna polja ležijo. Upam, da bom lahko izkoristil pogoje na olimpijskih regatnih poljih," je končal Žbogar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin