Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
19.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Žbogar plavanje

Petek, 27. 5. 2016, 19.55

6 let, 7 mesecev

Žbogar presenetil z delfinom in osvojil odličje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Peter John Stevens | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prireditelji državnega prvenstva v plavanju so danes v Kranju razdelili še 10 kompletov kolajn. Za presenečenje je poskrbel Robert Žbogar, ki je na 100 m prosto osvojil tretje mesto, pa čeprav je plaval v delfinovem slogu. Na stopničke se je zavihtel tudi nekdanji evropski rekorder in prvak Matjaž Markič, ki je bil na 50 m prsno tretji.

Tekma se je začela z novim lovom Petra Johna Stevensa na olimpijsko normo, žal pa je bil mladi Kranjčan vnovič neuspešen in bržkone je dokončno pokopal upe, da nastopi na igrah v Rio de Janeiru. "Vidi se, da sem počasi že zelo utrujen. Danes je bilo plavanje solidno, majhna napaka se je zgodila na obratu, potem sem izgubil ritem in reševal, kar se je rešiti dalo," je dejal Stevens, na nedavnem evropskem prvenstvu v Londonu srebrn na 50 m prsno. Kot sta potrdila s trenerjem, v Kranju z lovom na normo ne bosta več poskušala.

Kasneje je Stevens po pričakovanjih zmagal na 50 m prsno, prepričljivo ugnal Belorusa Ilijo Šimanoviča in Hrvata Kristijana Tomića, v slovenski konkurenci pa sta medalji osvojila še Olimpijin Aljaž Kerč in zdaj že 33-letni Koprčan Markič. "Še vedno z veseljem tekmujem, rad pridem na državno prvenstvo, predvsem pa je lepo videti nove obraze z evropskega vrha. Prišel sem tudi, da čestitam Petru Johnu Stevensu," je po tekmi dejal Markič in dodal, da je glede na vložen trud z izidi zelo zadovoljen in obenem napovedal, da morda še enkrat zagrabi za delo in se poskuša morda uvrstiti še na kakšno veliko tekmovanje. Tolažilna možnost pa je veteransko prvenstvo, ki bo leta 2018 v Kranju.

Vovkova presenetila Vozlovo, Žbogar pa s stopničkami

Robert Žbogar je priplaval na tretje meste v prostem slogu, pa čeprav se je odločil za delfina. | Foto: Sportida Robert Žbogar je priplaval na tretje meste v prostem slogu, pa čeprav se je odločil za delfina. Foto: Sportida

V ženski konkurenci je mladinka Tara Vovk presenetila slovensko rekorderko Tjašo Vozel, le slabi dve desetinki za njima je bila mlada Tina Čelik.

Na 100 m prosto je po pričakovanjih zmagal novi slovenski olimpijec Anže Tavčar, presenečenje pa je bilo tretje mesto Žbogarja v slovenski konkurenci, četrtkovega junaka prvenstva z olimpijsko normo na 200 m delfin.

"Tudi sam sem bil presenečen nad medaljo, a ni kaj, take so trenutno razmere. Sicer pa sem dosegel soliden izid, a motivacija je bila danes precej manjša. Zdaj me po vsem tem stresu čaka nekaj počitka, nato pa se začne delo za olimpijske igre," je ocenil Žbogar. Med dekleti je mladinka Janja Šegel v napetem dvoboju premagala slovensko rekorderko Nastjo Govejšek.

Pintarjeva brez norme na 200 metrov mešano

Normo je na 200 m mešano lovila tudi Tjaša Pintar, ki je bila z 2:16,21 bližje v predtekmovanju, popoldan pa sta jo prehiteli Srbkinja Anja Črevar in Hrvatica Ana Radić. "Za kaj več sem imela popoldan preveč treme. Lahko pa sem zadovoljna z opravljenim, saj sem plavala hitreje kot prejšnji teden na EP v Londonu," je strnila Pintarjeva. V moški konkurenci se je zmage veselil mladi plavalec Olimpije David Mihalič.

Na 200 m hrbtno sta slovenska prvaka postala Janja Jamšek in Anže Ferše Eržen, na 800 m prosto pa po pričakovanjih Mariborčan Martin Bau in Gaja Natlačen iz ravenskega Fužinarja.

Posebno slavje v Kranju pripravljajo v soboto, ko se bo od tekmovalne kariere dokončno poslovila Anja Čarman, nekdanja evropska prvakinja in olimpijka iz kluba prireditelja Triglava.

Ne spreglejte