Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2011,
20.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Mankoč

Sobota, 2. 7. 2011, 20.38

8 let

Žbogar na 100 delfin presenetljivo hitrejši od Mankoča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za največje presenečenje uvodnega dne plavalnega mitinga je poskrbel plavalec domače Gorenjske banke Radovljice Robi Žbogar, ki je v finišu napete tekme na 100 delfin ugnal Petra Mankoča.

"Pri 33 letih je čas, da me kdo v Sloveniji tudi premaga," je na pol v šali povedal Mankoč in priznal, da si je želel precej boljši izid, a je nekoliko slabši dosežek (54,96) povezoval predvsem s takoimenovano luknjo po višinskih pripravah.

Zelo zadovoljen je bil Žbogar (54,75), ki je le pol sekunde zaostal za osebnim rekordom: "Domača tekma in prva zmaga nad Petrom Mankočem v njegovi disciplini sta seveda sladka. Predvsem pa sem zadovoljen s svojim dosežkom, saj smo pravkar prišli z višinskih priprav in zelo se veselim nedeljske tekme na 200 delfin, kjer pričakujem še en dober dosežek." Ob koncu dneva je bil Žbogar še drugi na 50 prosto, kjer je moral priznati premoč slovenskemu prvaku Toniju Valčiču iz Olimpije.

Po pričakovanjih je bil v Radovljici napet tudi boj na 200 m prosto, kjer se je na koncu s svojim najboljšim letošnjim dosežkom 2:01,29 zmage vendarle veselila olimpijska podprvakinja Sara Isaković, ki je v zadnjih 50 metrih strla odpor kandidatke za mladinsko svetovno prvenstvo Urše Bežan iz Triglava. Ta je na koncu zaostala za sekundo in pol. Takoj nato je Isakovićeva nastopila še na 100 delfin, kjer je v zadnjih 30 metrih dobila boj z Estonko Trin Aljand, zmagovalka Aleksandera Herasimenja iz Belorusije pa je bila z najboljšim dosežkom dneva po mednarodnih tablicah (882 točk) - 59,66 - neulovljiva. Herasimenja je bila s 25,34 odlična tudi ob zmagi na 50 prosto.

"Na to tekmo sem šla z željo, da izkoristim vsak start, kolikor se le da. Zame je zelo pomembna, saj je predzadnja pred svetovnim prvenstvom. Malo se pozna, da smo po višini utrujeni. Izid na 200 kravl je najboljši letos, a s tem nisem popolnoma zadovoljna, niti ne razočarana. Na 100 delfin pa dosežek 1:00,8 ni tako slab, saj sem nastopila neposredno po kravlu, imela sem dobro konkurenco, a za še boljše dosežke mi manjka še več tekmovalnega ritma in dober počitek."

V moški konkurenci je najboljši posamični dosežek zabeležil Koprčan Matjaž Markič z 28,71 na 50 prsno, s čimer je kar precej zaostal za svojim letošnjim najboljšim dosežkom. "V redu je. Tri tedne pred Banjo Luko, kjer sem plaval 27,5, sem v Ljubljani plaval 28,6, zdaj tukaj, tri tedne pred svetovnim prvenstvom 28,7. Imel sem težke treninge in vesel sem tega izida, upam pa, da se bom zdaj spet spočil in se vrnil na svoje najboljše rezultate," je dejal Markič, ki je kar precej ugnal drugouvrščenega triglavana Robija Vovka, ki je nato zmagal na 200 prsno.

V ženski konkurenci je na 50 prsno po pričakovanjih zmagala Tjaša Vozel iz ljubljanske Ilirije, ki je bila nato najhitrejša tudi na 200 prsno, kjer pa je manjkala evropska podprvakinja iz 25-metrskega bazena Tanja Šmid iz kranjskega Triglava, ki je na tekmi nastopila le dopoldan in dosegla izid 2:33,16. Z dosežkom 2:42,41 Vozlova ni bila preveč zadovoljna, zelo pa se je morala potruditi tudi za zmago proti kadetski reprezentantki iz Radovljice Tjaši Pintar.

Med slovenskimi reprezentanti je po pričakovanjih zmago dosegla tudi triglavanka Anja Čarman z dosežkom 1:03,51 na 100 hrbtno. Žal je nastope na tekmi odpovedala trenutno prva zvezdnica slovenskega plavanja Anja Klinar, ki se je poškodovala na pripravah v Franciji, zjutraj se je sicer skušala razplavati, a ni šlo. "Na suhih vajah sem nerodno padla na ramo in danes zjutraj so bile bolečine prehude, da bi dosegla res dober izid," je povedala Klinarjeva.

Ne spreglejte