Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
17.01

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vasilij Žbogar Gašper Vinčec

Petek, 23. 8. 2013, 17.01

5 let, 6 mesecev

Žbogar: Cilj je visok, občutki so dobri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izolan Vasilij Žbogar po uspešnem nastopu na EP tudi na svetovno, ki se bo začelo v ponedeljek, odhaja z visoki cilji, saj je 27. julija v nemškem Warnemündeju postal evropski prvak.

Na SP se bo pomerilo okoli 100 najboljših jadralcev v razredu finn, na seznamu prijavljenih pa je tudi Koprčan Gašper Vinčec. Na SP razreda finn v Tallinnu se bo v močni konkurenci pomerilo okoli 100 najboljših tekmovalcev iz 30 držav. Pogled na startni seznam je zelo podoben nedavnemu odprtemu EP, na katerem je Žbogar že drugič v bogati športni karieri osvojil naslov evropskega prvaka. "V Tallinnu bo še nekaj drugih jadralcev, vendar pričakujem, da bo prvih deset jadralcev z evropskega prvenstva krojilo tudi svetovni vrh razreda finn," je o konkurenci dejal Žbogar.

Na regatnem polju v Baltskem morju v naslednjem tednu pričakujejo mešane razmere. "Za regato zna biti prva dva dni močan veter, potem pa kaže, da bo vetra nekoliko manj. Z jadranjem v močnem vetru še nisem povsem zadovoljen, v srednjem in slabšem pa sem že dokazal, kam sodim," je pred odhodom v Estonijo še povedal Žbogar in dodal: "Cilj je visok, občutki so dobri. Če bo šlo vse po načrtu, lahko naredim dober rezultat. Regata bo pokazala, kje sem, mislim pa, da lahko prvič v razredu finn razmišljam o tem, da lahko na svetovnem prvenstvu posežem po najvišjih mestih. Z napredkom v letošnji sezoni sem zelo zadovoljen."

Žbogar je po OI v Pekingu, kjer je bil drugi, iz razreda laser prestopil v finn. Konec aprila lani je bil na tekmi za svetovni pokal v francoskem Hyeresu tretji ter si je v internih in skoraj leto dni dolgih slovenskih kvalifikacijah zagotovil tudi nastop na olimpijskih igrah v Londonu, kar pa ni uspelo Koprčanu Gašperju Vinčecu, ki je bil skupno sedmi. V finnu je pred tem slovenske barve na velikih tekmah zastopal Vinčec, ki je bil leta 2004 na OI v Atenah 20., v Pekingu pa leta 2008 sedmi. "Gotovo pa to ni moja zadnja beseda v jadranju in če ne prej, se bom vrnil leta 2013. Rad delam to, kar delam. Žal je tokrat spodletelo. OI so sicer pomembna tekma, niso pa tudi vse. Gledam že naprej, proti olimpijskim igram v Riu da Janeiru leta 2016," je aprila lani dejal Vinčec, ki potem ni več tekmoval in se je posvetil poslu in družini.

Danes sta na sporedu SP registracija in meritve opreme, v soboto se bo s slovesnim odprtjem prvenstvo tudi uradno začelo, v nedeljo se bodo jadralci pomerili v regati za trening, v ponedeljek, 26. avgusta, pa se na Baltskem morju za floto finnov začne zares. Do prihodnjega petka jadralce čaka deset plovov, v soboto se bo deset najuspešnejših jadralcev pomerilo v regati za medalje, drugi pa v finalni regati.

Ne spreglejte