Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 11. 2015,
20.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dejan Zavec boks WBO Florida

Sobota, 21. 11. 2015, 20.42

8 let

Zavec v Kubančevi "dnevni sobi" pričakuje igro živcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši slovenski boksar Dejan Zavec v Združenih državah Amerike pili še zadnje podrobnosti pred sredinim velikim obračunom s Kubancem Erislandyjem Laro.

Dejan Zavec je na Florido, kjer se bo v noči na četrtek (v sredo, 25. novembra, po ameriškem in v četrtek, 26., po slovenskem času) spopadel z enim najresnejših tekmecev v karieri, odpotoval v sredo in se še privaja na časovno razliko (Miami je šest ur za nami, op. p.).

Še zadnje podrobnosti

Do nedelje se bo povsem aklimatiziral, nam je zaupal pred odhodom v ZDA. Na zadnjih treningih pred dvobojem se posveča podrobnostim. "Tistim gibom, ki še niso popolnoma v podzavesti. Verjamem, da bomo to dobili do srede, ko bo dan d, popolnoma pod kontrolo," pravi.

V Teksasu živeči 32-letni kubanski prebežnik Erislandy Lara je nekaj let preživel tudi v Miamiju, ki ga ima zato za svoj teren, na lestvici supervelterske kategorije portala boxrec pa zaseda drugo mesto, pred njim je le mehiški as Saul Alvarez, s katerim je izgubil julija lani.

S tako visoko uvrščenim borcem se naš 39-letni šampion ni srečal še nikoli. "Zelo dobra in resnična se mi je zdela izjava novinarja ene izmed ameriških televizij, ki je rekel, da Lare še nikoli ni videl izgubiti, hkrati pa velikih imen ne more premagati. Tudi dvoboj z Alvarezom bi po mojem mnenju moral dobiti po točkah, a v boksu ni vedno vse tako, kot je videti," o svojem naslednjem tekmecu pravi slovenski as.

"Lara vseskozi igra tisto igro živcev"

Boksarja se bosta spopadla za pas svetovnega prvaka velterske kategorije po različici WBA World, ki ga je Lara leta 2013 vzel mehiškemu Američanu Alfredu Angulu. Lara je v poklicni karieri dosegel 21 zmag, dvakrat je bil poražen, dva njegova dvoboja pa sta se končala brez zmagovalca. Velja za tehnično izjemno dobro podkovanega borca iz kubanske šole boksa, ni pa ravno nokavter. Predčasno je dosegel 12 zmag.

"Lara je boksar, ki ima za seboj šolo najvišje kakovosti. Poznamo ga po tem, da udarja posamično. Ima posamične napade in ne 'dublira'. Vsaj do zdaj ni. Njegova dominantna roka je levica, zadnja roka, ima zelo dober občutek za dvoboj, za gibanje in po navadi ima popoln nadzor nad borbo. Vseskozi pa igra tisto igro živcev, ko tekmece spravi v položaj, da izgubijo zbranost," tekmečeve odlike našteva Zavec, a brž pojasni tudi, da v ZDA ni odpotoval zato, da bi Lari služil kot kakšen sparingpartner.

"Ne zanima me, kaj počne. Tudi če premika gore"

Zavca v njegovem jubilejnem 40. poklicnem dvoboju (ima 35 zmag, 3 poraze, en dvoboj pa je bil razveljavljen) zanima samo zmaga. "Sam bom poskušal biti agresiven, napadalen, pri tem pa bom poskušal dosegati točke. Na začetku bom nekako poskušal igrati njegovo igro pa pri tem vseeno zbirati točke za zmago," nam je Zavec razkril nekaj taktičnih zamisli.

Kaj v pripravah na dvoboj z nekdanjim svetovnim prvakom velterske kategorije počne Lara, Zavca niti ne zanima: "Ne zanima me, kaj počne. Tudi če premika gore. Imam svoj načrt. Pri meni ima spoštovanje na najvišji ravni, ampak daleč od tega, da bi se ga bal. Ne zanima me čisto nič drugega kot zmaga."

Spoštovanje je, kot kaže, obojestransko. "Zelo se že veselim spopada s tako izkušenim borcem, kot je nekdanji svetovni prvak Jan Zaveck (nemško oziroma mednarodno ime Dejana Zavca, op. p.). Presrečen pa sem, da bo naslov prvaka branil v domačem Miamiju," je Lara pred časom zaupal ameriškim novinarjem. Tudi kubanski Američan seveda ne razmišlja o drugem kot o zmagi.

Ne spreglejte