Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 6. 2018,
18.10

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Jošt Zakrajšek

Sobota, 9. 6. 2018, 18.10

5 let, 10 mesecev

Zakrajšek deveti na 1000 metrov, Ostermanova za desetinko zgrešila finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Jošt Zakrajšek | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jošt Zakrajšek je na evropskem prvenstvu v Beogradu v finalu discipline na 1000 metrov osvojil deveto mesto. Anja Osterman je ostala brez tako želene uvrstitve v veliki finale discipline na 200 metrov.

Zakrajšek se je že v petek veselil uvrstitve v finale, saj se sezona ni začela po pričakovanjih. Dolgo časa je bil pred prvimi tekmami namreč bolan, kar mu je vzelo precej moči. A je nato napredoval iz tekme v tekmo, na prvem svetovnem pokalu v Szegedu je bil v finalu C, na drugem v Duisburgu v finalu B, tokrat pa že v velikem finalu A.

V konkurenci ob aktualnem evropskem prvaku in svetovnem podprvaku Pimenti, Portugalec je med drugim tudi svetovni prvak na 5000 metrov, je bil na koncu na zadnjem mestu, a je bil s svojo uvrstitvijo in prikazanim veslanjem vseeno zadovoljen, sploh zato, ker konkurenca na evropskem prvenstvu ni bila nič manjša kot na svetovnem.

Uvrstil sem se v finale, tega sem zelo vesel

"Praktično lahko rečemo, da je evropsko prvenstvo po konkurenci enako svetovnemu, tukaj namreč manjkata le dva kajakaša, ki nista iz Evrope in sta prav tako v svetovnem vrhu. Uvrstil sem se v finale, tega sem zelo vesel, a konkurenca je močna. To je le evropsko prvenstvo, fantje so vrhunsko pripravljeni, vsak je pokazal svoje, prvi trije so bili tudi na svetovnih pokalih v ospredju, je pa ta uvrstitev dobra popotnica za naprej," je po tekmi dejal Ljubljančan.

Zadovoljen je bil, ker se je lahko po bolezni spet vrnil nazaj med najboljše. "Dobro je, da sem videl, da je nekaj še ostalo od zimskih priprav, preden sem zbolel. Videl sem tudi, da sem napredoval od tekme do tekme. Prav tako je dobro, da je svetovno prvenstvo šele konec avgusta in da je do takrat še nekaj časa. Prejšnja leta sem kazal dobro formo na evropskem, pa je ta potem padla, morda bo letos ravno obratno," je povedal Zakrajšek.

Čaka ga še tekma na 500 metrov

V nedeljo, zadnji dan prvenstva, ga na Adi Ciganliji čaka še najdaljša preizkušnja tega tekmovanja, tekma na 5000 metrov, ki zna biti zelo nepredvidljiva. "Časa za regeneracijo in fizično pripravo je dovolj. Za tekmo na 5000 metrov lahko rečem, da grem tudi na medaljo, ampak se lahko hitro vse spremeni z eno napako. Pripravljen sem in se tekme že zelo veselim," je zaključil Zakrajšek.

Anja Osterman | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ostermanovi zmanjkala desetinka

Anja Osterman je v drugem polfinalu za desetinko sekunde zgrešila tretje mesto in osvojila nehvaležno četrto. Med najboljših devet pa so vodila zgolj prva tri mesta iz vsakega polfinala.

Ostermanovo tako v nedeljo čakata dva nastopa v finalu B, poleg najkrajše discipline na 200 metrov tudi disciplina na 500 metrov.

"Raje bi videla, da bi bilo vse skupaj obratno, torej, da bi najprej rekli, da sem četrta in bi potem bila tretja. Ampak to je 200 metrov, to je šport. Vse tekmovalke so zelo hitre, vse smo zelo izenačene, do finala pa te ločijo le stotinke. Na tem prvenstvu me spremljajo četrta mesta, kar pa pomeni da sem le v finalu B. Vem, da sem sposobna za veliki finale, tako da me finale B sploh ne motivira, ta četrta mesta ne vodijo nikamor," je dejala Ostermanova.

Uradni napovedovalec Primorko razglasil za tretjo

V cilju dolgo ni vedela, katera je, saj je uradni napovedovalec na podlagi prvih rezultatov Primorko razglasil za tretjo, šele nato so uradni rezultati razkrili, da je bila četrta. "Vse je tako blizu skupaj, da je potrebno večkrat preveriti, po neuradnih rezultatih sem bila najprej tretja. Jutri je nov dan, poskusila bom dati vse od sebe. Pot do svetovnega prvenstva je še dolga in imam še veliko prostora za napredek," je povedala Primorka.

Tudi Blaževič v finale B

V finalu B bo na 500 metrov veslal tudi Simon Blaževič, ki je bil danes na 200 metrov prepočasen za preboj v finale A, saj je v drugem polfinalu osvojil osmo mesto, za finale A pa bi moral biti vsaj šesti.

"Ni se izšlo, a nisem razočaran, saj ne veslam veliko na 200 metrov, pač pa na daljše razdalje. Jutri me tako čaka finale B na 500 metrov, kjer bom dal vse od sebe in se skušal uvrstiti v prvo polovico," pa je po tekmi dejal Blažič.

Konec prvenstva za Fabjančiča

Slovenski parakajakaš Dejan Fabčič je v kategoriji KL2 v polfinalu zasedel šesto mesto in tako v nedeljo ne bo več nastopil, saj bodo prireditelji zaradi 18 tekmovalcev v konkurenci izpeljali le veliki finale najhitrejših devetih.

"V bistvu sem zadovoljen z uvrstitvijo, glede na to, kako je šla celotna sezona. V polfinalu sem izčrpal zadnje atome moči, dal vse od sebe, da bi mi uspelo priti v finale A. Malo je zmanjkalo, a tudi 10. mesto je zame dober rezultat. Letos je to evropsko prvenstvo moja glavna tekma, želel sem biti zraven, da vidim, da še zmorem. Konkurenca je šla zelo naprej, veliko je novih tekmovalcev, tako da bo treba trdo delati za kaj več," pa je povedal Fabčič, ki ne skriva, da se želi uvrstiti tudi na paraolimpijske igre v Tokio 2020.

Ne spreglejte