Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
17.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

plavanje

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 17.01

6 let, 7 mesecev

Zakaj v svetovnem vrhu ni veliko temnopoltih plavalcev?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Študije kažejo, da so strah otrok in staršev, ki jih nikoli niso učili plavati, diskriminacija ter pomanjkanje infrastrukture glavni dejavniki, da so temnopolti ljudje slabši plavalci kot belci.

V Sportalovi rubriki Zakaj/zato smo pred dobrim mesecem skušali pojasniti, zakaj so temnopolti šprinterji hitrejši od belcev, tokrat pa smo se potopili v plavalne vode, kjer genetika ne igra takšne vloge kot v atletiki.

Temnopolti otroci so slabši plavalci, odgovornost tudi na starših

Najobsežnejšo študijo na to temo je na pobudo ameriške plavalne zveze leta 2010 izvedla Univerza v Memphisu, ki je ugotovila, da so temnopolti otroci precej slabši plavalci. Več kot 50 odstotkov temnopoltih otrok se je opredelilo za slabe plavalce, 14 odstotkov pa za neplavalce. V vzorcu je bilo okrog dva tisoč otrok in njihovih staršev.

Raziskava je tudi pokazala, da ima veliko otrok težave s plavanjem, ker ne znajo plavati njihovi starši, zato jih te aktivnosti niso mogli naučiti.

Marsikdo bi pričakoval, da je to povezano s finančnim stanjem družin, ki nimajo denarja za učne ure, in oddaljenost od bazenov, a je študija pokazala, da je glavni razlog v strahu staršev, da bi se njihovi otroci poškodovali oziroma utonili. Utopitev je v ZDA namreč drugi najpogostejši vzrok smrti (med nesrečami) pri otrocih, mlajših od 14 let.

Plavanje je šport za belce

Žal je tudi v tej zgodbi v zgodovini pomembno vlogo odigrala diskriminacija. V 20. in 30. letih prejšnjega stoletja v ZDA govorimo o prvem razcvetu rekreativnega plavanja, sledil pa mu je še eden, kakšnih 20 let pozneje. Zgrajenih je bilo veliko mestnih bazenov, kamor pa so imeli temnopolti ljudje prepovedan vstop.

"Plavanje tako nikoli ni postalo del afroameriške športne kulture," je zapisal eden od avtorjev študije. Čeprav je bilo tudi mnogo belih otrok, ki zaradi podobnih razlogov niso znali plavati, so ljudje plavanje začeli dojemati kot šport za belce.

Ne spreglejte