Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
10.08

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

NFL ameriški nogomet

Petek, 11. 9. 2020, 10.08

3 leta, 7 mesecev

nfl je nazaj

Začetek sezone NFL pred 16.000 gledalci in ob žvižgih prvakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

NFL | Uvodno tekmo sezone NFL si je na tribunah lahko ogledalo 16.000 gledalcev. | Foto Getty Images

Uvodno tekmo sezone NFL si je na tribunah lahko ogledalo 16.000 gledalcev.

Foto: Getty Images

S tekmo med aktualnimi prvaki Kansas City Chiefs in Houston Texans se je v ZDA začela nova sezona ameriškega nogometa. Bolj kot zmaga in 211 jardov podaj prvega zvezdnika tega najbolj priljubljenega športa v ZDA, Patricka Mahomesa, odmevajo žvižgi gledalcev ob protestu domačih igralcev med igranjem ameriške himne.

Kansas city chiefs parada
Sportal Junaki Super Bowla s parado na veliko proslavili naslov #video

Kansas City Chiefs so ena od šestih ekip v ligi, ki bodo gledalcem v omejenem številu dovolile vstop na stadion. Na uvodni tekmi jih je bilo na tribunah nekaj manj kot 16.000.

Tako kot v ostalih ligah v ZDA je tudi vodstvo NFL igralcem dalo svobodo pri izražanju čustev oziroma mnenj. Igralci Houston Texans so med igranjem ameriške himne ostali v slačilnici, domači pa so se objeli in stoje - z izjemo Alexa Okaforja, ki je pokleknil - prisluhnili obema himnama.

Prvi teden lige bodo namreč na vseh stadionih predvajali ameriško himno ter skladbo "Lift Every Voice and Sing", ki v ZDA velja za himno temnopoltih. Hkrati bodo na conah zadetkov na stadionih napisi "End Racism" (Konec rasizmu) ter "It Takes All of Us" (Potrebni smo vsi).

Tom Brady
Sportal Tom Brady si je našel nov klub

NFL | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Glavna novica v svetovnih medijih po prvi tekmi ni odlična predstava podajalca Mahomesa, ki je zbral 24 podaj in 211 jardov in svojo ekipo popeljal do zmage s 34:20, temveč nekaj skupin ljudi, ki so na stadionu Arrowhead žvižgali domačim igralcem, ki so se v znak enotnosti (show of unity) objeli med igranjema himen pred začetkom dvoboja.

"Trenutek enotnosti je bil odličen, žal je nekaj posameznikov z žvižganjem pokvarilo vzdušje. Ne razumem zakaj, saj ni bilo nobene zastave, nobenega rivalstva. Vpleteni sta bili le dve ekipi, ki sta želeli pokazati solidarnost," je dejal zvezdnik Texans J.J. Watt.

Avtomoto Pet milijonov evrov za 30 sekund: glasbo naredil tudi Slovenec #video
Mahomes se z žvižgi ni ukvarjal, na igrišču je opravil svoje delo, tako kot na zadnjem Super Bowlu. | Foto: Getty Images Mahomes se z žvižgi ni ukvarjal, na igrišču je opravil svoje delo, tako kot na zadnjem Super Bowlu. Foto: Getty Images

V debato se je nato vključil tudi temnopolti župan Kansas Cityja Quinton Lucas, ki je na Twitter zapisal: "Smo mesto dobrih ljudi. Tudi sam sem slišal žvižge, hkrati pa videl spoštovanje ljudi do mnenja igralcev."

Mahomes se z žvižgi ni ukvarjal, na igrišču je opravil svoje delo, tako kot na zadnjem Super Bowlu, po koncu pa je povedal: "Zabavno je bilo spet igrati. Veseli me, da kot ekipa, država in svet spet počnemo nekaj normalnega."

Ron Rivera
Sportal Trener Washingtona zbolel za rakom
nfl štadion
Sportal V ligi NFL več klubov napovedalo prisotnost gledalcev
NFL
Sportal NFL in igralci dosegli dogovor o spremembi kolektivne pogodbe
Washington Redskins
Sportal Washington uradno upokojil ime Redskins
Ne spreglejte