Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2011,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bovec

Ponedeljek, 13. 6. 2011, 10.54

8 let

Za zmago v Bovcu 14 šivov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko Bovec prve dni maja zapustijo še zadnji smučarji, ga kmalu zasedejo številni ljubitelji divjih voda, ki zajašejo razpenjene valove modro zelene lepotice.

Sneg, ki se pocedi skozi skrivnostno kaninsko podzemlje, zdaj kot voda ponovno razveseljuje številne adrenalinske športnike.

Bovec pa v začetku junija tradicionalno gosti tudi tekmovalne trekerje. Dolina, objeta v venec čudovitih gora, vedno znova ponuja sveže zgodbe. Splet novih izkušenj je tesno prežet s sledovi mračne zgodovine in tradicije, ki je bovško naredila tako posebno. Že četrti Bovec Trek Race je kljub prestavitvi tekme na nedeljo, v Bovec privabil okroglo stotnijo tekmovalcev. Nekatere divja lepota bovških gora, druge kvalifikacijska točka za legendarni Ultra Trail Mont Blanc, ki jo dobijo udeleženci bovškega trekinga, spet tretje odlična bovška slana skuta in čompe – ki se mimogrede v Žagi že preimenujejo nazaj v krompir.

Tokratna trasa je tekmovalce ultra in pohodniške kategorije najprej v hitrem vzponu popeljala visoko nad bovško dolino na znamenito točko 1313, kjer je v orlovskem gnezdu med osamelimi strelskimi jarki čakala prva kontrolna točka. ''Ultraši'' so pot nadaljevali mimo številnih ostankov soške fronte, preko izpostavljenih Vršičev in Čukle in mimo planin Goričica in Krnica. Po dolgi prečki pod kaninskimi smučišči so se še enkrat strmo vzpeli na Kopo, sledil je še divji spust mimo spodnje postaje kaninske žičnice do cilja v Bovcu. Kako ostra tekma se je bila za prva mesta med ''ultraši'', priča 14 šivov na stegnu zmagovalca v ultra kategoriji. Na enem izmed spustov je Goran Komac, domačin iz Bovca, padel in se poškodoval, vendar s tekmo nadaljeval in na koncu drugo uvrščenega premagal za 20 minut. Drugo in tretje mesto med moškimi sta si razdelila Marko Stražar in Andrej Godina. Med ženskami je v ultra kategoriji zmago slavila Urša Erman, drugo mesto je osvojila Marija Trontelj, tretje pa Breda Bibič.

Pohodniška kategorija se je s kote 1313 spustila mimo mogočne trdnjave Fort Herman do Kluž, ter se ob levem bregu Koritnice povzpeli do Čela, kjer je bila visoko v pobočju Svinjaka še ena od mnogih izpostavljenih točk soške fronte. Mimo kampa na sotočju Soče in Koritnice so pohodniki hitro dosegli cilj.

Vsak treking je splet posameznih zgodb: v ultra kategoriji se je Luka Zagoršek po dobrih štirih urah vrnil v cilj le s tremi kontrolnimi točkami od sedmih: kmalu je v pobočjih pod Rombonom naletel na osje gnezdo in kljub nekaj pikom nadaljeval po trasi. Pod Čuklo se je ujel v neprehoden svet in potem raje poiskal pot v dolino. Kljub pustolovskemu vložku na tokratnem trekingu, bo zraven že na naslednjem. ''Vendar bom iz previdnosti s sabo vzel tudi plezalni pas'', nam je povedal po prihodu v cilj.

Nataša Voljčank, domačinka iz Bovca se je trekinga udeležila prvič in že na svojem prvem trekingu stopila na zmagovalne stopničke v kategoriji pohodniška. Kljub temu da je doma pod Rombonom, je bila v nedeljo sploh prvič na koti 1313.

Ne spreglejte