Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2012,
7.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jakob Schubert

Ponedeljek, 17. 9. 2012, 7.17

8 let

Za konec še zmagi v Avstrijo in Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo na zadnji dan 12. svetovnega prvenstva po vrsti v športnem plezanju je pri moških v težavnosti zmagal Avstrijec Jakob Schubert, pri ženskah balvanih pa Francozinja Melanie Sandoz.

V kombinaciji pri moških je zlato kolajno osvojil Kanadčan Sean McColl, ki se je s srebrom ovenčal še v težavnosti, pri ženskah pa je kombinacijsko lovoriko pobrala Južnokorejka Jain Kim, ki je bila srebrna tudi v težavnosti.

Slovenski športni plezalci se ob odsotnosti najboljše slovenske športne plezalke Mine Markovič niso prebili v zaključne boje na svetovnem prvenstvu. Najvišja uvrstitev je tako 13. mesto Klemena Bečana v balvanih, Urban Primožič in Domen Škofic sta si razdelila v težavnosti 16. mesto in za eno mesto popravila najboljšo slovensko moško uvrstitev na svetovnih prvenstvih v tej disciplini, Maja Vidmar pa je bila 17. v težavnosti pri ženskah.

Slovenija je v skupnem seštevku po reprezentancah v težavnosti na prvenstvu zasedla deveto mesto, v kombinaciji je bila 11., v balvanih pa 14. Najuspešnejše ekipe so bile avstrijska v težavnosti, južnokorejska v kombinaciji in ruska v balvanih.

Na prvenstvu, udeležilo se ga je 600 športnikov iz 58 držav, so tekmovali tudi v hitrosti, v kateri Slovenci ne trenirajo, hkrati s prvenstvom pa je potekalo tudi drugo svetovno prvenstvo v para športnem plezanju, paraclimbingu. Prvič se je zgodilo, da so tekmovalci na obeh prvenstvih tekmovali hkrati.

Slovenska ekipa na svetovnem prvenstvu ni izpolnila visoko postavljenih pričakovanj, saj se napovedi o uvrstitvi slovenskih športnikov v finale niso uresničile. Prvič po letu 1997, prvenstva se prirejajo od leta 1991, so Slovenci ostali brez finala. Lani je čast slovenske ekipe na svetovnem prvenstvu v Arcu rešila Mina Markovič, ki se je kot edina Slovenka prebila v finale težavnosti in osvojila šesto mesto, v kombinaciji pa je celo stopila na stopničke ter se veselila brona. Markovičeva letos ni dobila priložnosti za nastop na največjem letošnjem prvenstvu v športnem plezanju, saj ji je med ogrevanjem na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanih v Münchnu prst po nesrečnem naključju ostal v luknji na enem izmed oprimkov, poškodba pa je bila tako huda, da je pregled z rentgenom pokazal na počeno kost v palcu desne roke. Markovičeva dobro okreva in bo že pripravljena na naslednjo tekmo svetovnega pokala v težavnosti, ki bo ob koncu tedna v belgijskem Puursu.

Tudi po Parizu ostaja nespremenjena slovenska zbirka kolajn v posamičnih disciplinah s svetovnih prvenstev z zlatom Martine Čufar, ki je vso konkurenco porazila pred 11 leti na SP v švicarskem Winterthuru, ter dvema bronoma Maje Vidmar, ki je bila tretja na SP leta 2007 v španskem Avilesu in leta 2009 v kitajskem Qinghaiu. Vse tri kolajne so v težavnosti.

Ne spreglejte