Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
14.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Luka Božič Sašo Taljat olimpijske igre Rio de Janeiro

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 14.35

8 let

Vse skupaj je bilo eno samo mučenje (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Luka Božič in Sašo Taljat sta zmagala na progi, ki bo prihodnje leto gostila olimpijske igre v Rio de Janeiru. Zmago sta posvetila pokojni prijateljici Patriciji Štrukelj.

Najboljši slovenski kajakaši in kanuisti so se pred dobrim tednom odpravili v Rio de Janeiro, kjer so testirali olimpijsko progo. Konec tedna so na progi organizirali tudi prvo tekmo, kjer sta blestela lanska svetovna prvaka Luka Božič in Sašo Taljat. Primorska posadka si je na močni tekmi pokorila vso konkurenco. Luka Božič, Sašo Taljat in Dejan Testen so zlato kolajno na tekmi Aquece Rio, tekmovanju, ki je služilo kot preizkušnja olimpijske proge in organizatorskih služb pred OI 2016, posvetili nepogrešljivi prijateljici, sodelavki in sodnici, prav tako pa je bila tudi v mislih preostalih članov slovenske reprezentance. Prezgodnje slovo Patricije Štrukelj je v kajakaških krogih pustilo globok pečat.

Sprva se nista počutila najbolje

Pred tekmo so tekmovalci imeli nekaj dni priprav, kjer pa ni šlo vse po načrtih. Luka Božič je prišel v Brazilijo precej utrujen, tako da je potreboval kar nekaj časa, da se je navadil na progo. "Moram priznati, da prvi stik z Brazilijo in novo olimpijsko progo ni bil najboljši. V Rio sem prišel utrujen od težkih treningov doma, poleg tega sem bil neprespan, utrujen zaradi dolge vožnje … Prav zaradi teh dejavnikov se prvih pet dni na progi nisem počutil najbolje. Bil sem brez moči, vse skupaj je bilo eno samo mučenje. Težko mi je bilo tudi preklopiti na to progo, ki ni čisto nič podobna Solkanu, kjer sem pred odhodom naredil največ treningov," nam je uvodoma povedal Luka, ki je tekmoval tudi v kanuju enosedu.

Precej mešane občutke na progi je imel tudi Lukov partner v dvosedu Sašo Taljat. "Občutki so še malo mešani, ker se na progo še privajamo. Je malo manj divja kot proga v Londonu, ni pa zato nič manj zahtevna. Čez celotno progo je cel kup majhnih rol, valov in vrelcev. Proga zahteva zelo veliko pozornosti."

Ostali so mirni

Z Luko in Sašem je na treningu v Braziliji tudi njun dolgoletni trener Dejan Testen, ki oba svoja varovanca pozna do potankosti. Čeprav prvi vtisi na progi niso bili najboljši, niso zganjali panike. "Z Dejanom smo se veliko pogovarjali in glavno je bilo to, da ostajamo mirni tudi v takšnih položajih. Preveč novih stvari te še bolj izčrpa, ampak enako bo tudi prihodnje leto na olimpijskih igrah, tudi zato smo na prizorišče prišli zdaj, da naredimo podlago za vse in da si bomo znali predstavljati, kako bo videti okolica in celotna tekma," je razkril Ljubo, kot tudi kličejo Luko.

Dodal je: "S tekmo sem zadovoljen, čeprav sem v kanuju enosedu končal že v izločilnih dvobojih, saj so pravila taka, da je lahko tekmovanje nadaljeval samo najboljši iz države. Osredotočil sem se samo na kanu dvosed. Tekma je bila zahtevna, predvsem fizično, saj je bilo zelo vroče, vsak dan je bilo več kot 30 stopinj Celzija, ampak mislim, da sva tekmo lepo zgradila do konca. Se pa zavedava, da je ta zmaga samo en majhen korak na najini poti do OI. Seveda nama je dala eno veliko potrditev, da sva na pravi poti in da morava tako graditi tudi za naprej. Prihodnje leto pa prav gotovo ne bo tako lahko, pritiski bodo večji, konkurenca bo nabrušena …"

Ne spreglejte