Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rajmond Debevec Željko Moičević

Sreda, 26. 6. 2013, 14.09

8 let

Vročina, vlaga in nova pravila Debevcu odnesla kolajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rajmond Debevec je na sredozemskih igrah v finalu streljanja z malokalibrsko puško 50 metrov 60 strelov leže končal na sedmem mestu. Željko Moičević je preizkušnjo končal na 10. mestu.

Po osmih letih se je najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec spet vrnil v sredozemsko odpravo. V Erdemliju, dobro uro oddaljenem mestu od središča dogajanja sredozemskih iger Mersina, je Postojnčana že na začetku čakala paradna disciplina – streljanje z malokalibrsko puško 50 metrov 60 strelov leže. Če se je v kvalifikacijah odlično znašel – končal jih je na prvem mestu –, se finale, v katerem rezultati iz kvalifikacij po novem sistemu ne štejejo, ni razpletel po slovenskih željah. Za petdesetletnega strelca so bili usodni že prvi streli, ki se mu niso posrečili, tako da se je od močne konkurence, ki je bila na začetku veliko bolj natančna, moral posloviti kot drugi. Strelišče je zapustil po osmih strelih (101,2 kroga), takoj za Turkom Hikmetom Karaaslanom, kar je zadostovalo za končno sedmo mesto.

"Razmere so bile precej težavne, vsaj zame. Ko je visoka vročina z veliko vlažnostjo, ki je bila tokrat še posebej močna, imam težave s pulzom, tako da puška ni bila tako pri miru, kot bi si želel. To se je pokazalo že v kvalifikacijskem delu, ko so bili rezultati nižji od pričakovanih, a sem kvalifikacije taktično in tehnično dobro izpeljal. Nova pravila žal ne dovoljujejo nobene napake. Če jih strelec naredi takoj na začetku, časa za popravo, da se prebije nazaj z dobrimi streli, ni. Sledi hiter izpad, kar se je tokrat zgodilo meni," je misli strnil Debevec, ki je imel v finalu sicer boljši občutek kot v kvalifikacijah, a, kot pravi, percepcija ni bila dobra, zato tudi tehničnih napak ni zaznal.

Za Marseljezo je poskrbel Valerian Sauveplane (209,3 kroga), ki je letos že zmagal na svetovnem pokalu, drugi je bil dvakratni evropski prvak Marco De Nicolo(206,7 kroga), na tretjo stopničko se je povzel Hrvat Bojan Đurković (185,8 kroga). V dopoldanskem delu smo imeli še eno železo v ognju, a se Željku Moičeviću ni uspelo prebiti skozi sito kvalifikacij, tekmovanje je zaključil na 10. mestu, s čimer ni izpolnil svojih pričakovanj: ''Računal sem na finale, kljub temu da 60 leže ni moja disciplina, zato z rezultatom nisem zadovoljen. Na tekmah jo izkoristim kot trening za trojni položaj. Vseeno sem upal, da se mi bo uspelo uvrstiti v finale, a žal mi je že na začetku veter delal veliko preglavic, nisem ga uspel 'ujeti' in tako zadetki niso padali v močne centre.

Po novih pravilih te uvodne napake lahko drago stanejo

"Rajmond upravičeno ni zadovoljen z rezultatom. Težko je reči, kaj točno se je dogajalo v finalu. Ko oddaš enega ali dva slaba strela, nastane pritisk, saj nasprotnikov, ki dobro streljajo, ne moreš več ujeti. In prav to se mu je zgodilo. Če bi morda še dva ali tri strele ostal v konkurenci, bi se lahko drugače razpletlo, saj so tudi drugi na koncu začeli popuščati, na začetku pa je šlo vsem dobro. Novi sistem je kar nekoliko krivičen. V osnovnem delu si prvi z velikim rezultatom, v finalu pa štartaš od začetka in stvari se lahko zelo hitro obrnejo," je bil po sedmem mestu svojega varovanca do novega sistema – ali bo dokončno sprejet, bo znano konec leta – kritičen glavni trener Lojze Mikolič. Tako Moičevića, ki mu bolj ustreza trojni položaj, kot Debevca v petek čaka nastop še z malokalibrsko puško v trojnem položaju, Živa Dvoršak pa se bo v omenjeni disciplini preizkusila v četrtek.

Ne spreglejte