Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2017,
16.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

Olimpijski komite Slovenije Franci Petek Pjongčang 2018 olimpijske igre

Torek, 29. 8. 2017, 16.40

6 let, 7 mesecev

Vodja slovenske olimpijske ekipe bo Franci Petek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

pjeongcang | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja slovenske reprezentance na zimskih olimpijskih igrah 2018 bo nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek. Blaž Perko pa je postal vršilec dolžnosti gerenarlnega sekretarja pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Več sledi.

Za vodjo slovenske reprezentance na zimskih olimpijskih igrah prihodnje leto v Pyeongchangu so določili nekdanjega svetovnega prvaka v smučarskih skokih Francija Petka.

Imenovanje vodje slovenske reprezentance za IO 2018 je bilo pospremljeno z glasnim aplavzom. "Zahvaljujem se za izkazano zaupanje. Problem imam malo s sliko izpred 26 let, ki jo sedaj vidimo na platnu in na kateri sem zastavonoša prve samostojne slovenske olimpijske reprezentance leta 1992. Zdaj se počutim približno tako, kot sem se tedaj, ko so me za zastavonošo izbrali. Trudil se bom, da bom kot nekdanji smučarski skakalec in velik navdušenec nad hokejem dobro opravil svoje delo in da bomo na OI v Južni Koreji poslušali Zdravljico ali slavili kakšno drugo odličje," je dejal sedaj 46-letni Petek.

Tretji generalni sekretar v zgodovini

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (IO OKS) je na sedežu v Ljubljani soglasno za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja izbral Blaža Perka, ki je 13 let zaposlen v OKS, nazadnje od leta 2015 kot namestnik generalnega sekretarja OKS za področje športa. Bo šele tretji generalni sekretar slovenskega olimpijskega gibanja v zgodovini.

Blaž Perko kot član delegacije v Sočiju. | Foto: Vid Ponikvar Blaž Perko kot član delegacije v Sočiju. Foto: Vid Ponikvar
"Zahvaljujem se za podporo. Moj predhodnik je veliko doprinesel športu, se bom potrdil, da bom ekipo na OKS tako uspešno peljal naprej," je bil po izvolitvi kratek Perko; pred tem praktično ni bilo razprave o njegovem imenovanju, vsi pa so v kratkih pritrditvah pohvalili njegovo dosedanje delo v OKS in športu.

Perko bo nasledil Edvarda Kolarja, ki je 15. maja postal novi predsednik uprave Športne loterije, delo pa bo nastopil 1. septembra. Kolar, tedaj direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je bil na predlog predsednika OKS Bogdana Gabrovca 10. februarja 2015 v koroškem smučarskem centru na Kopah izbran za drugega generalnega sekretarja v zgodovini OKS; po 23 letih dela je to mesto tedaj zapustil Tone Jagodic.

Na OKS že zrejo proti olimpijskim igram prihodnje leto. | Foto: Reuters Na OKS že zrejo proti olimpijskim igram prihodnje leto. Foto: Reuters

Profesor športne vzgoje

Širši slovenski javnosti manj znani Perko, novembra leta 1974 rojeni profesor športne vzgoje, je od leta 2015 namestnik generalnega sekretarja OKS za področje športa, pred tem je bil od 2009 direktor športa OKS, pred tem pa je od leta 2009 strokovni sodelavec na odboru za vrhunski šport OKS. Od leta 2011 je član strokovnega sveta za šport slovenske vlade, sodeloval pa je pri pripravi vseh najpomembnejših strokovnih dokumentov in zakonov s področja športa države.

Operativno je vodil slovenske olimpijske reprezentance na igrah v zadnjem desetletju. Kot aktivni športnik je bil kapetan Rugby kluba Ljubljana in tudi član slovenske reprezentance v tem športu, bil pa je tudi trener mlajših kategorij v smučarskem klubu Dolomiti. Sicer pa je skoraj vse svoje poklicno obdobje zaposlen na OKS.

Ne spreglejte