Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
8. 7. 2015,
13.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kajak kanu rafting Bovec

Sreda, 8. 7. 2015, 13.35

8 let

Velikokrat se zgodi, da rešujejo ljudi iz reke

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Krasna si, bistra hči planin," je v svoji pesmi zapisal slovenski pesnik Simon Gregorčič. Res je reka Soča krasna in bistra, a lahko tudi zelo nevarna.

Rafting v Bovcu živi že zadnjih dvajset let in po Soči se je prepeljalo že nešteto ljubiteljev vodnih športov. Po podatkih lokalne turistične organizacije Bovec na leto obišče od 60 do 70 tisoč turistov. To so tisti turisti, ki prenočijo, večina pa se jih odloči tudi za vodne športne aktivnosti. Preizkusijo se lahko v raftingu, kajaku, kanjoningu, hydrospeedu, ... Preden so zaprli hotel Kanin, je bila številka gostov precej višja – okoli 200 tisoč. Malokdo ob turkizni reki in naravi, ki jo obdaja, ostane ravnodušen. Številni ljubitelji adrenalina se radi vračajo v Bovec, ki je slovensko središče vodnih adrenalinskih športov. Že večkrat je v svojih intervjujih dvakratni svetovni prvak v kajaku Peter Kauzer poudaril, da najbolj uživa prav na Soči. V zadnjih letih so tam organizirali tudi tekme za svetovni pokala na divjih vodah, leta 2013 pa tudi evropsko prvenstvo.

Domačim podjetjem tujci odžirajo prihodke

Danes v Bovcu deluje že okoli 50 agencij, ki organizirajo prevoze po reki, medtem ko je leta 1995 delovalo le pet agencij. Po mnenju predsednika Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) raftarjev Dolina Soče Adisa Hrovata je podjetij preveč. Predvsem je težava v tujih agencijah, ki lahko izvajajo dejavnosti pri nas. V tujini to namreč ni mogoče. Ta podjetja so iz Madžarske, Češke, Poljske in Slovaške. Nekatera od njih nimajo niti pravega znanja, ob tem pa domačim podjetjem odžirajo prihodke.

Če so pred leti v Bovec prihajali le domači turisti, danes prevladujejo tuji gostje. To so Nemci, Avstrijci, Nizozemci, Belgijci … V zadnjem času je vse več tudi izraelskih gostov. V torek je hotel Kanin kupil ruski podjetnik, tako da si lahko v prihodnje obetajo tudi ruske goste.

V zadnjih letih je reka Soča vzela že nekaj življenj

Zadnja nesreča s smrtnim izidom se je zgodila maja, ko je utonil kajakaš. Vsi vodniki v en glas zatrjujejo, da je treba reko spoštovati. Zelo pomembno je, da se posamezniki na precenijo svojih zmožnosti, saj se ne zavedajo vseh nevarnosti, ki jih v sebi skriva reka Soča. Največ nesreč se dogaja v kajaku in med raftingom.

Vodniki morajo biti dobro izurjeni in tudi reševalci iz vode. Tečaje za reševalca iz vode večinoma izvaja Kajakaška zveza Slovenije, licenco za vodnika pa izdaja Rafting zveza Slovenije. Vsekakor je pomembno, da vodnik obvlada svoj posel.

"To je podobno kot v hribih. Splet okoliščin, nepoznavanje reke … Ljudje včasih tudi precenijo svoje sposobnosti. Mislijo, da obvladajo ta šport, a se pozneje izkaže, da ni tako. Če bi se ljudje spuščali po reki z vodniki, predvsem imam v mislih domače vodnike, bi bilo teh nesreč veliko manj. Lahko povem, da bi bilo lahko še več nesreč s smrtnim izidom, saj se velikokrat zgodi, da rešujemo ljudje iz reke, ko vodimo svoje turiste," nam je povedal Adis Hrovat.

Za izboljšanje stanja na reki Soči policisti Policijske postaje Bovec aktivno sodelujejo s pristojnimi inšpekcijskimi službami (tržna, davčna, inšpekcijska služba za plovbo po celinskih vodah, delovna, požarna inšpekcijska služba, medobčinska redarska služba), zadnja leta so opravili tudi več poostrenih nadzorov na reki Soči v Zgornjem Posočju in to obliko nadzorov bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Slabo čiščenje in vzdrževanje vodotokov

Svoj pogled na vse to imajo tudi na Kajakaški zvezi Slovenije, ki tudi neformalno sodelujejo z združenjem raftarjev Dolina Soče. Na zvezi menijo, da se slabo izvaja čiščenje in vzdrževanje vodotokov. Letos so v sodelovanju z agencijo za okolje začeli projekt, v katerem bodo naredili interaktivni atlas. Uporabnik bo tako lahko videl, kje na slovenskih rekah so nevarni odseki za plovbo.

"Zadnji dve leti opažamo, da nevarnost ni voda sama, ampak umetne ovire v vodi (ostanki starih mostov), veliko škode pa je naredil tudi zadnji žled. Ljudje iščejo vedno večje izzive in vedno večji začetniki se podajajo na težke odseke rek. Poglejmo samo zadnji primer na reki Soči. Utopil se je kajakaš, ki se je z roko zataknil za vejo in zaradi tega ostal pod vodo. Podobna nesreča se je zgodila tudi z izraelskim državljanom, ki se je ravno tako zapletel v veje in se utopil," nam je pogovoru zaupal generalni sekretar kajakaške zveze Jaka Marušič.

Tudi on je mnenja, da so strokovno najbolj podkovani domači vodniki. Največjo težavo vidi v tistih, ki pridejo v Bovec popolnoma sami in se spuščajo po reki v lastni režiji.

Ne spreglejte