Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
15. 5. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Tacen Bobri rafting

Nedelja, 15. 5. 2016, 16.00

6 let, 6 mesecev

Velika vrnitev na sceno: po 17 letih se vračajo šestkratni svetovni prvaki (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Bobri

Prihodnji teden se v Sloveniji začne evropsko prvenstvo v raftingu. Po dolgih letih se bodo v čoln usedli tudi Bobri, šestkratni svetovni prvaki. "Pri nas ni bilo nikoli polovičarstva, vedno smo raje naredili več kot manj."

Se spomnite znamenitih slovenskih Bobrov? Da, tistih Bobrov, ki so na ekstremno divjih rekah kraljevali med letoma 1994 in 1999 in v svoji bogati karieri šestkrat zapored postali svetovni prvaki. To v moški konkurenci do danes ni uspelo še nikomur. Dva naslova sta uradna, štirje pa so neuradni, saj se je Mednarodna rafting zveza (IRF) takrat šele ustanavljala. Poleg njih bo na domačem evropskem prvenstvu nastopilo še pet slovenskih ekip.

Najmlajši član šteje 40 let

Glavni krivec, da so se fantje znova usedli skupaj, je Robert Malovrh, s katerim smo se pogovarjali o njihovih novih ciljih. Bobri so bili v svojih časih razred zase in malo jih je, ki za njih še niso slišali. Robert nam je zaupal, da je potreboval dolgo časa, da je fante zbral skupaj.

Tako je bila videti ekipa leta 1998. Letos bodo ekipo zastopali Matej Hočevar (spodaj desno), Jani Pelestenjak (spodaj levo), Borut Holly (druga vrsta desno) in Robert Malovrh (zadnja vrsta skrajno levo). | Foto: Tako je bila videti ekipa leta 1998. Letos bodo ekipo zastopali Matej Hočevar (spodaj desno), Jani Pelestenjak (spodaj levo), Borut Holly (druga vrsta desno) in Robert Malovrh (zadnja vrsta skrajno levo).

"Potreboval sem 17 let, da sem jih spet spravil skupaj. Poskušal sem že leta 2009, ko smo bili povabljeni v Banjaluko kot promocijska ekipa prvenstva, a žal ni šlo. No, zdaj mi je končno uspelo," nam je uvodoma povedal Malovrh, ki pri rezultatskih napovedih ostaja previden. Kot pravi, jim njihova leta (najmlajši član šteje 40 let) ne dopuščajo, da bi se lahko kosali z najboljšimi.

V čolnu so tudi do dve uri

Ekipa Bober, ki bo štartala v konkurenci veteranov, bo štela štiri člane – Robert Malovrh, Matej Hočevar, Borut Holly in Jani Plestenjak. Tudi tokrat niso ničesar prepustili naključju, saj imajo v ekipi kot rezervnega člana nekdanjega vrhunskega kajakaša Dejana Kralja, ki je nastopil tudi na olimpijskih igrah. Čeprav bodo nastopili v konkurenci veteranov (Masters), jih zanima, kako visoko se lahko povzpnejo v absolutni konkurenci. Fantje se zadnja dva meseca že pospešeno pripravljajo na tekmovanje. Prva preizkušnja jih čaka v torek, ko bodo na tacenski progi na sporedu šprinti. V četrtek sledi slalomska preizkušnja, konec tedna pa še spust po reki Krki.

V čolnu so tudi po dve uri. | Foto: V čolnu so tudi po dve uri.

"Skupaj treniramo od trikrat do štirikrat na teden, poleg tega pa še opravljamo individualne treninge. Treningi trajajo od ure in pol do dve uri. Moram povedati, da je kar veselje v čolnu," nam je uvodoma zaupal naš sogovornik. Ob tem je poudaril, da so iz predala potegnili program treningov, ki so ga uporabljali že pred leti. Pisal jim ga je Rade Kovačević, človek, ki je tudi projektant znamenite tacenske proge.

Še danes je tišina

Če je na prvi pogled videti, da so se fantje zbrali za šalo, pa še zdaleč ni tako. Ko smo jih obiskali na enem izmed zadnjih treningov, smo lahko videli, da so se precej resno lotili stvari. V njihovih očeh je bilo mogoče opaziti željo po tekmovanju. "Na treningih vidim, da smo fantje tako zagnani, kot smo bili pred leti. V čolnu je tišina in vsi se trudimo. Pri nas ni bilo nikoli polovičarstva, vedno smo raje naredili več kot manj."

Robert Malovrh je glavni krivec, da so Bobri spet združili moči. | Foto: Robert Malovrh je glavni krivec, da so Bobri spet združili moči.

Devet mesecev jih je prosjačil predsednik

Za Rafting zvezo Slovenije bo organizacija evropskega prvenstva kar velik zalogaj. Po besedah predsednika krovne organizacije Uroša Lovrenčiča je na tekmovanje prijavljenih 63 ekip iz šestnajstih držav. Tekmovalci bodo tekmovali v štirih kategorijah. Slovenijo bo zastopalo šest ekip, v kategoriji Mastres bodo tekmovali Bobri.

"Devet mesecev sem jih prosjačil," nam je zaupal Uroš Lovrenčič, ki je bil že takrat njihov zvesti navijač. "Rekel sem jim: 'Fantje, evropsko prvenstvo smo vam pripeljali praktično na dvorišče. Si boste na stara leta lahko oprostili, če ne boste tekmovali na veteranskem prvenstvu (smeh)?' Zelo velika verjetnost obstaja, da bodo postali evropski veteranski prvaki. Menim, da bodo tudi v absolutni konkurenci v zgornji polovici," je bil optimističen v napovedih Lovrenčič.

Včasih so Bobri tekmovali na ekstremno divjih rekah. | Foto: Včasih so Bobri tekmovali na ekstremno divjih rekah.

Ne spreglejte