Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2019,
19.10

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Jekaterina Vedenejeva ritmična gimnastika olimpijske igre Tokio 2020

Petek, 20. 9. 2019, 19.10

4 leta, 7 mesecev

BAKU, SVETOVNO PRVENSTVO V RITMIČNI GIMNASTIKI

Dina Averina še tretjič zaporedoma kraljica mnogoboja, Vedenejeva blizu OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Jekaterina Vedenejeva | Po prvi polovici je Vedenejeva na 5. mestu, tako da mora počakati na nastope najboljših 12, da bo znano, ali ji je uspelo med 16 najboljših. | Foto Jerome Auard

Po prvi polovici je Vedenejeva na 5. mestu, tako da mora počakati na nastope najboljših 12, da bo znano, ali ji je uspelo med 16 najboljših.

Foto: Jerome Auard

Rusinja Dina Averina je na 37. svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Bakuju prepričljivo osvojila novo mnogobojsko krono. Slovenska junakinja tega SP, Rusinja s slovenskim potnim listom Jekaterina Vedenejeva je v mnogoboju zasedla 17. mesto, kar ji bržčas že prinaša tudi olimpijsko vozovnico za Tokio 2020, čeprav je ostala zunaj "top 16".

Ruska zvezdnica je tako še naprej nepremagljiva na vseh velikih tekmah od olimpijskih iger 2016 naprej, ko je prišlo do menjave generacij. Srebrna je bila njena enojajčna dvojčica Arina Averina, bronasta pa Izraelka Linoy Ashram.

Dina Averina je tako kot na lanskem SP v Sofiji tudi v Bakuju osvojila kar pet zlatih kolajn; poleg mnogobojskega naslova je zmagala tudi z ekipo ter v finalih z žogo, s kiji in trakom, z obročem pa je za nov popoln ruski izplen tega prvenstva z zmago poskrbela Jekaterina Seleznjova.

Slovenske barve je v Azerbajdžanu v mnogoboju zastopala telovadka iz Irkutska, Jekaterina Vedenejeva, ki je bila na lanskem SP 13., letos pa je zasedla 17. mesto. Na tem SP so podelili prve vozovnice za posameznice za olimpijske igre prihodnje leto. Prvih 16 iz današnjega finala mnogoboja, nastopata po največ dve telovadki na državo, je že pridobilo mesta za svoje države na OI 2020.

Prve so finale mnogoboja opravile telovadke, ki so bile v kvalifikacijah razvrščene od 13. do 24. mesta, med njimi tudi Vedenejeva. Izkušena 25-letna Rusinja, ki je v svoji želji po olimpijskem nastopu začasno zatočišče našla v Sloveniji in lani pridobila državljanstvo, je v prvem današnjem nastopu, vaji z žogo, naredila veliko napako, ki pa bržkone ni bila usodna za olimpijske kvalifikacije.

Rusinja Dina Averina je na 37. svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Bakuju prepričljivo osvojila novo mnogobojsko krono.  | Foto: Reuters Rusinja Dina Averina je na 37. svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Bakuju prepričljivo osvojila novo mnogobojsko krono. Foto: Reuters

Za žogo je prejela 18,650 točke. Po prvi rotaciji je bila tako Vedenejeva deseta, nato pa je preostale tri sestave prikazala zelo dobro, brez večjih napak (kiji/20,800, trak/19,100, obroč/20,100), napredovala po lestvici in v dirki za "top 4" v B-skupini z zbirom 78,650 točke za las zasedla peto mesto. Za tako želenim četrtim mestom, ki bi že takoj pomenilo OI 2020, ji je zmanjkalo le 75 tisočink točke.

Dosežek Vedenejeve bržkone dovolj za Tokio

Po nastopih še najboljše dvanajsterice iz kvalifikacij je Vedenejeva končala na 17. mestu, kar pomeni, da bo tudi ta dosežek bržkone dovolj za Tokio. Pri Mednarodni gimnastični zvezi (Fig) so namreč v pravilih kvalifikacij zapisali, da če gostitelji med 16-erico nimajo tekmovalke, gre eno mesto njim, ker pa je bila Japonka Kaho Minagawa 13., se tako sprosti eno mesto, ki bi pripadlo Vedenejevi. A na končen razplet olimpijskih kvalifikacij bo treba še počakati.

Vedenejeva je po nastopu iz Bakuja sporočila, da je zadovoljna, da je konec prvenstva, ker je bilo veliko bolj naporno kot prejšnje, tako fizično kot psihično, zelo veliko so trenirali.

"Upam, da sem dobro nastopila za svojo reprezentanco. Napaka, ki sem jo naredila z žogo, je bila sicer velika. Ampak sem že govorila s trenerko, ki meni, da bi mi lahko uspelo priti na olimpijske igre. Upam, da bo sreča na naši strani in da se vidimo v Tokiu," je nasmejano iz Azerbajdžana sporočila članica ljubljanskega Tima.

Prvenstvo v Bakuju se bo v soboto nadaljevalo s skupinskimi sestavami. Tri reprezentance, Bolgarija, Rusija in Italija, so si olimpijski nastop zagotovile že na lanskem SP, z letošnjega prvenstva pa bo olimpijske vozovnice pridobilo še pet najboljših iz mnogoboja.

Slovenk ne bo na prvenstvu v skupinskih sestavah, ker se na prvem kvalifikacijskem situ za OI, lanskem SP, niso prebile med najboljših 24 ekip. Pristale so na 26. mestu.

Preberite še:

Jekatarina Vedenejeva
Sportal Rusinjam vseh pet zlatih odličij, Vedenejeva ohranja olimpijsko upanje za Slovenijo
Jekatarina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva še naprej na dobri poti do Tokia
Jekaterina Vedenejeva
Sportal Vedenejeva na dobri poti, prva naslova Rusinjam
Ne spreglejte