Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2022,
19.30

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

3

Natisni članek

Ljubljana Kranj športno plezanje

Petek, 9. 9. 2022, 19.30

1 leto, 7 mesecev

V Kranju razmišljajo o kandidaturi za svetovno prvenstvo v športnem plezanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

3

plezalni center kranj | Idejna zasnova novega plezalnega centra z večnamenskim športnim objektom v Kranju.  | Foto Mestna občina Kranj

Idejna zasnova novega plezalnega centra z večnamenskim športnim objektom v Kranju.

Foto: Mestna občina Kranj

Potem ko je v Kopru zaživel nov plezalni center, ki ima poleg dvorane za balvansko plezanje zdaj tudi zunanjo steno za hitrostno in težavnostno plezanje, ta je prejšnjo soboto doživela tudi uraden tekmovalni krst in obilico pohval, smo preverili, kako napreduje gradnja plezalnega centra v Kranju in Ljubljani. Na Mestni občini Kranj so potrdili, da skupaj s Planinsko zvezo Slovenije resno razmišljajo o kandidaturi za organizacijo svetovnega prvenstva v športnem plezanju leta 2026.

V Ljubljani izbirajo najboljšo arhitekturno rešitev

V Ljubljani bodo nov plezalni center postavili v športnem parku Svoboda na Viču, kjer so danes teniška in nogometna igrišča. Objekt naj bi bil zgrajen leta 2023, trenutno pa je odprt natečaj za najboljšo arhitekturno rešitev, so nam sporočili iz Mestne občine Ljubljana.

Izjemen obisk tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kopru je pokazal, da je plezanje Slovencem zlezlo pod kožo.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Izjemen obisk tekme svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kopru je pokazal, da je plezanje Slovencem zlezlo pod kožo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Projekt je vreden med osem in deset milijonov evrov. Center naj bi bil velik dva tisoč kvadratnih metrov, imel bo tudi manjše zunanje plezalne stene in steno za trening hitrostnega plezanja.

V nacionalnem plezalnem centru bodo imeli tekmovalci v športnem plezanju in člani reprezentanc prednost pred komercialnimi uporabniki, so nam lani pojasnili na PZS, v novem centru pa bodo priložnost usposabljanja dobili tudi postavljavci plezalnih smeri, kar bo spodbudilo tudi razvoj te stroke.

Pod kakšnimi pogoji bo lahko reprezentanca trenirala v novem centru, bo odvisno od tega, v kakšnem deležu se bo v naložbo vključila država.

Janković obljubil, a dogajalo se je že prej

Projekt gradnje nacionalnega plezalnega centra so na Mestni občini Ljubljana na pobudo Planinske zveze Slovenije začeli razvijati že leta 2020 in ni neposredno povezan samo z olimpijsko zmago Janje Garnbret, čeprav je župan Zoran Janković leta 2019 po vrnitvi Garnbretove in Mie Krampl s svetovnega prvenstva v Hačiodžiju na Japonskem na sprejemu plezalne reprezentance obljubil, da bodo v Ljubljani v primeru, da se dekleti iz Tokia vrneta z zlato olimpijsko medaljo, postavili nov plezalni center.  

Ljubljanski župan Zoran Janković je leta 2019 ob vrnitvi slovenske plezalne reprezentance s SP v Hačiodžiju javno obljubil, da bodo v primeru, da se slovenski olimpijki Janja Garnbret ali Mia Krampl iz olimpijskih iger vrneta z zlato olimpijsko medaljo, v Ljubljani zgradili nov plezalni center. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ljubljanski župan Zoran Janković je leta 2019 ob vrnitvi slovenske plezalne reprezentance s SP v Hačiodžiju javno obljubil, da bodo v primeru, da se slovenski olimpijki Janja Garnbret ali Mia Krampl iz olimpijskih iger vrneta z zlato olimpijsko medaljo, v Ljubljani zgradili nov plezalni center. Foto: Grega Valančič/Sportida

V Kranju si želijo obdržati status centra športnega plezanja

Gradnje plezalnega centra z večnamenskim športnim objektom se lotevajo tudi v Kranju. Novo dvorano bodo postavili med Gimnazijo Franceta Prešerna in OŠ Helene Puhar na Zlatem polju v Kranju.

V njeni bližini je tudi dvorana Zlato polje, kjer so kar 25-krat izvedli tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Kako daleč je projekt v Kranju? "V teku je sprejem Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Pričakujemo, da naj bi bil sprejet v začetku prihodnjega leta," so nam sporočili iz Kranja, kjer želijo obdržati status centra športnega plezanja v državi in mladim športnikom zagotoviti dobre pogoje za treninge.

Nov plezalni center v Kranju bo umeščen med Gimnazijo Franceta Prešerna in OŠ Helene Puhar na Zlatem polju. | Foto: Mestna občina Kranj Nov plezalni center v Kranju bo umeščen med Gimnazijo Franceta Prešerna in OŠ Helene Puhar na Zlatem polju. Foto: Mestna občina Kranj

Nova dvorana bo namenjena vrhunskim in rekreativnim športnikom ter šolam, ki jih v bližini ne manjka.

Kompleks bo poleg sten za trening vseh treh plezalnih disciplin (balvani v dvorani, stena za hitrost in težavnost na prostem) po načrtih vseboval še vadbeni del za košarkarje, odbojkarje, rokometaše in igralce dvoranskega nogometa. V dvorani bi lahko prirejali reprezentančne in ligaške tekme v teh ekipnih športih, tudi na mednarodni ravni, so prepričani v Kranju.

Predvideni sta še dve manjši dvorani za karate s stalnim tatamijem. Objekt bo vseboval tudi fitnes, servisno-tehnične prostore, kavarno, predviden je tudi muzejsko-izobraževalni del na področju športa in kulture.

plezalni center kranj | Foto: Mestna občina Kranj Foto: Mestna občina Kranj

Kandidatura za svetovno prvenstvo leta 2026

Na Mestni občini Kranj so potrdili, da skupaj s Planinsko zvezo Slovenije resno razmišljajo o kandidaturi za organizacijo svetovnega prvenstva v športnem plezanju leta 2026.

Mimogrede, naslednje svetovno prvenstvo bo avgusta prihodnje leto v Bernu v Švici in bo izjemnega pomena, saj bo to tudi začetek kvalifikacij za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu leta 2024.

"Pri načrtovanju dvorane sodeluje tudi Tomo Česen, strokovni sodelavec PZS. SP leta 2026 je realen cilj, več pa bomo vedeli, ko bo sprejet OPPN. Pogovarjamo se tudi že z vlagatelji," so dodali na Mestni občini Kranj.

Želijo si, da se tekma za svetovni pokal, ki se je letos po 25 uspešnih izvedbah v Kranju, zaradi neustrezne stene in premajhne dvorane preselila na novo lokacijo in steno v Koper, še kdaj vrne na Gorenjsko. S tem, da to ne izključuje izvedbe tekme v Kopru.

V dvorani Zlato polje v Kranju so gostili 25 tekem za svetovni pokal v težavnostnem plezanju, letos pa tekmo preselili v Koper.  | Foto: Grega Valančič/Sportida V dvorani Zlato polje v Kranju so gostili 25 tekem za svetovni pokal v težavnostnem plezanju, letos pa tekmo preselili v Koper. Foto: Grega Valančič/Sportida

Dve tekmi svetovnega pokala v Sloveniji? Zakaj ne?

"Največje države v športnem plezanju, na primer Francija, Švica, Južna Koreja in Kitajska, organizirajo več tekem za svetovni pokal v eni sezoni. Tako bi lahko v Sloveniji imeli dve tekmi oziroma dve prizorišči za svetovni pokal – eno v Kopru in eno v Kranju," predlagajo v Kranju, kolegom v Kopru pa čestitajo za novo pridobitev in uspešno izvedbo prve tekme za svetovni pokal.

Preberite še:

Roman Krajnik Koper 2022
Sportal Trener Janje Garnbret: Drugo mesto ni poraz, drugo mesto je drugo mesto
navijači finale Koper 2022
Sportal Kar se je zgodilo v Kopru, si nihče niti v najlepšem scenariju ni predstavljal #foto
Luka Potočar Koper 2022
Sportal Zgodovinski podvig Potočarja, Janja Garnbret tik pod vrhom
Adam Pustelnik
Sportal Poljak, ki se tudi Janji Garnbret trudi otežiti delo, a le zato, ker si tega sama želi

 

Ne spreglejte