Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2022,
8.31

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

Hans Niemann Magnus Carlsen

Torek, 27. 9. 2022, 8.31

1 leto, 6 mesecev

V javnem pismu obtožil mladega Američana goljufanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Magnus Carlsen | Magnus Carlsen je obtožil 19-letnega Hansa Niemanna. | Foto Guliverimage

Magnus Carlsen je obtožil 19-letnega Hansa Niemanna.

Foto: Guliverimage

Šahovski svetovni prvak Magnus Carlsen je obširno spregovoril o nedavnem odstopu v dvoboju s Hansom Niemannom in Američana javno obtožil goljufanja. Norvežan je prek Twitterja zapisal, da je mladi šahist, ki je goljufanje potrdil v mladih letih, goljufal tudi v dvoboju z njim in večkrat, kot je sam priznal.

Carlsen je le potrdil poročila zadnjih nekaj tednov, da naj bi Niemann goljufal v igri proti njemu. Trenutno ni dokazov, da je 19-letni velemojster Niemann goljufal.

Za zdaj ne sme povedati nič bolj konkretnega, čeprav bi rad šel v podrobnosti, je v ponedeljek na Twitterju zapisal 31-letni šahovski zvezdnik.

Goljufanje v šahu je označil za "eksistencialno grožnjo igri" in dejal: "Nekaj moramo storiti glede goljufanja v šahu. K temu bom prispeval tako, da ne bom igral proti igralcem, ki so goljufali v preteklosti, saj ne morem biti prepričan, kaj bodo takšni igralci počeli v prihodnosti."

"Upam, da bo resnica prišla na dan, kakršnakoli že bo," je še zapisal Carlsen.

Šahovski svet že ves mesec pretresa saga Carlsen - Niemann. V začetku meseca se je zgodil prvi incident med njima. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je superzvezdnik Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je posredno Carlsen prvič obtožil Niemanna goljufije, saj naj bi si pomagal z elektroniko.

Američan je tudi v intervjuju med pokalom Sinquefield priznal, da je kot najstnik, star 12 in 16 let, dvakrat goljufal v spletnih igrah, nikoli pa osebno za šahovnico.

Vendar zgodbe še ni bilo konec. Prejšnji teden je njuna partija trajala le nekaj sekund, preden je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet. Tako njegov ameriški tekmec kot gledalci so bili osupli.

Zdaj pa je Carlsen prvič brez dlake na jeziku spregovoril v pismu, objavljenem na Twitterju, z naslovom Dragi šahovski svet.

"Menim, da je Niemann goljufal večkrat - in bolj nedavno -, kot je javno priznal," je med drugim zapisal norveški šahist, ki natančne oblike goljufanja ni navedel, poudaril pa je, da bi "želel povedati več, a za zdaj lahko govori le z dejanji".

Ne spreglejte