Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
26. 1. 2012,
20.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tone Vogrinec

Četrtek, 26. 1. 2012, 20.06

7 let, 12 mesecev

Univerzijada 2013 ali 'država, plačaj!'

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Projekt mariborske univerzijade 2013 se vse bolj spreminja v farso. Organizatorji ohranjajo optimizem, čeprav je finančni izračun daleč od pozitivne rešitve.

Krizni sestanek vodilnih mož organizacijskega odbora univerzijade 2013, župana mariborske mestne občine, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, predstavnikov športno študentske organizacije in poslavljajočega se športnega ministra Igorja Lukšiča ni prinesel revolucionarnega zasuka. Ključna težava še naprej ostajajo finančni viri, ki bi zapolnili predvideni proračun. Predsednik organizacijskega odbora Tone Vogrinec vsaj pred kamerami, mikrofoni in predvsem pred generalnim sekretarjem Mednarodne študentsko športne organizacije vendarle ostaja zmerni optimist. ''Puške še nismo vrgli v koruzo,'' pravi Vogrinec in pojasnjuje, da se je omenjeni sestanek končal s petimi predlogi, pod katere pa se vsi sogovorniki seveda ne bi podpisali. Razlog tiči v dejstvu, da so namreč vodilni možje projekta ob iskanju sredstev še bolj odločno potrkali na državna vrata. Namesto obljubljenih tridesetih odstotkov od celotnega proračuna, kar bi po trenutni dinamiki in ob vidnem kleščenju načrta znašalo približno 9 milijonov evrov, zdaj prosijo za točno določeno številko. Gre za nič več in nič manj kot okroglih 30 milijonov evrov, kolikor bi potrebovali za samo organizacijo in investicije.

''Župan MO Maribor Franc Kangler vztraja na tem, da se dogovorjenih 30 odstotkov sredstev računa na prvotno predvideni znesek, ki je bil bistveno višji. To pomeni, da bi morala država zagotoviti več sredstev, hkrati pa bi se oklenili razpisov za evropska sredstva,'' pravi Vogrinec, ki se zaveda v kakšni okoliščinah Mariborčani prosijo za odtegovanje pasu. Voda namreč že pošteno teče v grlo, hkrati pa je jasno, da bo preteklo še kar nekaj Drave, preden bo nova vlada ustoličena in pripravljena na odločanje. Ob tem seveda ni skrivnost, da bo eno od vodil nove države oblasti predvsem zmanjševanje odhodkov in skrbno tehtanje ob odločitvah za določene projekte. ''Ne vem, morda se bo zgodil čudež. Tukaj ga pričakujem. Odpoved bi bila sramota, zato bi se lahko kaj zgodilo po hitrejših postopkih,'' nekoliko nejevoljno odgovarja Vogrinec in dodaja, da vsaj do nadaljnjega univerzijada ''ostaja'' na Štajerskem. Izjema so le smučarski skoki, ki naj bi potekali v Planici. Vseeno bo moral s sodelavci do 15. februarja predložiti načrt rezervnih lokacij, ki bo verjetno predvideval večjo disperzijo tekmovanj in vključitev že obstoječih športnih objektov po državi. O konkretnih lokacijah Mariborčani še ne želijo govoriti, saj vendarle upajo, da bo prišlo do zasuka. Vsekakor pa je to ena od možnih rešitev projekta, saj bi bila odpoved verjetno še dražja. To je med vrsticami povedal tudi generalni sekretar FISU Eric Saintrond ter pomahal s podpisano pogodbo, ki bi jo bil ob črnem scenariju prisiljen predložiti športno arbitražnemu sodišču v Lozani. ''No, to bi bilo za vse strani neprijetno. Sam verjamem, da bodo v Sloveniji našli sredstva in podporo. Že 18. februarja bo razpravljal izvršilni odbor in potrjeval mariborski organizacijski načrt s pripisanimi nadomestnimi lokacijami,'' pravi Saintrond in se pridružil idejnim očetom projekta pri prepričevanju slovenske javnosti o odmevnosti in koristnosti dogodka, pred katerim so, vsaj sodeč po njegovih besedah, po velikosti v zimskih okvirih le olimpijske igre.

Ne spreglejte