Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
16. 3. 2012,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Petek, 16. 3. 2012, 8.35

8 let

Trije klubi igrajo DP, štirje novačijo kader

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Silverhawks, Alp Devils in Generals začenjajo tretjo sezono SNFL. Storks, Gold Diggers, Pirates in Werewolves za samostojno nastopanje nimajo dovolj kadra. Novi soigralci so vedno dobrodošli.

Alp Devils z Gorenjske, Maribor Generals in Ljubljana Silverhawks naslednji konec tedna začenjajo tretje razširjeno slovensko državno prvenstvo v ameriškem nogometu (SNFL). V rednem delu vsako od moštev čaka šest tekem, po ena tudi z ekipama iz Zagreba – Raiders in Thunder. Naslov branijo Silverhawks, ki v prvih dveh sezonah niso doživeli niti enega poraza. Ljubljančani bodo vmes igrali še mednarodno ligo CEFL. Ob desetletnici obstoja jih tako čaka najtežja sezona doslej – z vsaj 14 tekmami. Cilj je sezona brez poraza. A pred preizkušnjo bodo že to soboto ob 19.00, ko v Radomljah na pripravljalni tekmi gostijo Kragujevac Wild Boars, drugo najmočnejšo srbsko ekipo.

Vse tri slovenske ekipe, ki bodo igrale državno prvenstvo, smo vas v minulih treh tednih na Sportalu podrobno predstavili. Zdaj nekaj stavkov namenjamo še preostalim, ki za zdaj nimajo dovolj kadra za samostojno nastopanje v prvenstvu. V Zvezi za ameriški nogomet Slovenije (ZANS) so ob zgoraj omenjanih trenutno še štirje klubi: Slovenska Bistrica Werewolves, Koper Pirates, Gold Diggers iz Savinjske doline in Murska Sobota Storks. Slednji so najmlajši klub, ustanovljeni so bili pred letom dni. Jeseni so igrali v "flag" prvenstvu (polkontaktni ameriški nogomet), trenutno jih trenira okoli 30, a so še brez opreme. Njihov cilj je, da bi v SNFL lahko igrali v sezoni 2013.

V 2013 v prvenstvu pričakujemo Gold Diggers, ki so v njem nastopali že v premierni sezoni, nato pa pred lanskim doživeli prevelik upad kadra in se umaknili. Zdaj so strnili vrste, počasi se veča število njihovega kadra, redno pa vse od Vranskega do Mozirja trenirajo in novačijo nove soigralce. Letos so že odigrali eno prijateljski tekmo (proti združeni ekipi Trsta) in prijetno presenetili z zmago. Konec marca jih čaka tekma s Styrian Bears iz Avstrije, s katerimi so jeseni 2009 odigrali prvo domačo tekmo v zgodovini kluba. Na njihovem koncu se bo letos dogajal finalni bowl in sicer ga bo ZANS (zvezo vodi Grega Podbregar, sicer tudi predsednik Gold Diggers) organiziral 23. junija v Žalcu.

Omenjeno združeno ekipo Trsta sestavljajo Triste Mustangs, Trieste Muli in Koper Pirates. Slednji so drugo sezono sodelovanja z Mustangs začeli minuli vikend, ko so z 0:14 izgubili v italijanski ligi z moštvom Titans Romagna. Tudi Werewolves so se drugo leto zapored pridružili eno od ekip in sicer Maribor Generals. Ker v Slovenski Bistrici trenutno ne morejo trenirati, jih je v klubu ostalo le še 12, so pa zato toliko pomembnejši člen mariborske ekipe. "Na začetku je kar dobro kazalo. Vsi so želeli poizkusiti. Na treningih se je preizkusilo tudi že 50, 60 igralcev. A s časoma vidijo, da to ni 'zafrkancija', da je poleg zunanjih treningov treba tudi v fitnes. Da se je treba ojačati, da si telesno sposoben. Vseeno je to grob šport. Tako si marsikdo premisli. Težava je tudi denar za opremo. Želja je, a časi nam niso najbolj naklonjeni," nam je pred dnevi pojasnil predsednik Werewolves, Aljaž Jelen, ko smo ga srečali na treningu Generalsov. Slabo jim kaže, da bi lahko v bližnji prihodnosti nastopali samostojno.

Mali in veliki, močni in hitri. Vsi, ki vas zanima ameriški šport, zadnja gladiatorska igra, kjer pa je zanje še kako pomembno, ste tako vabljeni, da se preizkusite. Koprčani, Savinjčani, Prekmurci in Bistričani vas potrebujejo, seveda pa se novih soigralcev ne bi branili niti Ljubljančani, Gorenjci in Mariborčani. Podatke o treningih za vse klube najdete na njihovih spletih straneh ali klubskih profilih na facebooku.

Ne spreglejte