Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2015,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Trstenjak judo Ana Velenšek Rok Drakšič Andraž Jereb

Petek, 21. 8. 2015, 9.37

8 let

Tina Trstenjak, prva judoistka sveta, zaradi skrbi ni stoodstotna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Astana bo med 24. in 30. avgustom gostila letošnje SP v judu. Tekmovanje bo pomembno tudi zato, ker bo dalo veliko bero točk, ki jih judoisti zbirajo za uvrstitev na OI 2016 v Rio de Janeiro.

V Kazahstan potuje zgolj pet slovenskih borcev, na čelu z nosilkama kolajn iz Čeljabinska 2014 Tino Trstenjak in Ano Velenšek.

Blazine v ledeni dvorani Alau, ki sprejme 8000 gledalcev, bodo s slovenskim kimonom na sebi okusili Andraž Jereb med borci do 66 kg, Rok Drakšič v kategoriji do 73 kg, Vlora Beđeti med borkami do 57 kg, Tina Trstenjak v konkurenci do 63 kg in Ana Velenšek v kategoriji do 78 kg. Zaradi poškodb sta svoji udeležbi pred tedni odpovedala Aljaž Sedej (do 81 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg).

Gre za eno najmanjših slovenskih zasedb na svetovnih prvenstvih doslej. Malo zaradi tega, ker je sezona res dolga in naporna, malo tudi zato, ker so ekipo zdesetkale poškodbe. Judoisti točke za olimpijske igre na največjih tekmah - svetovnem in evropskem prvenstvu, svetovnih pokalih, velikih nagradah in grand slamih, nabirajo že dobro leto, a vendar bodo prav letošnje točke na SP štele v kvoti največ.

Z lanskega SP v Rusiji imata kolajni bronaste barve v žepu že Trstenjakova in Velenškova, pri Trstenjakovi lahko navdušenci tega športa znova pričakujejo visoko uvrstitev, saj je borka na mednarodni lestvici IJF povsem pri vrhu. Čeprav je njeno pripravo v zadnjih mesecih zmotil zaplet s sprva obljubljeno zaposlitvijo, ki se je nato izkazal za zaradi zakonodaje nemogoč korak, pa je borka spet v svojem ritmu treninga.

Trstenjakova zaradi skrbi okrog zaposlitve na SP ne odhaja stoodstotna

"Sama se za svojo pripravo ne bojim, saj smo delali po programu trenerja Marjana Fabjana. Bili smo na pripravah v Španiji, Nemčiji, Izoli in možnosti za sparing je bilo veliko. Je pa res, da se sama za to prvenstvo nisem tako dobro pripravila, saj sem imela v tem času kar precej skrbi, tako da povsem stoodstotna v Astano ne odhajam," je pred odhodom v Kazahstan povedala prva judoistka sveta v kategoriji do 63 kg.

Tudi Velenškova bo v Kazahstanu merila visoko, saj mora svojo dobro pripravljenost vseskozi potrjevati, da ne pade iz forme. "Na to tekmo odhajam kot na vsako drugo, poskušam ne preveč razmišljati, pripravljam se na nasprotnice, na vsakem treningu s trenerjem preučujeva njihove gibe, trenutno nimam drugega, kot trening, prehrana in spanje. Za nastop bi si želela res dobrih borb in pa da s tekmovanja pridem nepoškodovana," pa je povedala Velenškova.

Poleg omenjenih bodo na najvišji ravni juda letos nastopili še nekdanji evropski prvak Drakšič, bronasta Beđetijeva iz SP 2013 v Riu in perspektivni Andraž Jereb. Tekmovanje se z najlažjimi kategorijami brez slovenskega zastopstva začenja v ponedeljek, v torek bo na blazinah Jereb, v sredo Drakšič in Beđetijeva, v četrtek Trstenjakova, v petek pa še Velenškova. Ekipo bo v Astani, ki je glavno mesto Kazahstana in s približno 700.000 prebivalci drugo največje mesto v državi, vodil sekretar Judo zveze Franc Očko, nad borci pa bodo bdeli trenerji Olga Štirba, Marjan Fabjan, Urška Žolnir in Mirko Šindič.

Ne spreglejte