Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
20. 1. 2013,
10.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriški nogomet liga NFL New England Patriots Atlanta Falcons

Nedelja, 20. 1. 2013, 10.00

5 let, 2 meseca

Super Bowl je letos lahko bowl bratov Harbaugh

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V noči na ponedeljek bosta znana udeleženca Super Bowla XLVII v New Orleansu. Če Ravens premagajo Patriots, 49ers pa Falcons si bosta na tekmi vseh tekem nasproti stala brata trenerja Harbaugh.

V sezoni 2012 profesionalne lige ameriškega nogometa NFL so le še štiri tekme: Super Bowl čez dva tedna, tekma zvezd Pro Bowl naslednjo nedeljo in finale konferenc AFC in NFC to nedeljo. Za prvaka NFC in vozovnico za New Orleans se bodo ob 21.30 udarili Atlanta Falcons in San Francisco 49ers, tri ure kasneje pa se začne še finale v AFC, kjer bodo v ponovitvi lanskega New England Patriots gostili Baltimore Ravens. Najzanimivejše vprašanje pred tekmama je: ali se lahko zgodi "Harbaugh Bowl", torej soočenje bratov trenerjev Harbaugh? Ravense vodi John, 49ers pa Jim. Povsem možno. Njuni ekipi krasi izjemna obramba, zlasti 49ers pa so odlični tudi v napadu. Pa vendarle: njihovi nasprotniki so Patriots oziroma Falcons, ekipi z najbolj "atomskim" napadom v ligi.

Falcons so z Mattom Ryanom prejšnji teden prvič zmagali v končnici. Podajalec ima tri izjemna "orožja": lovilca Roddyja Whita in Julia Jonesa, ki sta med najboljšimi v ligi in veterana na mestu "tight enda" Tonyja Gonzaleza, ki se nadeja svojega prvega Super Bowla v morda svoji zadnji sezoni. A naj imajo še tako dober napad, odločilna zna biti njihova obramba. Ali bodo lahko ustavili mladega podajalca/tekača 49ersov Colina Kaepernicka? Ta je v polfinalu konference proti Green Bay Packersom podal za 257 jardov in dva "touchdowna" ter pritekel 181 jardov in dva "touchdowna". Ker vendarle za boljšo obrambo velja obramba San Francisca, več možnosti za uvrstitev na Super Bowl pripisujemo ekipi z zahodne ameriške obale. Pritisk pa je na obeh ekipah. 49ers ciljajo na šesti Lombardijev pokal, s čimer bi izenačili rekord Pittsburgh Steelersov. Nazadnje jim je uspelo leta 1994. Falcons so doslej na SB nastopili le leta 1998 in izgubili proti Johnu Elwayu in njegovim Denver Broncosom.

Pred letom dni so Patriots v finalu AFC Ravense premagali s 23:20. Prvič po letu 1988 se bosta isti ekipi drugič zapored pomerili v finalu konference. Moštvo iz New Englanda se je z enim najboljših podajalcev zadnjega desetletja Tomom Bradyjem na Super Bowl uvrstilo petkrat v zadnjih 11 letih (trikrat so zmagali, dvakrat pa so jih premagali New York Giants). So favoriti, doma finala konference še niso izgubili. A tekmec iz Baltimorja je v naletu, tudi podajalec Joe Flacco je začel igrati neverjetno konstantno. S svojo odlično obrambo so pred tednom dni ustavili Broncose, ki so imeli pred tem 11 zaporednih zmag. Srce Ravensov je Ray Lewis. Za 37-letnika bo to (pred)zadnja tekma v karieri. Pet od zadnjih šestih dvobojev med Pats in Ravens se je končalo z razliko manjšo od šestih točk. Krokarji so v zadnjem obdobju dvakrat že dokazali, da znajo premagali Patriote: letos so v rednem delu slavili z 31:30, leta 2009 pa na "wild card" tekmi končnice s 33:14. Priložnost za Baltimore je v poškodbi "tight enda" Patsov Roba Gronkowskega, a Brady ima še vrsto drugih tarč (Wes Welker, Aaron Hernandez ...). Obeta se tesna tekma, vseeno nekaj več možnosti dajemo domačim.

Ne spreglejte