Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
13.39

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bogdan Gabrovec Igor Lukšič

Petek, 24. 6. 2011, 13.39

5 let, 8 mesecev

Strokovni svet za šport potrdil tri člane sveta FŠO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Strokovni svet za šport slovenske vlade je na zadnji seji v tem mandatu potrdil tri člane sveta Fundacije za šport (FŠO); to so postali Dejan Crnek in Tomislav Tiringer ter Gregor Jurak.

Seznanili so se tudi z nacionalnim programom športa za med letoma 2011 in 2020, ki bo v luči trenutnih gospodarskih razmer okrnjen.

Komisija za kadre strokovnega sveta se je v osnovi odločila, da bo strokovni svet izbral dva člana občinskih športnih zvez, enega pa sam. Pri tem so upoštevali poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in glasovanje občinskih športnih zvez ter nato tudi posvetovanje članov sveta. Ti so na seji z enim vzdržanim glasom potrdili Crneka, ki med drugim deluje v gimnastiki in Športi zvezi Ljubljane, nekdanjega košarkarja Tiringerja, sedaj organizacijskega vodjo Športnega zavoda Postojna, ter profesorja na fakulteti za šport Juraka, ki je bil prvi direktor FŠO.

"Vsi kazenski postopki so se končali v prid Juraku. Ni bilo ugotovljenih nobenih nepravilnosti ali prekrškov pri njegovem delu na mestu direktorja FŠO," je na vprašanje članov sveta, kako so se končali sodni postopki proti Juraku, odgovoril Marko Rajšter, direktor direktorata za šport na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ). "Tožilstvo je umaknilo vse postopke že pred dvema mesecema in do sodnih obravnav sploh ni prišlo," pa je dodal Bogdan Gabrovec.

Na skupščini OKS so 23. junija imenovali sedmih predstavnikov v svetu. Zveze ekipnih športov so se odločile, da bo njihov predstavnik v svetu FŠO Stane Oražem, podpredsednik Nogometne zveze Slovenije, olimpijske športe bosta zastopala Bogdan Gabrovec (Judo zveza Slovenije) in Bojan Žmavc (Kajakaška zveza Slovenije), zimske športe Andraž Kopač (Smučarska zveza Slovenije), predstavnica športnikov bo Brigita Langerholc Žager, nekdanja atletinja, neolimpijske športe pa bosta predstavljala Bojan Rotovnik (Planinska zveza Slovenije) in Tomaž Subotič (Šahovska zveza Slovenije).

Novela zakona o preoblikovanju Loterije Slovenije

Potem ko je državni svet 14. marca letos izglasoval odložilni veto, je DZ 30. marca s potrebno absolutno večino glasov vnovič potrdil novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, s katero se je spremenila sestava sveta FŠO. Z novelo zakona se je spremenila sestava sveta FŠO.

Ta organizacija je bila ustanovljena leta 1998, da bi upravljala s sredstvi iz dajatev na podlagi zakona o igrah na srečo, namenjenimi za financiranje dejavnosti športnih organizacij. Po prejšnjem zakonu je DZ izvolil vseh 17 članov sveta fundacije, zdaj pa jih bo od 15 članov izvolil 14, enega pa vlada. Od teh je OKS v državni zbor v imenovanje predlagal sedem članov, po enega Zavod Planica in Fakulteta za šport, dva občine, tri pa strokovni svet vlade za šport.

Rajšter je tudi ugotovil, da so šli predaleč pri normiranju potrebne izobrazbe in drugih zahtev pri delu v športnih društvih in klubih. Podobno so menili tudi drugi člani sveta, ki so se soočali s kopico programov za usposabljanje strokovnih delavcev v športu; tako je bilo samo za nogometne sodnike devet predlaganih programov. Urejanje tega vprašanja bo ena izmed nalog novega strokovnega sveta.

Uvodoma se je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič zahvalil članom sveta za opravljeno delo v petletnem mandatu. Strokovni svet se je namreč zadnjič sestal v tej sestavi. Člane je slovenska vlada imenovala 14. junija leta 2005. Na svoji ustanovni seji so se 31. avgusta 2005 sestali Aleks Leo Vest, Andrej Jelenc, Andrej Karničar, Bogdan Gabrovec, Bojan Jošt, Branko Žnidaršič, Bruno Parma, Drago Balent, Janez Sodržnik, Janko Dvoršak, Jaro Kalan, Jure Košir, Matej Tušek, Nataša Bokal, Peter Kukovica, Rudi Zavrl in Tomo Česen. Vlada je konec lanskega leta razrešila Koširja, Vesta, Jošta, Parmo, Balenta in Bokalovo ter namesto njih imenovala Milana Žvana, Bora Štrumblja in Marjeto Kovač iz Fakultete za šport ter Rafka Križmana, Iztoka Čopa in Toneta Vogrinca.

Ne spreglejte