Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2015,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

veslanje Iztok Čop Luka Špik Jani Klemenčič mali junaki

Petek, 22. 5. 2015, 8.43

8 let

Ste visoki, z dolgimi okončinami in se ne bojite garanja? Čevlji Iztoka Čopa so prazni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za veslaškimi junaki se ni treba ozirati daleč, v našem okolišu jih je za tako majhno državo nadpovprečno veliko: Iztok Čop, Luka Špik, Jani Klemenčič ... Kako lahko vaš otrok postane veslač?

Prava materija za veslača, če se izrazimo nekoliko brezosebno, je nekdo, ki ga je narava obdarila z visokoraslo postavo (povprečna višina veslačev je več kot 190 centimetrov, teža pa okrog 90 kilogramov), dolgimi okončinami (razpon rok je pomemben za optimalen zaključek zaveslaja), veliko željo in velikansko voljo do garaških treningov, ki zahtevajo izdatno mero samodiscipline.

Precej izkušenj z iskanjem mladih veslaških talentov ima nedvomno Miha Pirih, nekdanji vrhunski tekmovalec, danes pa trener v Veslaškem klubu Bled, ki se intenzivno ukvarja s promocijo veslanja po osnovnih šolah, kjer otrokom veslanje predstavljajo tudi na veslaških simulatorjih oziroma ergometrih.

Kdaj lahko otrok začne trenirati?

V klubih najraje vidijo, da se jim otroci oziroma že kar mladostniki pridružijo na začetku pubertete (idealna starost pri dekletih je 12 ali 13 let, pri fantih pa 13 ali 14 let), da še ujamejo njihovo hitro rast.

Pred tem so še premajhni in težko uporabljajo veslaško opremo, pojasnjuje Pirih.

V čem je prednost veslanja?

Prednosti veslanja so nesporne, od zdravega okolja, v katerem se odvija (kar 90 odstotkov vsega časa je otrok na prostem), do tega, da gre za fizično aktivnost, ki hkrati aktivira največje število mišičnih skupin, ki omogoča precej skladen telesni razvoj, trenerji, predvsem v mlajših selekcijah, pa še posebej skrbijo za to, da so otroci pri treningu pozorni na pravilno držo, kar jim koristi tudi po koncu športne kariere.

Veslanje je hkrati individualni in ekipni šport in kot pravi Pirih, ta dva paradoksa skušajo združiti tako, da individualno kakovost, ki jo gradijo čez zimo, spomladi združijo v ekipo oziroma skupaj razporedijo po čolnih. Otroke vzgajajo v ekipnem duhu, kar pomeni, da jih učijo, da znotraj ene posadke skrbijo eden za drugega in kot pravi Pirih, med njimi vzklije prijateljstvo, ki traja dolgo, če ne kar večno.

Kje se trenira?

Veslači tudi pozimi večino časa trenirajo na prostem. Pri vadbi kombinirajo tek, tek na smučeh in pohodništvo, nekaj časa pa namenijo tudi treningom na ergometrih in v fitnesu.

Med marcem in novembrom se preselijo na vodo, morebitno monotonost pa razbijajo s primerjavami, sparing partnerji in internimi tekmovanji.

Kako pogosti so treningi?

Pri veslanju so, vsaj pri mlajših kategorijah, treningi le redko na sporedu dvakrat dnevno, kar je pri nekaterih drugih športih prej pravilo kot izjema. Veslači do 14 let trenirajo od štiri- do petkrat tedensko, starejši pa od pet- do šestkrat na teden.

Denarnica se zaradi veslanja ne bo posušila

Za vadbo veslanja vam denarnic ne bo treba razpirati preveč na široko. V VK Bled, kjer so vadnine začeli zaračunavati šele lani, vas bo mesečna vadnina stala 20 evrov, kar je skromen zalogaj, še posebej, če vemo, da je vanjo vključeno vse, kar bo vaš otrok potreboval: od tekmovalnega dresa, trenirke, opreme do prijavnine na tekme in prevoza.

Ne gre samo za moški šport

Zanimivo je, da je kljub temu, da na veslanje marsikdo gleda, kot da gre za izključno moški šport, delež deklic v njem vse večji, z odgovorom preseneti Pirih. Samo v VK Bled jih je v starostnih kategorijah do 18 let 13, med njimi je tudi naša sogovornica Živa Rus, medtem ko je fantov 30.

Kaj otroke pritegne?

Miha Pirih prizna, da se tudi sam ukvarja s tem vprašanjem, saj ima veslanje kljub temu, da ne spada med atraktivnejše športe, precej široko bazo. "Verjetno je razlog v tem, da gre dokazano za vrhunski šport, z zelo kakovostnim kadrom, svoje pa prispeva tudi sam Bled, ki je s svojo pravljično naravno kuliso očaral že marsikoga. Gre za čist šport, ki skorajda ne pozna ekscesov, zato se verjetno tudi starši lažje odločijo, da svoje otroke vključijo zanj."

Ne spreglejte