Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 9. 2021,
19.59

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

3

Natisni članek

Lana Skušek Tjaša Slemenšek Vita Lukan Mia Krampl Lučka Rakovec Domen Škofic Martin Bergant Luka Potočar športno plezanje

Torek, 21. 9. 2021, 19.59

2 leti, 7 mesecev

SP v športnem plezanju v Moskvi

Gorenjski najstnik je svetovni podprvak v težavnosti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

3

Luka Potočar | Luka Potočar je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi dosegel uspeh kariere. V svojem prvem finalu na SP je osvojil izjemno drugo mesto. | Foto Guliverimage

Luka Potočar je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi dosegel uspeh kariere. V svojem prvem finalu na SP je osvojil izjemno drugo mesto.

Foto: Guliverimage

Devetnajstletni športni plezalec Luka Potočar je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Moskvi osvojil naslov svetovnega podprvaka v težavnostnem plezanju. Za mladega Jeseničana, ki je na zadnji tekmi svetovnega pokala v Kranju osvojil drugo mesto, je to največji uspeh v karieri. Njegov uspeh je z drugim mestom v kombinaciji dopolnila Mia Krampl. 

V finalu sta le Luka Potočar in Jakob Schubert splezala do vrha smeri, a je bil Avstrijec zaradi boljše uvrstitve v polfinalu na koncu uvrščen višje. Bron je pripadel Britancu Hamishu McArthurju, ki je kot vodilni v polfinalu, v steno vstopil zadnji, a ni zmogel do vrha. 

Slovenski uspeh na svetovnem prvenstvu, ki je minilo brez prve zvezdnice športnega plezanja Janje Garnbret, je z 2. mestom v kombinaciji dopolnila Mia Krampl. Za srebro je zadostovalo 19. mesto v težavnosti, 23. mesto v hitrosti 23. in 29. v balvanih. Na prvenstvu za kombinacijo ni bilo posebne tekme, ampak je bila kombinacija zmnožek uvrstitev v posameznih disciplinah. Zmago v kombinaciji si je prislužila Avstrijka Jessica Pilz, v moški konkurenci pa Švicar Yanick Flohe

Mia Krampl je v kombinaciji osvojila srebro.  | Foto: Vid Ponikvar Mia Krampl je v kombinaciji osvojila srebro. Foto: Vid Ponikvar

Na tronu svetovne prvakinje v težavnosti je Janjo Garnbret, ki je prvenstvo v Moskvi izpustila, nasledila Korejka Chaehyun Seo, druga je bila Američanka Natalia Grossman, aktualna balvanska prvakinja, tretja pa Italijanka Laura Rogora. 

Kdo je Luka Potočar?

Luka Potočar Plezanje Kranj
Sportal Mladi Jeseničan je očitno našel pravi recept

Kaj se je dogajalo v polfinalu?

Še bolje je slovenski vrsti kazalo v polfinalu, kjer je nastopilo kar osem Slovencev, a se je skozi sito prebil samo Potočar, ki si je višino 40+ delil z več kot desetletje starejšima veteranoma Avstrijcem Jakobom Schubertom in Čehom Martinom Stranikom.

Za presenečenje je poskrbel Hamish McArthur, ki se je prebil v svoj prvi finale na tekmah najvišje ravni, kot edini pri moških z osvojenim vrhom smeri. Devetnajstletni Britanec je sicer konec avgusta v Voronežu osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v kombinaciji.

Martin Bergant in Domen Škofic sta z višinama 22+ in 20+ prvenstvo končala na 24. oziroma 25. mestu med 26 polfinalisti.

Najbližje finalu Lučka Rakovec

Lučka Rakovec je osvojila 14. mesto. | Foto: Ana Kovač Lučka Rakovec je osvojila 14. mesto. Foto: Ana Kovač V ženski konkurenci je imela Slovenija v polfinalu kar pet želez.

Še najbližje finalu je bila Lučka Rakovec, četrta v kvalifikacijah, je polfinale končala na 14. mestu z višino 35+. Šesta po kvalifikacijah Vita Lukan je tekmovanje končala na 16. mestu z višino 30.

Tudi Mia Krampl je za deset mest poslabšala svoje izhodišče iz kvalifikacij. Olimpijka se je uvrstila na 19. mesto (28+), Tjaša Slemenšek in Lana Skušek sta slovenske nastope zaokrožili na 21. in 24. mestu z višinama 28+ in 24.

 

 

 

 

 

Ne spreglejte