Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2017,
19.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vid Debeljak kajak kanu

Sobota, 29. 7. 2017, 19.10

6 let, 6 mesecev

Slovenski spustaši neustavljivi na SP za mladince in mlajše člane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vid Debeljak | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

Zadnji dan tekmovanj na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v avstrijskem Murau je na svoj račun prišla slovenska ekipa, ki je po pričakovanjih blestela v sprinterskih preizkušnjah.

V ekipni tekmi sta se mu na najvišji stopnički pridružila Tim Novak in Anže Urankar, slednji je bil odličen drugi v posamični tekmi. Urankar se je brona skupaj z Luko Žganjarjem veselil tudi med dvojci do 23 let, tretja pa je bila tudi mladinska ekipa kajakašev, v postavi Vid Oštrbenk, Vid Svetina, Matic Firm.

Letošnje svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Avstriji se je za Slovenijo razpletlo odlično. Zadnji dan tekmovanj, ko so bile na sporedu posamične in ekipne preizkušnje v sprintu na divjih vodah, so namreč slovenski reprezentanti osvojili pet kolajn: dve zlati, srebrno in dve bronasti.

V najprestižnejši kategoriji kajakašev do 23 let se je zlate kolajne in naslova svetovnega prvaka med mlajšimi člani veselil Vid Debeljak. Član tacenskega kluba je letos na največjih tekmovanjih v sprintu na divjih vodah še nepremagan. Slavil je namreč tudi na članskem evropskem prvenstvu v Skopju, kjer sta se mu na odru za zmagovalec pridružila še dva Slovenca, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar.

Zelo hiter je bil tudi Anže Urankar. | Foto: Nina Jelenc Zelo hiter je bil tudi Anže Urankar. Foto: Nina Jelenc

Anže Urankar je bil zelo hiter tudi na Muri. Za reprezentančnim kolegom Debeljakom je namreč v finalu kajakašev do 23 let zaostal za dobre pol sekunde in si tako priveslal kolajno srebrnega leska. Tretji je bil Nemec Yannick Lemmen. V finalu kajakašev do 23 let je veslal tudi Tim Novak in bil deveti.

Po odličnih dosežkih v posamični konkurenci so bili Slovenci glavni favoriti za zmago tudi v ekipni tekmi kajakašev do 23 let. Naskok na še eno ekipno kolajno, v klasičnem spustu so bili namreč tretji, se jim je posrečil na najboljši možen način. Tim Novak, Vid Debeljak in Anže Urankar so bili za tekmece nerešljiva uganka in se veselili naslova ekipnih svetovnih prvakov med mlajšimi člani s sekundo in pol prednosti pred ekipo Francije, bron pa so si priveslali Nemci.

Za še eno kolajno v posamični konkurenci sta poskrbela člana kajak kanu kluba Ljubljana Luka Žganjar in Anže Urankar, in sicer bronasto. V kanuističnem dvojcu sta namreč zaostala le za Nemcema Olejem Scwarzom in Janoshom Suelzerjem ter Italijanoma Giorgiom dell'Agostinom in Mattio Quintarellijem.

Bronaste kolajne se je veselila tudi mladinska ekipa kajakašev, za katero so veslali Vid Oštrbenk, Vid Svetina in Matic Firm. Hitreje od njih so v cilj priveslali le Francozi Titouan Ropers, Agustin Reboul in Gael de Brye ter ekipa Nemčije.

Markelj in Toplikar 11. na MSP v Romuniji

Na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Pitestiju so podelili prve kolajne. Slovenski predstavniki še niso bili v boju zanje, finale A na 500 metrov Mio Medved namreč čaka v nedeljo, na 1000-metrski razdalji pa sta mladinca Jan Markelj in Matej Toplikar zasedla končno enajsto mesto.

V nedeljo se bo prvenstvo zaključilo s finali na 200 in 500 metrov, videli pa bomo štiri slovenske nastope. Prva se bo na tekmovališče podala Mia Medved, ki jo najprej čaka finale B na 200 metrov. Takoj za njo bo tekmoval Matej Toplikar, prav tako v finalu B na najkrajši razdalji. Nekaj po poldnevu bo v finalu B na 500 metrov veslal Jan Markelj, na 500-metrski razdalji pa se bo v finalu A za kolajno potegovala tudi Mia Medved.

Le 15 stotink sekunde je zmanjkalo Vidu Oštrbenku, da bi se kolajne veselil tudi v posamični preizkušnji mladincev. Zasedel je namreč četrto mesto. V finalu sta veslala še Matic Firm in Vid Svetina ter se uvrstila na deseto oziroma enajsto mesto. Najboljši kajakaš med mladinci je bil Francoz Titouan Ropers, drugi je bil Italijan Leonardo Pontarollo, tretji pa Švicar Linus Bolzern.

Četrta je bila tudi mladinska ekipa kanuistov, v postavi Juš Javornik, Maj Oštrbenk in Vid Oštrbenk. Pred slovensko trojico so se uvrstili Hrvati, Čehi in Francozi.

V posamičnem finalu kanuistov do 23 let je veslal Luka Žganjar in zasedel deseto mesto. Zmagal je aktualni članski evropski prvak Čeh Vladimir Slanina, drugi je bil Hrvat Luka Obadić, ki je bil na letošnjem evropskem članskem prvenstvu tretji, bron pa je tokrat pripadel Italijanu Mattiji Quintarelliju. V mladinski konkurenci kanuistov je bil Juš Javornik enajsti, med dvojci pa sta v mladinski konkurenci Maj in Vid Oštrbenk priveslala do desetega mesta.

Ne spreglejte