Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
19.53

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mersin

Natisni članek

Sreda, 12. 6. 2013, 19.53

3 leta, 7 mesecev

Slovenski reprezentanti pripravljeni na vroči Mersin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Teden pred začetkom 17. Sredozemskih iger, ki bodo med 20. in 30. junijem potekale v Mersinu, se je predstavila slovenska reprezentanca. Tudi tokrat odločna, da se vrne z lepim številom medalj.

V Zrečah se je zbral velik del reprezentantov, ki bodo čez teden dni v turškem pristaniškem mestu Mersin zastopali Slovenijo na 17. Sredozemskih igrah (SI). Na regionalnem tekmovanju, čigar začetki segajo v leto 1951, ko so se prve igre odvile v Aleksandriji, nastopajo države iz Evrope, Azije in Afrike. Tudi Slovenija je v preteklosti pustila viden pečat na tem sredozemskem prazniku olimpijskih in neolimpijskih športov, saj se je v domovino vselej vračala z lepimi dosežki in medaljami.

Več kot 140 Slovencev v 21 športnih panogah

Turčiji je drugič v zgodovini pripadla čast, da gosti SI (leta 1971 so potekale v Izmirju), tokrat bo športnike s treh celin pozdravilo mesto Mersin, ki leži v sredozemski regiji na jugu Turčije. Med 20. in 30. junijem bo tam nastopalo več kot 140 slovenskih športnikov vseh generacij. Za nekatere najmlajše bo to eno prvih večjih tekmovanj, sodelovanju na prireditvi, ki spodbuja družbeno in kulturno zbliževanje državljanov sredozemskih držav, pa se niso odrekli niti številni olimpijci. Vodja slovenske delegacije Iztok Čop, ki je v svoji bogati karieri poleg številnih medalj z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev osvojil tudi dve na SI (leta 1993 Languedoc – Roussillon – 2. mesto; leta 1997 bari – 1. mesto), je pred odhodom priznal, da ima nekaj treme, in zbranim športnikom zaželel srečo: ''Pred tokratnimi igrami imam več treme kot pred prejšnjimi, na katerih sem dvakrat sodeloval kot športnik. Želim vam čim boljše nastope, upam, da nam bo v Turčiji lepo in da se bomo vrnili s čim več medaljami okoli vratu.''

Na hudomušni predstavitvi, na kateri so športniki obogatili znanje turščine in poznavanje zgodovine SI, spoznavali turško kuhinjo ter se še dodatno sprostili ob zvokih Demetre Malalan, je vse zbrane tekmovalce – 144 jih bo nastopilo – pozdravil tudi Janez Kocijančič. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije upa in verjame, da bo letošnja odprava najuspešnejša do zdaj: ''Gre za največje tekmovanje v več športih, ki ga prirejamo v Evropi. Vaša temeljna skrb naj bo doseganje uspešnih rezultatov, saj so Sredozemske igre izjemna priložnost, da pokažete talent in pripravljenost. Upam, da boste to tekmovanje izkoristili in da boste ovenčani s številnimi medaljami. To je lahko trenutek, ki vas bo lahko popeljal še stopnico višje na Olimpijske igre. Želim vam veliko športne sreče.''

Slovenija bo imela svoje predstavnike v 21 športnih panogah: rokomet (moška in ženska reprezentanca), odbojka (ženska reprezentanca), odbojka na mivki, atletika, badminton, balinanje, boks, jadranje, judo, kajak – kanu (mirne vode), karate, namizni tenis, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba – grško rimski slog, športna gimnastika, strelstvo, taekwondo, tarčno lokostrelstvo, tenis in veslanje.

Ne spreglejte