Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2012,
6.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 15. 7. 2012, 6.34

8 let

Slovenski kajakaši mladinci svetovni prvaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kajakaši Martin Srabotnik, Vid Karner in Rok Markočič so si na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v ZDA priveslali naslov ekipnih svetovnih mladinskih prvakov.

V posamični konkurenci je mladi celjski kajakaš Vid Karner zasedel odlično četrto mesto, Martin Srabotnik pa je bil deveti. Ekipa mlajših članov je zasedla sedmo mesto.

Predzadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu za mladince in mlajše člane v Wisconsinu so se v finalnih vožnjah pomerili kajakaši, kanuistke in dvojci tako v mladinski konkurenci kot med mlajšimi člani, posamičnim preizkušnjam pa so sledile še ekipne. Te so v slovenski tabor prinesle veliko veselja, saj so kajakaši Martin Srabotnik, Vid Karner in Rok Markočič priveslali do naslova mladinskih svetovnih prvakov. Zmagali so z veliko prednostjo sedmih sekund pred ekipama Avstralije in Nemčije. "Bilo je dobro, saj nam je šla vožnja skoraj tako, kot smo si zamislili. Bile so manjše napake, ki pa niso igrale velike vloge. S tekmo sem zadovoljen, upam, da bomo ta rezultat ponovili še v Solkanu," je povedal Srabotnik, Markočič pa dodal: "Vožnja je bila super. Pričakovanja so bila visoka in dosegli smo jih. Cilj je dosežen, zdaj moramo to ponoviti še v Solkanu."

Čeprav je kazalo, da bosta brez ekipnega nastopa ostala mlajša člana Martin Albreht in Matic Štrukelj, tretji član ekipe Simon Brus je moral zaradi poškodbe izpustiti prvenstvo, sta tekmovalca tacenskega kluba na koncu le nastopila na ekipni tekmi. Tekmovalna pravila dovoljujejo nastop enega tekmovalca v več kategorijah, zato je Srabotnik nastopil tako na ekipni tekmi mladincev kot mlajših članov. Albreht, Štrukelj in Srabotnik so na progi naredili več napak in s šestimi kazenskimi sekundami prvenstvo končali na sedmem mestu. Zmagali so Italijani, pred Francozi in Čehi. V konkurenci kanuistk do 23 let so bile najboljše predstavnice Avstralije. Na ekipni tekmi dvojcev do 23 let so bili najboljši Čehi.

Slovenske barve sta v posamičnem finalu zastopala le kajakaša Srabotnik in Karner. Srabotnik je odlično veslal v polfinalu, kjer je dosegel drugi čas, a nato dan kasneje v finalu naredil preveč napak, da bi ponovil dosežek iz polfinala. Celjan je sicer veslal zelo hitro, a se nato dotaknil devetih vrat, kar ga je nekoliko zmedlo. Čeprav je poskušal nadoknaditi izgubljeni čas, so se napake le še vrstile. Na koncu je z osmimi kazenskimi sekundami prvenstvo končal na devetem mestu. Bolje se je odrezal njegov klubski kolega Karner, ki je veslal odlično, imel nadzor nad vožnjo in s progo opravil brez kazenskih sekund. Varovanec Aleša Kudra je na koncu zasedel četrto mesto, za kolajno pa zaostal za sekundo.

"Super, zelo sem zadovoljen. Pred štartom je bilo vse v najlepšem redu, bil sem sproščen. Res je, da bi na koncu lahko iztisnil še nekaj več, a je bilo vseeno dobro in po pričakovanjih. Pred prvenstvom nisem pričakoval, da se bom boril za kolajne, ampak ko sem videl, da so drugi delali napake, sem imel še nekaj upanja," je povedal Vid Karner, ki se je dobro znašel tudi v zadnjem delu proge, kjer so imeli številni tekmovalci veliko težav. Zmagal je Slovak Miroslav Urban, pred Francozom Tomom Scianimanicom in rojakom Jakubom Grigarjem.

V kajakaški konkurenci mlajših članov, kjer sta slovenska predstavnika Albreht in Štrukelj obstala v polfinalu, se je najbolje odrezal Čeh Jiri Prskavec. Med kanuistkami do 23 let je slavila Avstralka Rosalyn Lawrence. Najboljša tekmovalca v dvojcu do 23 let sta bila Nemca Robert Behling in Thomas Becker, sicer tretjeuvrščena z letošnjega članskega EP v Augsburgu. Z ogromno prednostjo več kot trinajstih sekund je med mladinkami v kanuistični konkurenci slavila Avstralka Jessica Fox. Najboljši mladi dvojec prihaja iz Rusije, Pavel Kovalkov-Artem Bogdanov.

Ne spreglejte