Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
4. 5. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

kanu kajak Simon Hočevar

Četrtek, 4. 5. 2017, 11.45

6 let, 7 mesecev

Slovenec, ki se lahko postavi ob bok Federerju in Kasaiu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Simon Hočevar | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Kanuist Simon Hočevar je športnik, ki se pri 43 letih še vedno (uspešno) ukvarja z vrhunskim športom. Po njegovih stopinjah gresta tudi njegova otroka. Letos bo Hočevar na svetovnem pokalu tekmoval v družbi svoje hčerke.

Marsikdo se čudi njegovim letom in uspehom v vrhunskem športu. Simon Hočevar se pri 43 letih še vedno kosa z veliko mlajšimi tekmeci. A ne samo to, v njegovi vitrini je skoraj vsako leto kakšna nova medalja s svetovnega ali evropskega prvenstva. Letos je pri napovedih nekoliko previdnejši, a na prvenstvo vsekakor ne gre samo tekmovati. Zanimajo ga medalje. V svoji dolgoletni karieri je trikrat nastopil na olimpijskih igrah, z evropskih in svetovnih prvenstev pa ima celo vrsto odličij. Do zdaj se jih je z največjih tekmovanj (svetovno in evropsko prvenstvo) nabralo neverjetnih sedemindvajset.

Simon Hočevar pravi, da se še vedno počuti dobro. | Foto: Boštjan Boh Simon Hočevar pravi, da se še vedno počuti dobro. Foto: Boštjan Boh Če ga ne boli, potem je nekaj narobe

Najprej nas je zanimalo, kako mu pri teh letih sploh še uspeva. Res je, da se v zadnjem času starost vrhunskih športnikov zvišuje. Dokaz za to sta med drugim tudi zimzeleni Roger Federer (35) in Noriaki Kasai (44), ki v smučarskih skokih velja za pravi fenomen. Dolgoletni slovenski športnik bo letos dočakal novi mejnik, saj bo na junijskem svetovnem pokalu v Augsburgu nastopil v družbi svoje hčerke.

"Malo mora boleti, sicer bi vedel, da nekaj delam narobe (smeh, op. p.). Glede na svoja leta lahko rečem, da se dobro počutim in da sem dobro pripravljen. Za zdaj še gre, vendar je letos res, da smo imeli na domačih tekmah slabšo udeležbo, dve tekmi na Kolpi sta odpadli zaradi previsokega vodostaja, tako da bo pravi pokazatelj evropsko prvenstvo v Skopju," je povedal naš sogovornik, ki se mu bo na drugi tekmi svetovnega pokala pridružila hčerka.

Nikoli ni niti razmišljal, da bo tekmoval skupaj s hčerko

Vendar ne na tribunah, s tekmo svetovnega pokala se bo prvič soočila njegova hčerka Eva Alina Hočevar, ki velja za izjemen talent in v mlajših kategorijah dosega dobre rezultate. Simon meni, da je čas, da se Eva preizkusi tudi na tekmi višje ravni, a bolj zaradi izkušenj. Evo letos namreč čaka tudi mladinsko svetovno prvenstvo.

Na svetovnem pokalu v Augsburgu bosta s hčerko Evo Alino Hočevar nastopila skupaj, kar se zgodi  zelo redko. | Foto: Osebni arhiv Na svetovnem pokalu v Augsburgu bosta s hčerko Evo Alino Hočevar nastopila skupaj, kar se zgodi zelo redko. Foto: Osebni arhiv

"Eva gre v Augsburg zato, ker pri nas ni prave konkurence. Izrazil sem željo, da bi nastopila na tekmi svetovnega pokala v Augsburgu. Pravzaprav gre tja brez ciljev, samo da bo videla, kako je tekmovati ne večji tekmi."

Si je naš sogovornik kdaj mislil, da bo na tekmi svetovnega pokala nastopil s hčerko? "Ne, vsekakor ne, saj že zadnjih deset ali petnajst let govorim, da bom počasi končal športno kariero. Dokler me tega niste vprašali, o tem sploh nisem razmišljal."

Šli so v Celje, na koncu pa pristali v Bratislavi

Šport je njihov način življenja, saj je celotna družina vpletena v šport. To se je pokazalo tudi med prvomajskimi prazniki, potem ko so namesto v Celju pristali na Dunaju in pozneje še v Bratislavi, kjer so opravili dvodnevni trening.

"V bistvu smo šli na tekmo v Celje, ker se v Tacnu zaradi previsokega vodostaja ni dalo veslati … Bil je 1. maj in odločili smo se, da gremo na Dunaj. Tudi tam je bila proga zaprta, zato smo rekli, da gremo za dva dneva v Bratislavo. Povsem spontano smo naredili štiri prijetne treninge," je razlagal Simon, ki ga kmalu čaka evropsko prvenstvo v Skopju, njegov glavni cilj pa je septembrsko svetovno prvenstvo v Pauu.

Če se bo le dalo, bo nastopil v dveh disciplinah. | Foto: Boštjan Boh Če se bo le dalo, bo nastopil v dveh disciplinah. Foto: Boštjan Boh

Pri 43 letih bo imel dvojni program

Kljub letom Simon upa, da bo na prihajajočem evropskem prvenstvu tekmoval v dveh disciplinah, v kanuju enosedu in dvojcu. "Tekmoval bom v šprintu, saj tistih 45 sekund ni takšna težava. Prvi pokazatelj bo zagotovo Skopje, kjer bom že po kvalifikacijah videl, kako visoko lahko pridem v kanuju in tudi v dvojcu. Če ne bo šlo, se bom za eno disciplino odločil na mestu samem. Poskušal bom izpeljati obe. Do zdaj se je zmeraj vse izšlo, sploh če je bila divja voda. Na mirni vodi bi bile večje težave," nam je teden dni pred evropskim prvenstvom še povedal Hočevar.

Ne spreglejte